Een authentieke Chili con carne komt uit Mexico. Deze authentieke Mexicaanse chili con carne van riblappen is mild pittig met een heerlijk dikke saus.

Ontstaan van chili con carne

Chili con carne is in het gebied ontstaan, dat nu het noorden van Mexico en het zuiden van Texas (USA) is. Als ik het goed heb hoorde Texas vroeger bij Mexico, dus zo gek is dat niet. En het zal ook geen toeval zijn dat de Texas chili en de Mexicaanse chili con carne veel op mekaar lijken.

In het Spaans verwijst chile naar chilipeper en carne is vlees. Dus de essentie van chili con carne is vlees met chilipepers. Volgens Wikipedia dateert het eerste recept uit circa 1850

A recipe dating back to the 1850s describes dried beef, suet, dried chili peppers and salt, which were pounded together, formed into bricks and left to dry, which could then be boiled in pots on the trail.[1]

Die eerste chili con carne gerechten werden door Mexicaanse vrouwen in eenvoudige eettentjes gemaakt.

The chili queens of San Antonio, Texas were particularly famous in previous decades for selling their inexpensive chili-flavored beef stew in their casual “chili joints”.[2]

Chili con carne werd op deze manier eind 19e eeuw populair in Texas en spreidde zich van daaruit uit over de Verenigde Staten. In eerste instantie ging dat vooral doordat niet alleen in Texas maar ook in andere staten de chili eettentjes uit de grond schoten. Een beetje zoals bij ons de Chinees-Indonesische restaurants na de Tweede wereldoorlog.

En van daaruit werd het in de loop van de 20e eeuw een gerecht dat iedereen thuis maakte. Eerst in USA, en later in alle landen van de wereld. Ook in ons land is het een tijd een grote hype geweest. Die is wel voorbij, maar chili con carne is een blijvertje.

Wat is dan een authentieke chili con carne?

Dat zijn dan mijns inziens de chili’s die uit Mexico en Texas komen. In een andere blog aandacht aan de True Texas Chili, maar in deze blog gaan we kijken naar de Mexicaanse chili con carne. En die heet daar Carne con chile.

En hoewel wij gewend zijn aan een chili con carne gemaakt van rundergehakt lezen we in het boek The Road to Mexico van Rick Stein dat een authentieke Carne con Chile van blokjes rundvlees of varkensvlees wordt gemaakt. Als we in de Mexico boeken van Rick Bayless snuffelen dan vinden we een inderdaad  carne con chile gemaakt van varkensvlees, en in het boek van Rick Stein een carne con chili van rundvlees.

Laten we voor nu het er even op houden dat een authentieke chili con carne dus gemaakt wordt van blokjes vlees met chilipepers. En dan volgen we nu Rick Stein met heerlijke Carne con chile uit Mexico.

Het recept van Rick Stein voor Carne con chile

Deze Mexicaanse chili con carne van riblappen is werkelijk voortreffelijk. In plaats van gehakt maken ze het daar met blokjes rundvlees en met Mexicaanse pepers. Resultaat was een een runderstoof met een dikke saus met een fantastische smaak.

Ik heb het recept van Rick Stein trouw gevolgd, behalve de oventijden en temperatuur. Ik hou meer van langzaam op lage temperatuur pruttelen, want dat is stoven volgens mij.

Authentieke Chili con carne

Een authentieke Chili con carne komt uit Mexico. Deze authentieke Mexicaanse chili con carne van riblappen is mild pittig met een heerlijk dikke saus.

Ingrediënten

 • gram gedroogde Guajillo pepers, zaadjes verwijderd

 • 4 grote, rijpe tomaten

 • 4 flinke tenen knoflook, met velletje er nog aan

 • 30 gram reuzel of 3 el olie

 • 1 kilo riblappen (of ander runderstoofvlees), in blokjes

 • 1 grote ui, grof gehakt

 • 1 tl gemalen komijn

 • 1 tl (Mexicaanse) oregano

 • 4 korrels piment, gekneusd

 • 1 laurierblad

 • 1 tl zout

 • 2 tl chipotle op adobe saus (ik zou zeggen gewoon een eetlepel)

Serveren

 • 12-18 kleine mais tortilla's

 • gehakte koriander

Instructies

 • Doe nu in dezelfde pan de tomaten en de knoflook en rooster ook die (zonder olie) totdat de knoflook en tomaten zacht en enigszins zwartgeblakerd zijn. Laat dan even afkoelen en pel dan de knoflookteentjes.
 • Doe nu wat olie 1-2 eetlepels in de pan en bak de blokjes vlees in batches aan. Circa vijf minuten aan de ene kant en circa vijf minuten aan de andere kant. Als ze bruin zijn opzij zetten en de volgende batch
 • Als het vlees aangebakken is doe je eventueel nog een eetlepel olie in de pan en bakt de uien op matig vuur zacht.Voeg dan de komijn, laurierblad, oregano en de piment toe en laat die een minuutje of twee meebakken met de uien.
 • Zet de oven aan en ik kies voor 120 graden hete lucht oven (in het recept stond 160 graden hete lucht, dat is volgens mij geen goed plan).
 • Doe ondertussen de geweekte pepers met circa 1/3 van het weekwater in een keukenmachine (de rest van het weekwater bewaren), doe er de tomaten, knoflook, zout, de Chipotle op adobe saus en draai er een gladde saus van. Giet deze saus bij de uien en breng tegen de kook aan
 • Nu kan het vlees er bij, roer alles goed door mekaar en zet de pan in de oven. En laat het vlees een uur of drie stoven. Dan moet het vlees boterzacht zijn en je hebt een rijke, dikke saus gekregen

Serveren

 • Verwarm de tortilla's en maak bakjes met daarin de garnering voor de chili. Ik heb zelf een krop romaine sla met wat dressing gemengd met een half bosje radijsjes en dat smaakte erg goed. Je kunt er rijst of bonen bij serveren maar ik houd het op tortilla's

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment