Rick Stein vond deze gehaktballetjes in Mexico en besloot die met een zelfgemaakte salsa verde saus te combineren. Zeer smaakvol gerechtje!!
Mexicaanse gehaktballetjes met een twist
Ik vond dit leuke gerechtje Albondigas en salsa verde in het kookboek The Road to Mexico, geschreven door Rick Stein. En ik weet inmiddels dat de meeste van zijn recepten gewoon minstens OK zijn. Dus meerdere keren geprobeerd en ik vond het een gerecht dat ik hier wil delen. Weer es wat anders met gehaktballetjes, toch?
Om de gehaktballetjes wat stevigheid te geven wordt een geklopt ei en een handje rijstkorrels gebruikt. Verder komijn, oregano, snufje piment en wat peper en zout voor de smaak. Je draait dan de balletjes en nu is het de bedoeling dat je in ieder balletjes een stukje van een gekookt ei stopt. Omdat ik de balletjes zonder ei ook erg lekker vind heb ik dat optioneel gemaakt.
Salsa verde zelf maken
Salsa verde is een groene saus die je maakt van tomatillos, groene pepers, wat ui en knoflook, meestal wat korianderblaadjes en eventueel een kneepje limoensap. Tomatillos lijken op groene tomaten maar zijn het niet, het is echt een andere groente. Je gaat die verse tomatillos niet snel bij een groenteboer of markt vinden en dan zul je ze online moeten bestellen.

Gelukkig zitten ze ook in blik, bijvoorbeeld La Costena heeft blikken met tomatillos. En dat zal vast niet helemaal perfect zijn maar ik ben er tevreden over. Dat is dus wat ik doe (en Rick stein ook), salsa verde van tomatillos uit blik maken.
De tomatillos uit blik hebben één groot voordeel, je hoeft ze niet meer te koken volgens Rick Bayless (schrijver van meerdere bestsellers over de Mexicaanse keuken). En dan wordt het maken van salsa verde wel heel simpel 🙂 Dus je doet je tomatillos uit blik met ui, knoflook, pepers en wat water in de blender en je hebt je salsa verde 😉
En dan het recept
Hier het recept voor de balletjes EN voor het maken van de salsa verde. Als je een beetje handig werkt dan heb je het gerecht denk ik in een klein uur op tafel staan. Het leukste is om het met Mexicaanse rijst te serveren maar met gewone witte rijst is ook lekker.
Mexicaanse gehaktballetjes in salsa verde
Ingrediënten
- 600 gram half-om-half gehakt
- 1 ei, geklopt
- 75 gram langkorrelige witte rijst
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl zout
- versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl gemalen komijn
- snufje gemalen piment
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1/2 middelgrote ui, fijn gesnipperd
- 1 hardgekookt ei optioneel
- 2 el olijfolie
- gehakte korianderblaadje voor garnering
Voor 500 ml salsa verde
- 1 blik tomatillos van 800 gram
- 1 – 2 serrano pepers, of jalapeno peper
- 1 knoflookteen, gehakt
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1/2 tl zout
- 2 el olijfolie
Instructies
De salsa verde
- Neem een blik tomatillos van 794 gram, spoel de tomatillos af en doe ze in de blender. Voeg dan 1 of 2 serrano pepers (of anders een jalapeno peper) toe. Vervolgens de ui, de knoflook en 100 ml water. Geef dan de blender een paar pulses zodat je een soort grove saus krijgt.
- Verhit een paar eetlepels olie in een hapjespan en giet daar de salsa verde bij. Voeg wat zout toe en laat de saus een klein kwartier pruttelen (zodat ie ook wat indikt).
De gehaktballetjes
- Doe alle ingrediënten behalve de olie, koriander en het hardgekookte ei in een kom en meng goed. Draai er dan zo'n 20-25 gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal.
- Optioneel. Maak in ieder gehaktballetje een inkeping met je vinger en stop daarin een klein stukje hardgekookt ei. Vouw het balletje dan weer dicht.
- Bak de balletjes in een koekenpan met een paar eetlepels olie goudbruin.
Gerecht afmaken
- Schep de balletjes bij de warme salsa verde saus en laat ze dan met de deksel op de pan een klein half uur op laag vuur pruttelen. Doe er een beetje water bij als je vindt dat de saus te dik is op het eind.
- Garneer de balletjes met gehakte koriander en serveer met Mexixaanse rode rijst of gewone witte rijst.