Mummy’s Chicken Curry is de naam van dit heerlijke Indiase kip curry gerecht uit het prachtige boek Made in India van Meera Sodha.
Mummy’s Chicken Curry van Meera Sodha
Mummy’s Chicken Curry … deze prachtige titel heeft Meera Sodha – schrijfster van dat prachtige boek Made in India – aan dit gerecht gegeven. Het is niet moeilijk te raden waarom, nietwaar? Toen zij als jong meisje in Londen ging studeren dacht ze vaak aan thuis en aan moeder’s kip curry 🙂 Ik ben niet opgegroeid met deze curry maar ik kan u verzekeren dat hij heerlijk is. Eenvoudig te maken en met wat rijst of naan en een raita en/of salade en je hebt een heerlijke maaltijd.
Je kunt dit gerecht mak en met kippenpoten, kippendijen, maar ook met drumsticks (zonder vel), zoals ik gedaan heb. Voor dit gerecht zijn volgens mij geen ingrediënten benodigd die je niet in een supermarkt kunt vinden.
Het idee is dat je eerst de saus maakt en daar de kip in laat garen, dus niet eerst aanbakken of zo. Ik heb voor mijn 10 drumsticks gewoon een blik gepelde tomaten gepureerd en dat erbij gegoten als tomaten passata. Is wel wat meer dan 200 ml maar ik houd van saus 😉
Indiase kip curry met drumsticks
Als je dit recept met drumsticks maakt moet je wel goed opletten dat de kip ook aan de binnenkant tot op het bot gaar is (en niet roze blijft). Volgens mij kun je dan het beste de drumsticks eerst 15-20 minuten op middelhoog vuur al roerend garen, en dan het vuur laag zetten en nog een minuut of 20 laten pruttelen. Enfin, je kunt het ook met kippendijen (is wat makkelijker) of met kippenpoten maken.
Wat betreft de saus, als je hele gladde saus wilt dan moet je de ui echt fijn snipperen, of misschien de uien met de knoflook/gember tezamen in de keukenmachine doen. Zoals je dat ook wel doet voor Indonesische gerechten. Zoals je ziet op de foto heb ik dat niet gedaan 😉 I
Ik heb deze kip curry nu een keer met verse groene pepers en een keer met een theelepel chilipoeder gemaakt. Met dat chilipoeder is deze curry volgens mij wel wat pittiger. O ja, in India eten ze met hun handen. Niks lekkerder dan die drumstick ook met je handen weg te peuzelen en dan met het naan brood lekker te soppen haha.
Mummy’s Chicken Curry
Ingrediënten
- 2 el ghee
- 1 el olie
- 1 tl komijnzaad
- 2 stokjes kaneel
- 2 grote uien gesnipperd
- 6 teentjes knoflook gepeld en geplet
- stukje gember van ca 5 cm fijngehakt
- 2 verse groene pepers of: 1 theelepel rood chilipoeder
- zout naar smaak
- 200 gram tomaten passata
- 2 el tomatenpuree
- 1/2 tl gemalen kurkuma
- 1,5 tl gemalen komijn
- 3 el yoghurt
- 8-10 drumsticks (2-3 per persoon)
- 3 el gemalen amandelen
- 1 tl garam masala
Instructies
- Verhit de ghee en de olie in een wijde pan op middelhoog vuur. Als de olie heet is voeg dan het komijnzaad toe en laat dat kort bakken totdat het knispert. Voeg dan de uien toe en bak die in 10-15 minuten goudbruin
- Ondertussen kun je een ruwe pasta maken van de gember, de knoflook en groene pepers door ze in een keukenmachine of een vijzel met een snuf zout fijn te prakken.
- Voeg deze pasta toe als de uien goudbruin zijn en laat de pasta twee minuten meebakken. Voeg dan de passata toe en roer alles door mekaar. Laat ook de passata een paar minuten pruttelen en voeg dan de tomatenpuree, de gemalen komijn, de kurkuma en 1/2 theelepel zout toe.
- Roer dan de yoghurt lepel voor lepel door de curry en als de saus begint te bubbelen voeg dan de drumsticks toe. Goed opletten dat de kip ook aan de binnenkant tot op het bot gaar is (en niet roze blijft). Volgens mij kun je dan het beste de drumsticks eerst 15-20 minuten op middelhoog vuur al roerend garen, en dan het vuur laag zetten en nog een minuut of 20 laten pruttelen. Enfin, je kunt het ook met kippendijen (is wat makkelijker) of met kippenpoten maken!
Gerecht afmaken en serveren
- Voeg dan de gemalen amandelen en de Garam Masala toe en laat het gerecht nog vijf minuten pruttelen. Serveer met naan, chapati's of rijst en serveer een salade en/of een Raita