Mihoen Singapore maak je met mihoen, eieren, varkensvlees, garnalen, groenten en curry poeder. Hier mijn tips om het echt lekker te maken.
Tips voor het maken van een lekkere Mihoen Singapore
Mihoen Singapore is een typisch “fusion” gerecht met invloeden uit meerdere keukens (en komt zeker niet uit Singapore). Het is een makkelijk gerecht. Toch zijn er wel wat handigheidjes om er dat ketslekkere gerecht van te maken dat je voor ogen hebt.
- Allereerst de mihoen. Als je die eerst kookt en daarna in wok doet dat wordt de mihoen een beetje klef. Als je een mooie droge mihoen wilt hebben kun je het beste de mihoen gewoon een half uur in koud water laten weken. Daarna afgieten en even laten drogen.
- Beter geen groenten gebruiken zoals champignons en zo. In eerdere pogingen gebruikte ik groentes die “mushy” worden bij het roerbakken. Bijgaand recept komt grotendeels van The Woks of Life en die laten zien dat het met knapperige groenten echt yummy is. Ik gebruik daarom wortel, rode uien, Chinese kool, groene en rode paprika.
- In een lekkere Mihoen Singapore hoort iets van garnalen en iets van varkensvlees. Ik gebruik de grotere garnalen ( maat 21/25), maar maat 26/30 zou ook wel kunnen.
- Volgens The Woks of Life doen Chinese restaurants vaak Char Siu in dit gerecht. Dus als je wel eens zelf Char Siu maakt, is dat een goede optie. Erg lekker zijn ook de Chinese worstjes die bij iedere goede toko goed verkrijgbaar zijn. Erg lekker, en blijven lang goed (en ook erg lekker in nasi goreng). En je Je kunt er nasi vlees of ham reepjes in doen.
- Ik gebruik meestal het Surinaamse curry poeder, wederom bij iedere toko te krijgen.

- Je snijdt eigenlijk alles julienne, dus wortel, paprika, worstjes, kool allemaal dezelfde dikte en grootte. Zodat alle ingrediënten dezelfde look and feel hebben als de mihoen. Dus zoals op de foto hierboven (zo vinden de Woks of Life dat het moet). Zoals je op de foto van mijn zelfgemaakte Mihoen Singapore kunt zien moet ik nog leren alles zo netjes julienne als The Woks of Life te snijden 😉
Recept voor Mihoen Singapore
Mijn recept is vooral gebaseerd op het recept van The Woks of Life, en daar heb ik nog klein beetje aan geschaafd, ik heb er bijvoorbeeld rode en groene paprika in gedaan omdat Mihoen Singapore ook vrolijke kleuren moet hebben 🙂
In het oorspronkelijke recept (met 150 gram mihoen) stond dat het voor vier personen is. Ik vind van niet. Ik doe er drie stuikjes mihoen in (dat is circa 180 gram) en heb de rest gelaten zoals het is. En dan is dit een gerecht voor drie personen denk ik. Als je er vier personen van wilt maken dan van alles een beetje meer.
Mihoen Singapore
Ingrediënten
- 180 gram mihoen doorgeknipt, dat je geen lang slierten hebt
- 2 eieren
- 1 el olie
- 12 flinke garnalen (ca 250 gram), gepeld ik doe meestal de 21/25 maat Tijgergarnalen
- 120 gram
Char Siu (julienne gesneden) OF: 3 Chinese worstjes (lop cheung); of anders reepjes gerookte ham, of misschien nasi vlees) - 1 el shaoxing wijn
- 3 gedroogde rode pepers
- 2 knoflooktenen fijngehakt
- 1 wortel julienne
- 1/2 Chinese kool julienne
- 1/2 rode paprika + 1/2 groene paprika optioneel
- 2 el curry poeder surinaams
- snufje witte peper
- zout naar smaak
- 1/4 tl suiker
- 1/2 el lichte sojasaus
- 1/2 tl sesam olie
- 1/2 rode ui gehalveerd en in dunne plakjes
- 1 lente-uitje julienne gesneden
Instructies
Voorbereiding
- Om te vermijden dat je van die plakkerige, mushy mihoen krijgt, doe niet wat op het pakje staat. Maar week de mihoen in koud water gedurende ca 30 minuten. Giet af en roer en zet opzij.
- Klop de eieren in een kommetje en maak er een dunne omelet van. Snijd de omelet daarna in reepjes van 5-7 cm en zet opzij.
- Snijd de Char Siu / worstjes en alle groenten (julienne)
Bereiding
- Verhit de wok op middelhoog vuur en voeg de olie en de knoflook toe. Bak de knoflook 15 seconden en voeg dan de worstjes en de garnalen toe en roerbak gedurende 10 seconden. Voeg dan de Shaoxing wijn langs de randen van de wok toe.
- Voeg dan de rode pepers, wortel, paprika en Chinese kool toe en roerbak voor ca 30 seconden. Voeg nu ook de mihoen toe, spreid die uit over de wok en roerbak een minuut.
- Strooi er dan het curry poeder overheen, als ook het zout, suiker en witte peper. Roer alles een paar keer goed door mekaar en laat het 1-2 minuten bakken. Een hete wok is belangrijk om ervoor te zorgen dat de mihoen niet gaat plakken. Zorg dat het niet aan de bodem gaat plakken
- Na twee minuten moet de mihoen ongeveer goed zijn. Als denkt dat de mihoen een beetje droog is kun je een paar eetlepels water toevoegen.
- Je moet nu een curry kleur hebben in je gerecht en je kunt dan de soja saus, de sesam olie, de reepjes ei, de rode ui en de lente-uitjes toevoegen. Warm alles nog even goed door en hoppa, klaar!!
8 comments
Wat een heerlijk recept Jan !! Het water loopt me al uit de mond ! Ga ik zeker binnenkort maken. Heb het geprint!
Ga je CHILI CON CARN ook maken !
De lekkerste miehoen die ik ooit heb gegeten.
Dank je wel!!
Worden de pepers in zijn geheel toegevoegd bij het mihoen gerecht?
De gedroogde rode pepers ? Jazeker.
Dag Jan, ik ben een mislukte indo. Ik heb niks met weinig met deze keuken totdat ik dit proefde.
Mijn favoriet, dank je wel.
Groet, Cindy
Nou ja, als ik je mag troosten, het komt ook niet uit Indonesië 🙂
Evenzo goed ben ik erg blij met je reactie!!