Mosselsoep met venkel, curry en kokosroom

by Jan Scherders

Deze mosselsoep met venkel is een waar gastronomisch soepje en krijgt door de toevoeging van curry en kokosroom een oosterse tintje.

Venkelsoep met mosselen en lavas

Zo noemt Jeroen Meus zijn soepje. Misschien heeft hij gelijk maar ik vond zijn recept doordat ik op zoek was naar een echt lekkere mosselsoep. En dat is deze soep, hij is gewoon superlekker. Het is ook een rijke soep en daardoor zou ik als je de soep als voorgerecht eet maar een klein kopje nemen. Maar met wat stokbrood erbij is de soep ook een fantastische luxe lunch of een lichte maaltijd vind ik.

Je maakt de soep door eerst de mosselen met de bekende groenten en flink wat witte wijn te koken. En intussen kun je een venkelknol met wat knoflook en smaakmakers zoals steranijs, tijm en laurier aanstoven. Als de mosselen gaar zijn schep je ze uit de pan en giet het kookvocht met de groenten bij de venkel.

Dan gaat daar groene curry pasta, curry poeder en kurkuma bij en een halve liter kokosroom. Even door laten koken en dan de mosselen (die je inmiddels uit de schelp hebt gehaald) er weer bij. Jeroen Meus maakt het dan af met verse lavas. Dat zal niet mee vallen om die ergens te vinden. Maar ik vond het zonder de lavas ook zalig!!

Recept voor deze zalige mosselsoep met venkel

Ik volg getrouw het recept van Jeroen Meus maar heb het op punten wel wat “ver-Nederlandst” en denk ik wat makkelijker gemaakt. Zo gebruik ik gewoon een zak mosselgroenten in plaats van de losse groenten.

Jeroen zegt een soep voor 4 personen. Maar als ik het als voorgerecht voor vier personen zou maken dan zou ik het maken met 1 kilo mosselen en de rest evenredig. Overigens, als je het Jeroen zelf wilt zien maken kijk dan naar het filmpje op Dagelijkse Kost, je krijgt dan vast al trek 😉

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Mosselsoep met venkel, curry en kokos

Deze mosselsoep met venkel krijgt door de toevoeging van curry en kokosroom een oosterse tintje. Een gastronomisch soepje!!
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de mosselen

  • olijfolie
  • 1 zak mosselgroenten (ui, bleekselderij, wortel)
  • 2 kilo mosselen
  • 5 dl witte wijn

Voor de soep

  • 2 venkelknollen in stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook geplet en dan fijngesneden
  • 1 steranijs
  • paar takjes tijm
  • paar blaadjes laurier
  • 2 tl groene Thaise curry pasta
  • flinke snuif curry poeder
  • kurkuma poeder
  • 6 dl kokosroom

Soep afmaken (optioneel)

  • roomboter
  • enkele takjes lavas

Instructies

Mosselen koken

  • Verwarm een scheut olijfolie in een flinke kookpan en fruit daarin de mosselgroenten totdat de uien zacht zijn. Voeg dan de mosselen, de witte wijn en zout en peper toe en kook de mosselen op de bekende manier gaar. Schud de pan een paar keer.
  • Als de mosselen gaar zijn schep je de mosselen uit de pan en laat ze even afkoelen. Daarna haal je de mosselen uit de schelpen en zet ze opzij. Het kookwater en groenten bewaren!!

Soep maken

  • Verwarm nog een scheut olijfolie in een soeppan en stoof daarin de venkel. Voeg de knofllook toe en dan ook de steranijs, tijm en laurier. Zet de deksel op de pan en laat de venkel op laag vuur gaar smoren.
  • Voeg dan het kookvocht van de mosselen en de groenten bij de venkel, voeg ook de curry pasta, curry poeder en kurkuma toe. En dan de kokosroom. Roer alles goed door mekaar en laat dan nog even doorkoken.

Soep afmaken

  • Haal de steranijs en laurier uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Giet de soep dan door een zeef om alles vaste deeltjes eruit te halen.
  • Voeg de mosselen weer aan de soep toe en laat even mee warmen. Je kunt dan ook nog wat boter en verse lavas toevoegen waardoor de soep nog lekkerder wordt.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment