Mexicaanse tortillasoep – Sopa Azteca

by Jan Scherders
Tortilla soep

Deze Mexicaanse tortillasoep van tomaten, ui, knoflook, kippenbouillon garneer je met Mexicaanse pepers, tortilla strips, avocado en zure room.

Tortillasoep is één van de bekende Mexicaanse gerechten. Ik houd me in mijn recept aan de traditionele bereiding zoals door Rick Bayless en Diana Kennedy beschreven in hun beroemde boeken over de Mexicaanse keuken.

Eenvoudige soep met leuke garnering

Je maakt eigenlijk eerst een soep van ui, knoflook, tomaten, kippnbouillon en een paar takjes Epazote. Dat was tot voor kort niet of nauwelijks in Nederland te verkrijgen maar ik zag dat WestlandPeppers het zowel vers als gedroogd en gemalen kan leveren. En zij kunnen ook die gedroogde Pasilla pepers leveren die je nodig hebt voor de garnering!! Wat is het leven toch mooi 🙂 Je kunt de verse Epazote kruiden redelijk door verse koriander vervangen en dat is wat ik gedaan heb.

De garnering (avocado, zure room, kaas, geroosterde strips Pasilla pepers en natuurlijk de tortilla’s) maken het tot een erg leuk en smakelijk voorgerecht. In de oorspronkelijke versies kwam geen kipfilet voor maar later is men dat toch voor de leuk toe gaan voegen. Het wordt dan wel een wat zwaardere soep, ik houd het op de originele versie want ik eet daarna bijvoorbeeld Beef Barbacoa 🙂

Mexicaanse tortillasoep - Sopa Azteca

Deze Mexicaanse tortilla soep van tomaten, ui, knoflook, kippenbouillon garneer je met Mexicaanse pepers, tortilla strips, avocado en zure room.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2-3 grote pasilla pepers geroosterd en zaadjes verwijderd
  • 1 blik tomantenblokjes of gepelde tomaten
  • 3 tenen knoflook gepeld
  • 1 middelgrote witte ui grof gesnipperd of in plakken
  • 2 takjes Epazote of anders verse koriander
  • 1 1/2 liter kippenbouillon
  • zout en peper
  • 600 gram kipfilet (in dobbetsteentjes van 1-2 cm) OPTIONEEL

Serveren

  • 2 ons Mexciaanse kaas (queso fresco, chihuahua) evt vervangen door geraspte Goudse kaas of Muenster kaas
  • 1-2 avocado's in blokjes
  • zure room of creme fraiche
  • plakjes limoen
  • 4-6 mais tortilla's of anders tortilla chips

Instructies

  • Verhit wat olie in een de koekenpan en fruit de uien en knoflook totdat ze goudbruin zijn. Schep dan in de keukenmachine en voeg de tomaten toe. Draai er een gladde saus van.
  • Verhit een eetlepel olie op middelhoog vuur in dezelfde koekenpan en voeg de tomatensaus toe. Laat dan een minuut of tien pruttelen totdat je een dikke saus hebt gekregen.
  • Giet de saus nu in een soeppan, voeg de bouillon en epazotte (of koriander) er aan toe en breng aan de kook. En laat nu de soep een half uur op laag vuur pruttelen. Voeg dan zout en peper toe

Bereid ondertussen de garnituur

  • De traditionele manier om Tortilla soep te maken is dat je mais tortilla's in strips van ruim een halve centimeter snijdt en dan halveert. Dan frituur je de tortilla strips in dezelfde koekenpan met ruim olie. Als de tortilla strips dan  krokant zijn dan schep je ze uit de olie en leg je ze op wat keukenpapier.
  • Snijd de pasilla pepers ook in strips (nadat je de zaadjes hebt verwjderd en frituur die dan ook 3-4 seconden in de hete olie. Schep uit de olie en doe ze in een serveerkom.

Soep serveren

  • Als je dat leuk vindt kun je kort voordat de soep klaar is wat dobbelsteentjes kipfilet toevoegen en die even mee laten koken.
  • Doe nu in ieder bord wat kaas en giet daar een lepel soep overheen. Garneer met de stukjes avovado, de tortilla strips, de Pasilla peper strips, een partje limoen en een dot zure room.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment