Milde Indiase lamscurry met spinazie

by Jan Scherders

Lamscurry met spinazie – Saag Gosht – is een milde Indiase curry van lamsbout en zijdezachte spinazie gegaard in sjalotjes, gember, knoflook en yoghurt.

Saag Gosht – oftewel lam met spinazie – is een Indiaas lamsgerecht uit de Punjabi regio. Ik vind dit gerecht echt een aanrader. Je maakt het eigenlijk als een soort eenpansgerecht waardoor de spinazie de lamsblokjes als het ware gaat omwikkelen. En als het goed is wordt je spinazie inderdaad zijdezacht. Een zeer subtiel gerecht.

De spinazie

Als je wilde spinazie (best pick) gebruikt eerst een paar uur in koud water, dan goed uit laten lekken en dan doe ik de spinazie in een zuiver tafelkleed en laat de spinazie goed erdoor rollen zodat de spinazie echt droog wordt. Ik snijd daarna de spinazie. Je kunt natuurlijk ook drie zakken voorgesneden gewone spinazie bij de supermarkt halen, dat is een stuk eenvoudiger, maar minder lekker.

Lamscurry met spinazie recept

Lamsbout met zijdezachte spinazie gegaard in sjalotjes, gember, knoflook, yoghurt en wat spices. Een milde lamscurry. En als we mild zeggen dan kijken we graag naar Dharamjit Singh. Wederom een subtiel gerecht en zacht van smaak. Voor vragen inzake de ingrediënten, klik op de link.

Lam met spinazie - Saag Gosht

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Auteur: Dharamjit Singh

Ingrediënten

  • 1 kg spinazie bij voorkeur wilde spinazie
  • 1 ½ pond lamsbout of lamsschouder in blokjes
  • 60 gr ghee
  • 6 sjalotjes gesnipperd
  • 5 cm verse gember in julienne gesneden
  • 3 kardemoms geplet
  • 1 ¼ tl gemalen koriander
  • 2 tl kurkuma
  • 1 groene peper zaadjes verwijderd, in ringetjes
  • ¼ tl paprikapoeder
  • 1 el bruin mosterdzaad
  • Garlic Infusion 4 tenen knoflook (geplet geweekt in 4 el warm water; Half uur)
  • 1 el geroosterd en gemalen wit maanzaad
  • beetje zout
  • 75 ml yoghurt hangop yoghurt

Instructies

Voorbereiding

  • Was de spinazie en laat de spinazie enkele uren in koud water weken (dit laatste is alleen bij wilde spinazie nodig). Daarna spinazie heel goed uit laten lekken, eventueel met een handdoek drogen, heel klein snijden en apart zetten. Alle “aromatics” snijden, roosteren, pletten, etc

Bereiding

  • Lam in de de helft van de boter aanbraden (tesamen met de cardamom en driekwart van de koriander) totdat het vlees mooi bruin is. Sjalotjes toevoegen, beetje bakken en roeren, totdat sjalotjes goudbruin zijn. Gember toevoegen en minuut meebakken
  • Vervolgens toevoegen de kurkuma, de rest van de koriander, en de groene peper en een minuut meebakken. Dan de paprika toevoegen, roeren en heel kort meebakken
  • Ondertussen de mosterdzaad in een klein pannetje (met weinig boter) even verhitten en als ze beginnen te “poppen” dan aan het vlees toevoegen. Garlic Infusion toevoegen en daarna een minuut op hoog vuur bakken
  • Dan het maanzaad toevoegen en de spinazie erop leggen en strooi er wat zout overheen. Schep dan de yoghurt erop en dan met de deksel erop een minuut goed doorbakken op hoog vuur (ondertussen de pan een aantal keren krachtig schudden). Dan vuur omlaag en even alles goed doorroeren. Deksel er weer op en op laag vuur laten bakken totdat de spinazie en vlees gaar zijn.
  • Dan deksel er weer af en ¾ cup warm water toevoegen, roeren en op medium heat bakken totdat alle vloeistof is verdampt.
  • Geef dan het gerecht een “dum” door het met de deksel erop voor ca 20 minuten in een oven op lage temperatuur (140 graden) te laten garen

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment