Mexicaans buikspek uit de oven

by Jan Scherders
Mexicaans buikspek uit de oven

Mexicaans buikspek is een soort Mexicaanse babi pangang. Het geroosterde buikspek gril je nog eens en dan doe je er wat geraspte kaas bij.

Tacos de Castacan Con Queso

Serious Eats is één van de websites waar ik graag eens rondsnuffel En dit eenvoudige en gemakkelijk te maken gerecht vond ik op deze website.

Meneer J. Kenji López-Alt (hij runt de website) is geloof ik van huis uit bioloog en is huisman. En hij heeft er zijn hobby/werk van gemaakt om allerlei dingen rondom eten te onderzoeken. En hij komt vaak met bijzondere recepten voor bekende gerechten.

Zo kwam hij in Mexico heerlijke taco’s met buikspek en gesmolten kaas tegen. Dit gerecht heet Tacos de Castacan Con Queso en schijnt de Yucatan versie van krokant buikspek te zijn.

Castacán is the Yucatecan version of crispy pork belly. These tacos, based on the ones I had at Wayan’e, a Mérida institution, are crisped up on a griddle, then topped with shredded cheese. As the cheese melts, it oozes into the cracks and spaces between the meat, binding the bits of pork belly together. The whole thing sizzles until the cheese is browned and crisped, lending an extra dimension of nutty flavor and texture to the finished taco.

Thuisgekomen is hij gaan bedenken hoe een thuiskok dat lekkere spek zou kunnen maken. En dat is hem gelukt. Zijn Mexicaanse buikspek met kaas is superlekker en erg makkelijk te maken. Het is overigens de moeite waard om het originele verhaal van Serious Eats eens te lezen!!

Hoe maakt Serious Eats dit buikspek ?

In Mexico nemen ze een pan en gieten daar vloeibare reuzel (gesmolten varkensvet) in, zoveel dat het buikspek erin zwemt. En dan zet zetten ze dat in de oven. Serious Eats bedacht dat je dat ook met vloeibare olie kunt doen (maar als u aan reuzel kunt komen dan doe je dat. Reuzel is namelijk net als buikspek van het varken en dan zul je best meer smaak hebben).

Anyway, wat Serious Eats verder bedacht is om een sinaasappel in partjes te snijden en daar stukjes kaneel en een kruidnagel in te steken. Nog wat knoflook erbij en dan giet je er de olie (of reuzel) bij. En dan gaat het de oven in voor vijf uur. Als je het dan proeft zul je merken dat de smaken van de sinaasappel, kaneel , kruidnagel en knoflook in het spek zijn getrokken 🙂

Bereiding van het buikspek zoals Serious Eats dat doet. Foto Serious Eats

Dan laat je het spek even afkoelen, haal je het spek uit de olie en legt het op aluminiumfolie waar je een soort van bakje van maakt. Intussen verwarm je je oven op 230 graden. Dan rooster je dat spek ongeveer een half uur totdat de zwoerd mooi bruin is en bubbelt.

En dan komt de grote finale!!! Je snijdt dan het spek in reepjes en je neemt een grillpan of een gewone pan en daar ga je het spek nog es even in grillen. En terwijl je dat doet doe je er wat geraspte kaas bij. De Mexicanen doen dat met Oaxaca kaas maar die kennen wij niet. In sommige supermarkten vindt je geraspte Mozzarella, dat is een goed alternatief. En anders neem je geraspte Goudse kaas, dat is ook een prima smeltkaas.

Je kunt ook nog wat gaatjes prikken

Wat niet in het recept stond is dat het handig is om gaatjes in de zwoerd te prikken. Dat heb ik geleerd van babi pangang maken. Dus wat ik doe is gaatjes in de zwoerd prikken, dan kokend water erover, en nog een keer prikken. Dan de oven in voor vijf uur. En daarna weer prikken voordat het weer de oven of gril ingaat. Dan zul je zien dat het vet er grotendeels uitloopt en je een mooi krokant korstje hebt. Zo kwam het bij mij uit de oven.

20210614 Mexicaans buikspek uit de oven 004 1
Het buikspek na roosteren in de oven

En daarna dus in reepjes snijden, die in de pan grillen en kaas erbij. Yummy!!

Mijn recept voor Mexicaans buikspek

In het recept van Serious Eats zeggen ze dat 1 kilo buikspek genoeg is voor vier personen. Misschien wel voor vier taco’s maar ik denk niet dat je na één taco voldoende gegeten hebt. Want het punt is dat je na alle ovenbereidingen nog maar 2/3 van het originele gewicht hebt. Dus van 1 kilo buikspek houdt je ruim 600 gram geroosterd vlees over.

Als je dat genoeg vindt ok, maar wat ik doe is dat ik 1,5 kilo buikspek koop en dat bereid ik met 6 sinaasappelpartjes (inclusief kaneel en kruinagels) en ik doe ook wat meer olie dan in de pan. Up to you!! Je kunt trouwens prima een groter stuk buikspek voor stap 1 nemen en dan het gedeelte wat je niet opeet invriezen.

Hoe eet je het? Volgens Serious Eats met tortilla’s en dan een heel klein beetje van een (zelfgemaakte) Habanero Salsa erbij en wat limoensap. Maar een andere Hot Sauce zal ook wel werken denk ik. Of anders een lekkere salsa uit de supermarkt.

Mexicaans buikspek uit de oven

Mexicaans buikspek is een soort Mexicaanse babi pangang. Het gebraden buikspek gril je nog eens en dan doe je er wat geraspte kaas bij.

Ingrediënten

 • 1 kilo buikspek met zwoerd Zie Notities
 • zout en peper
 • 250 ml olie (of meer authentiek: gesmolten reuzel)
 • 4 kruidnagels
 • 1 sinaasappel bij voorkeur de Sevilla sinaasappel, in vieren
 • 1 kaneelstokje in scherven gebroken
 • 4 knoflooktenen
 • zout

Serveren

 • 340 gram Oaxaca kaas of anders geraspte mozzarella of Goudse Kaas
 • 8 warme mais tortilla’s
 • Mexicaanse Salsa
 • Limoen Partjes
 • Gehakte koriander blaadjes

Instructies

Stap 1

 • Prik het zwoerd met een vork op een aantal plekken. Overgiet dan het zwoerd met kokend water en prik weer een aantal gaten. Zo loopt dadelijk het vet er makkelijk uit.
 • Zet het ovenrooster in het midden van de oven en verwarm de oven op 140 graden. Strooi zout en peper op beide zijden van het spek en leg het in een gietijzeren koekenpan of braadslee waar het spek net inpast. En dan met het zwoerd naar boven. Steek nu in ieder van de vier sinaasappelpartjes 1/4 kaneel en een kruidnagel. Leg de sinaasappelpartjes en de knoflook rondom het spek. Giet nu het gesmolten vet of olie over het spek.
 • Leg er een vel aluminiumfolie overheen en zet in de oven. Rooster nu het spek zo'n 5 uur (het is goed als je makkelijk met een mes in het spek kunt steken). Laat daarna tot kamertemperatuur afkoelen. Gooi dan de knoflook en sinaasappel weg. Giet het vet af en gebruik dat mogelijk voor andere doeleinden. Je kunt het spek nu in folie een of meerdere dagen in de koelkast bewaren

Stap 2

 • Verwarm je oven op 230 graden. Prik je spek weer met de vork en leg het spek dan op een vel aluminiumfolie en maak daar een soort bakje van. Zet dat dan op een bord of pan die ovenvast is en rooster het spek dan 15 – 30 minuten totdat het zwoerd mooi bruin is en bubbelt. Laat dan afkoelen en snijdt het spek in reepjes.

Stap 3

 • Verhit nu een grillpan op middelhoog vuur en leg hoopjes spek op de grillpan. Strooi er zout overheen. Gril het spek en schep het regelmatig om. Als het mooi krokant is aan de meeste kanten (dat duurt maar kort) voeg dan wat kaas aan ieder hoopje spek toe en laat de kaas langzaam met het spek versmelten. Draai dan de hoopjes spek om en grill nog een minuutje.

Serveren

 • Serveer ieder hoopje spek op een warme tortilla en serveer met een (zelfgemaakte) Mexicaanse Salsa, limoen partjes en koriander blaadjes.

Notities

In het recept van Serious Eats zeggen ze dat 1 kilo buikspek genoeg is voor vier personen. Ik vind van niet. Het punt is namelijk dat je na alle ovenbereidingen nog maar 2/3 van het originele gewicht hebt. Dus van 1 kilo buikspek houdt je ruim 600 gram geroosterd vlees over. 
Als je dat genoeg vindt ok, maar wat ik doe is dat ik 1,5 kilo buikspek koop en dat bereid ik met zes sinaasappelpartjes (inclusief kaneel en kruinagels) en ik doe ook wat meer olie dan in de pan. Dan heb ik genoeg voor acht tortilla’s. Dus twee per persoon. Up to you!! 
Je kunt trouwens prima een groter stuk buikspek voor stap 1 nemen en dan het gedeelte wat je niet roostert (stap 2) invriezen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment