Klassieke minestronesoep van Marcella Hazan

by Jan Scherders
Minestrone - Italiaanse groentesoep

Het recept voor Minestronesoep van Marcella Hazan staat al tientallen jaren overeind als één van de beste recepten voor deze soep.

Is Minestronesoep een typische najaarssoep?

Minestrone betekent gewoon groentesoep, dus je kunt met de seizoensgroenten variëren en ook een Minestronesoep in de lente en zomer op tafel zetten. Maar met de groenten die Marcella Hazen en Jamie Oliver gebruiken lijkt het me een typische najaarssoep. Een echte groentesoep – zonder vlees – en je kunt eigenlijk kiezen welke bouillon je gebruikt. Marcella Hazan zegt zelfgemaakte runderbouillon, Jamie zegt kippenbouillon of groentebouillon. Het is denk ik beetje je eigen keuze.

Marcella Hazan’s minestrone alla romagnola

Sommigen zeggen dat als je het recept van Marcella Hazan gebruikt dat je dan geen ander meer nodig hebt. En dat is misschien wel waar, want toen ik deze soep deze week zat te eten was het weer een intens genoegen. Zo subtiel en zulke heerlijke smaken, gewoon supers.

Deze groentesoep komt uit de streek waar Marcella Hazan opgroeide en bij de bereiding worden seizoen ingrediënten gebruikt, maar wortelen, uien en aardappelen zijn basiselementen. Het resultaat is een dikke soep met een zachte smaak.

Houdt in de gaten dat je de ingrediënten niet allemaal tegelijk in de pan doet maar rekening houdt met de kooktijden. Dus de aangegeven volgorde in het recept. Het idee is dat de smaken worden doorgegeven: door de ui eerst te bakken wordt die smaak doorgegeven aan de volgende groente. En terwijl de ene groente bakt kun je de volgende groente schillen en in stukjes snijden. Zo bouw je de smaak van de soep op.

Je hebt ongeveer 4 liter soep. Wat ik doe is de soep zonder de bonen bereiden en dan grotendeels invriezen en als ik dan weer wat opwarm doe ik er bonen bij.

Minestrone alla romagnola - Marcella Hazan

Het recept voor Minestronesoep van Marcella Hazan staat al tientallen jaren overeind als één van de beste recepten voor deze soep.
Porties: 4 liter

Ingrediënten

  • 120 ml olijfolie
  • 50 gram boter
  • 3 uien gesnipperd
  • 4 wortelen in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes
  • 250 gr aardappelen geschild en in blokjes
  • 500 gram courgette in blokjes
  • 125 gr sperziebonen
  • 175 gr kool savooiekool, in dunne reepjes
  • liter runderbouillon
  • 170 gram pruimtomaten uit blik met sap
  • 400 gram cannellinibonen uit blik uitgelekt
  • 250 gr Parmigiano Reggiano aan één stuk
  • de korst van een groot stuk parmezaanse kaas desgewenst
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd van één kant de korst van de kaas. Rasp de Parmezaanse kaas, bewaar afgedekt in de koelkast. Was de afgesneden korst kort onder de hete kraan, veeg af met keukenpapier.

Soep maken

  • Neem een grote pan met dikke bodem. Doe er de olie, boter en de ui in en zet de pan op laag vuur.
  • Fruit de ui zonder deksel, tot de stukjes zacht en goudgeel zijn, niet donkerder
  • Voeg dan de wortel toe en bak die 2-3 minuten mee. Voeg dan de bleekselderij toe en bak ook die 2-3 minuten mee. Voeg dan de aardappelen toe en bak die ook 2-3 minuten mee
  • Daarna de hetzelfde met de sperziebonen en dan ook zo met de courgettes.
  • Schep terwijl je dat doet de groenten zo nu en dan om
  • Voeg nu ook de kool toe en laat die ook 5-6 minuten smoren
  • Nu gaan bouillon, kaaskorst en tomaten-met-sap erbij. Breng tegen de kook aan, sluit de pan af en laat de soep 2,5 uur op het sudderpitje trekken.

Afmaken

  • Spoel de bonen in een zeef onder stromend water en doe de bonen bij de soep. Laat de soep nog een half uur trekken. Minestrone moet een vrij dikke soep zijn, mocht ie dat nog niet zijn laat de soep dan nog een tijdje doorkoken
  • Roer vlak voor het opdienen 50 gram geraspte parmezaan door de soep en vis de kaaskorst uit de soep. Zout is mogelijk niet nodig, dat zit mogelijk al in de bouillon (zeker als je blokjes of een pot gebruikt) en in de kaaskorst en geraspte kaas. Dus eerst proeven.

Serveren

  • Schep de soep in voorverwarmde soepborden. Zet extra geraspte parmezaanse kaas op tafel, en geef er bijvoorbeeld focaccia bij.

Notities

In grote porties is dit een volwaardige maaltijdsoep, je kunt ook kleine porties als stevig voorgerecht serveren. In het Italiaanse menu is minestrone net als pastagerechten een gerecht dat tijdens de eerste gang (primi piatti) wordt geserveerd.
In tegenstelling tot de meeste groentesoepen smaakt opgewarmde minestrone de volgende dag nog lekkerder 🙂  En in goed gesloten verpakking kun je de soep een week in de koelkast bewaren. 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment