Mediterrane kipspiesjes met paprika en ui

by Jan Scherders

Je kunt op veel manieren iets leuks doen met deze Mediterrane kipspiesjes met paprika en ui. Naast een recept hier ook wat menu suggesties.

Veel namen voor hetzelfde kipspiesje

In de Engelse taal worden ze ook wel Chicken Kabob of Chicken Shish Kebab genoemd. Dat zijn kipspiesjes met of zonder groenten ertussen. Maar als je Chicken Kabob op google intypt dan krijg je vrijwel uitsluitend plaatjes te zien van kipspiesjes met paprika en ui, Mediterrane kipspiesjes met paprika en ui.

Toch zullen wij bij de woorden kip kebab niet direct aan kipspiesjes denken. Het gekke is dat wij bij het woord Shashlik (wij noemen ze shaslicks) wel meteen aan spiesjes met paprika en ui denken (terwijl het woord shashlik enkel betekent “gegrild vlees aan een spiesje”). Afijn, het gaat ook niet om de woorden maar om het gerecht.

Ik geloof dat men dit soort kipspiesjes in principe als een soort entree gerecht ziet. Ik heb daar niet zo veel mee. Wat mij betreft maak je dit soort kipspiesjes als onderdeel van een BBQ voor een groep mensen of als onderdeel van een (eenvoudige) maaltijd, al dan niet doordeweeks.

Recept voor twaalf kipspiesjes en menu suggesties

Zoals veel van mijn Mediterrane recepten heb ik ook dit recept weer bij The Mediterranean Dish gevonden. Ik vind dat echt één van de beste sites als het gaat om de Mediterrane keuken. Het recept is voor kipspiesjes met tahini saus. Maar niets let je om alleen de kipspiesjes te maken (al dan niet met paprika en ui) en dan de spiesjes op een Mezze schotel te leggen.

Uitgaande van de kipspiesjes met paprika en ui zou je bijvoorbeeld op de volgende manier een maaltijd kunnen maken:

  • Eenvoudig met Grieks pita brood (dat is eigenlijk platbrood) en tahini saus.
  • Samen met een Mediterrane aardappelsalade met mosterd vinaigrette. En dan tahini saus of hummus erbij. Smullen!!
  • Onderdeel van een grotere schotel met oa (mini) komkommer, cherry tomaatjes of andere tomaten, Tzatziki saus en/of toch de tahini saus , feta kaas, kalamata olijven en rode ui. Dit is een soort Griekse Mezze schotel. Op Damn Delicious staat een leuke foto van zo’n schotel. Weliswaar met spiesjes zonder groenten, maar het gaat om het idee.

Ik ben de suggesties al aan het uitproberen maar ben al helemaal in mijn sas als ik de spiesjes met tahini saus en Grieks pita brood eet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane kipspiesjes met paprika en ui

Je kunt op veel manieren iets leuks doen met deze Mediterrane kipspiesjes met paprika en ui.
Porties: 12 stokjes

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 2 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • zout en peper
  • 1 ui in plakjes
  • 1 kilo kipfilet in blokjes van 3 - 4 cm
  • 1/2 cup extra vierge olijfolie
  • 15 knoflooktenen fijngehakt
  • sap van 3 grote citroenen

Voor de spiesjes

  • houten of metalen spiesjes houten spiesjes even weken!!
  • 1 groene paprika in stukken van 2,5 cm
  • 1 rode paprika in stukken in stukken van 2,5 cm
  • 1 rode ui in stukken van 2,5 cm

Instructies

Marineren

  • Meng de paprika, tijm, nootmuskaat, kardemom, zout en peper in een kommetje en strooi dat over de stukjes kip. Neem een diepe schaal en doe daarin de kip en voeg dan de ui en olijfolie toe. Meng ook de knoflook en citroensap met de kip en zet dan bedekt 2-4 uur in de koelkast

BBQ-en

  • Denk eraan om de houten prikkers een uur of zo in water te leggen. Ikzelf gebruik om die reden vaker metalen spiesjes. Even afwassen en weer klaar voor de volgende ronde.
  • Vlak voordat je gaat grillen rijg je de stukjes kip, rode en groene paprika, en de rode ui aan (houten) spiesjes en smeer de kip en groenten lichtjes in met wat olie. Laat wat ruimte tussen de stukjes kip en de groenten. Zo garen ze beter.
    Zet je (gas) grill op medium high en rooster de kip spiesjes in 12-15 minuten gaar.
  • Serveer de kip spiesjes met bijvoorbeeld tahini saus en Grieks pita brood (dat is eigenlijk platbrood), of als onderdeel van een menu.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept