Minestrone soep – Italiaanse groentesoep

by Jan Scherders
Minestrone - Italiaanse groentesoep

Minestrone soep is een heerlijke maaltijdsoep voor de herfst en vroege winter. Voor deze soep kijken we graag naar Marcella Hazan en Jamie Oliver.

Is Minestrone soep een typische najaarssoep?

Minestrone betekent gewoon groentesoep, dus je kunt met de seizoensgroenten variëren en ook een Minestrone in de lente en zomer op tafel zetten. Maar met de groenten die Marcella Hazen en Jamie Oliver gebruiken lijkt het me een typische najaarssoep. Een echte groentesoep – zonder vlees – en je kunt eigenlijk kiezen welke bouillon je gebruikt. Marcella Hazan zegt zelfgemaakte runderbouillon, Jamie zegt kippen- of groentebouillon. Het is denk ik beetje je eigen keuze.

Marcella Hazan’s minestrone alla romagnola

Sommigen zeggen dat als je het recept van Marcella Hazan gebruikt dat je dan geen ander meer nodig hebt. En dat is misschien wel waar, want toen ik deze soep deze week zat te eten was het weer een intens genoegen. Zo subtiel en zulke heerlijke smaken, gewoon supers.

Deze groentesoep komt uit de streek waar Marcella Hazan opgroeide en bij de bereiding worden seizoensingredienten gebruikt, maar wortelen, uien en aardappelen zijn basiselementen. Het resultaat is een dikke soep met een zachte smaak.

Houdt in de gaten dat je de ingrediënten niet allemaal tegelijk in de pan doet maar rekening houdt met de kooktijden. Dus de aangegeven volgorde in het recept. Het idee is dat de smaken worden doorgegeven: door de ui eerst te bakken wordt die smaak doorgegeven aan de volgende groente. En terwijl de ene groente bakt kun je de volgende groente schillen en in stukjes snijden. Zo bouw je de smaak van de soep op.

Je hebt ongeveer 4 liter soep. Wat ik doe is de soep zonder de bonen bereiden en dan grotendeels invriezen en als ik dan weer wat opwarm doe ik er bonen bij.

Minestrone - Italiaanse groentesoep

Minestrone is een heerlijke maaltijdsoep voor de herfst en vroege winter. Voor echt authentieke Italiaanse recepten kijken we graag naar Marcella Hazan.
Porties: 4 liter

Ingrediënten

  • 120 ml olijfolie
  • 50 gram boter
  • 3 uien gesnipperd
  • 4 wortelen in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes
  • 250 gr aardappelen geschild en in blokjes
  • 500 gram courgette in blokjes
  • 125 gr sperziebonen
  • 175 gr kool savooiekool, in dunne reepjes
  • 1,5 liter runderbouillon of1/2 liter runderfond en 1 liter water
  • 170 gram pruimtomaten uit blik met sap
  • 400 gram cannellinibonen uit blik uitgelekt
  • 250 gr Parmigiano Reggiano aan één stuk
  • de korst van een groot stuk parmezaanse kaas desgewenst
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd van één kant de korst van de kaas. Rasp de Parmezaanse kaas, bewaar afgedekt in de koelkast. Was de afgesneden korst kort onder de hete kraan, veeg af met keukenpapier.

Soep maken

  • Neem een grote pan met dikke bodem. Doe er de olie, boter en de ui in en zet de pan op laag vuur.
  • Fruit de ui zonder deksel, tot de stukjes zacht en goudgeel zijn, niet donkerder
  • Voeg dan de wortel toe en bak die 2-3 minuten mee. Voeg dan de bleekselderij toe en bak ook die 2-3 minuten mee. Voeg dan de aardappelen toe en bak die ook 2-3 minuten mee
  • Daarna de hetzelfde met de sperziebonen en dan ook zo met de courgettes.
  • Schep terwijl je dat doet de groenten zo nu en dan om
  • Voeg nu ook de kool toe en laat die ook 5-6 minuten smoren
  • Nu gaan bouillon, kaaskorst en tomaten-met-sap erbij. Breng tegen de kook aan, sluit de pan af en laat de soep 2,5 uur op het sudderpitje trekken.

Afmaken

  • Spoel de bonen in een zeef onder stromend water en doe de bonen bij de soep. Laat de soep nog een half uur trekken. Minestrone moet een vrij dikke soep zijn, mocht ie dat nog niet zijn laat de soep dan nog een tijdje doorkoken
  • Roer vlak voor het opdienen 50 gram geraspte parmezaan door de soep en vis de kaaskorst uit de soep. Zout is mogelijk niet nodig, dat zit mogelijk al in de bouillon (zeker als je blokjes of een pot gebruikt) en in de kaaskorst en geraspte kaas. Dus eerst proeven.

Serveren

  • Schep de soep in voorverwarmde soepborden. Zet extra geraspte parmezaanse kaas op tafel, en geef er bijvoorbeeld focaccia bij.

Notities

In grote porties is dit een volwaardige maaltijdsoep, je kunt ook kleine porties als stevig voorgerecht serveren. In het Italiaanse menu is minestrone net als pastagerechten een gerecht dat tijdens de eerste gang (primi piatti) wordt geserveerd.
In tegenstelling tot de meeste groentesoepen smaakt opgewarmde minestrone de volgende dag nog lekkerder 🙂  En in goed gesloten verpakking kun je de soep een week in de koelkast bewaren. 

De Minestrone van Jamie Oliver

Ook zeer gewaardeerd is het recept van Jamie Oliver uit zijn Italië boek dat al weer heel wat jaartjes bij mij in de kast staat. Hij zegt verse of gedroogde bonen, maar je kunt natuurlijk ook hier bonen uit blik nemen – al was het maar dat die bonen niet zo makkelijk te vinden zijn – en dan op het laatst even mee warmen.

Minestrone - Italiaanse groentesoep

Minestrone is een heerlijke maaltijdsoep voor de herfst en vroege winter. Voor echt authentieke Italiaanse recepten kijken we graag naar Jamie Oliver.

Ingrediënten

Voor de bonen (dit kun je overslaan als je bonen uit blik doet)

  • 200 gram cannellini bonen of borlotti bonen, vers, of gedroogd en geweekt
  • 1 laurierblad
  • 1 tomaat kapot gehakt
  • 1 kleine aardappel geschild
  • zout en versgemalen peper

Voor de soep

  • 4 dikke plakken pancetta of bacon gehakt
  • 2 kleine rode uien fijn gesnipperd
  • 2 wortelen geschild en in kleine stukjes
  • 2 stelen bleekselderij in stukjes
  • 1/2 venkel gehakt
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 klein bosje basilicum blaadjes en steeltje apart
  • 2 blikken goede pruimtomaten
  • 2 kleine courgettes in vieren en dan in plakjes
  • 200 gram spinazie ruw gehakt
  • 1 glas rode wijn
  • 1/2 liter bouillon, kippenbouillon of groentebouillon
  • 55 gram gedroogde pasta
  • extra vierge olie
  • Parmezaanse kaas voor op tafel

Instructies

Bonen koken

  • Voeg de verse of gedroogde bonen toe aan een soeppan met voldoende water en voeg dan ook het laurierblad, de stukjes tomaat, en de aardappel aan toe en laat koken totdat de bonen gaar zijn. Ze moeten dan zacht zijn. Gedroogde bonen duurt meestal een uur (of langer). Giet af, maar bewaar een kop van het kookwater en gooi alles behalve de bonen weg. Breng op smaak met zout en peper en wat olijfolie.
  • Als je bonen uit blik gebruikt - wat ik met cannelloni bonen vaak doe - dan kun je deze stap overslaan.

Soep maken

  • Verhit wat olijfolie in een kookpan en voeg daar de pancetta, ui, wortelen, bleekselderij, venkel, knoflook en de steeltjes (gehakt) van de basilicum aan toe. Fruit op heel laag vuur met de deksel schuin op de pan, voor ruim een kwartier totdat de groenten zacht zijn , maar niet bruin.
  • Voeg nu de tomaten uit blik, courgettes, en rode wijn toe en laat weer een kwartier pruttelen
  • Voeg dan de spinazie, de bouillon en de bonen toe (als je verse of gedroogde bonen gebruikt).

Gerecht afmaken en serveren

  • Doe de gedroogde pasta in een plastic zak, druk er alle lucht uit en knoop het einde dit. Neem dan een keukenhamer of zo en sla de pasta aan stukjes. Doe die in soep. Roer een keer goed en laat de pasta meekoken totdat die gaar is.
  • Roer nu ook de basilicum blaadjes door de soep. En sprenkel wat olijfolie op de soep.
  • Serveer en zet een blok Parmezaanse kaas op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment