Marrowfat peas zijn schokkers

by Jan Scherders
Marrowfat peas zijn schokkers

Marrowfat peas zijn schokkers 🙂 Je kunt ze voor Fish & Chips gebruiken maar je kunt ze ook in de erwtensoep doen!!

Mushy Peas maken

Wil je mushy peas maken, dan heb je lang vergeten Schokkers nodig. En wat dacht je van erwtensoep met schokkers? Leer de lang vergeten schokkers kennen!!

Ik had nog nooit van schokkers gehoord maar toen ik op zoek was naar de erwten waarmee je Mushy Peas maakt, kwam ik erachter dat de Nederlandse schokkers in Engeland Marrowfat peas heten. En heb toen een paar kilo bij de familie Smak besteld.

Schokkers werden vooral voor de export  geteeld.  Dit zijn de beruchte grote felgroene doperwten in de keuken van Groot Brittannië; ze heten daar Marrowfat peas. Ze worden gedroogd geoogst en tijdens het inmaakproces krijgen ze de felgroene kleur. Het Engelse ras Harrison’s Glory stond aan de basis van de schokkerveredeling, waarmee een aantal belangrijke rassen gekweekt zijn, waaronder Mansholt’s kortstro schokker en Zelka. Tegenwoordig is het areaal schokkers erg klein. De familie Smak te Lutjewinkel teelt en verkoopt nog steeds schokkers, naast andere droge peulvruchten.

Voor alle ongesplitste peulvruchten geldt dat ze een nacht in de week gezet moeten worden en ongeveer 1,5 uur koken Per persoon is een kopje voldoende. Peulvruchten zijn ook heerlijk als vleesvervanger.

Recepten met schokkers

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment