Mushy Peas voor de Fish & Chips

by Jan Scherders

Mushy Peas is wat je hoort te eten bij Fish & Chips. Je hebt hiervoor de Nederlandse Schokkers nodig, oftewel Marrowfat peas.

Mushy Peas maak je met schokkers

Op de Engelse food sites wordt mij vertelt dat je eigenlijk alleen mushy peas en/of tartaar saus bij Fish & Chips kunt eten. Iedere verfijning wordt afgewezen, niks geen fancy bijgerechten 😉

Wil je mushy peas maken, dan heb je lang vergeten Schokkers nodig. Ik had nog nooit van schokkers gehoord maar toen ik op zoek was naar de erwten waarmee je Mushy Peas maakt, kwam ik erachter dat de Nederlandse schokkers in Engeland Marrowfat peas heten. En heb toen een paar kilo bij de familie Smak besteld.

Schokkers werden vooral voor de export  geteeld.  Dit zijn de beruchte grote felgroene doperwten in de keuken van Groot Brittannië; ze heten daar Marrowfat peas. Ze worden gedroogd geoogst en tijdens het inmaakproces krijgen ze de felgroene kleur.

Als je echt Mushy Peas wilt maken dan moet je er wel wat voor doen hoor 😉 Want met gewone spliterwten gaat het niet lukken. Dus Nederlandse Schokkers bestellen, de erwten dan een dag te week zetten (ik doe dat zonder baking soda) en dan een uur laten pruttelen. Overigens, de schokkers zijn ook heerlijk in de erwtensoep, als je ze besteld krijg je van de familie Smak een recept erbij.

Recept voor Mushy Peas

Voor alle ongesplitste peulvruchten geldt dat ze een nacht in de week gezet moeten worden en ongeveer 1,5 uur koken. Per persoon is een kopje voldoende. Peulvruchten zijn ook heerlijk als vleesvervanger.

In het recept staat dat de erwten na een half uur mushy (papperig) zijn, mijn ervaring is dat het een uur duurt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mushy Peas

Porties: 4
Auteur: Culinaryginger.com

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde Marrowfat peas
  • 2 el baking soda
  • 1/4 tl zout

Instructies

  • Neem een hittebestendige schaal en doe daarin de erwten, de baking soda en giet er kokend water in zodat alles onder staat. Laat de erwten dan 12 uur weken. Giet ze dan af en spoel de erwten af
  • Doe de erwten dan in een kookpan met water (zodat ze net onder staan) en wat zout en breng net tegen de kook aan. En laat de erwten dan minstens een half uur zo pruttelen (net tegen de kook aan). Dan moeten de erwten mushy zijn. Als je erwten aan de natte kant wilt dan stop je nu, anders laat je het nog wat langer pruttelen voor drogere erwten

Notities

Marrowfat peas zijn niet simpelweg spliterwten of groene erwten. Ik heb begrepen dat deze erwten in het Nederlands Schokkers heten en er zijn een paar plaatsen in Nederland waar je die erwten online kunt bestellen. Ach ja, je moet iets overhebben voor mushy peas 😉
De Schokkers nemen door het weken enorm in omvang en gewicht toe en worden dan prachtige grote groene erwten die heerlijk smaken.
Niet iedereen is het ermee eens dat je baking soda gebruikt. In een oud-Nederlands kookboek wordt aangeraden om de Schokkers gewoon in water te weken en dan op te zetten met het week water (dat ze net onder staan), wat zout en wat boter.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept