Marokkaanse kip met olijven en citroen

by Jan Scherders

Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!

Kip met citroen en olijven

Paula Wolfert, schrijfster van oa The Food of Morocco, heeft een hele rij recepten in dat boek opgenomen rondom het thema kip met citroen en olijven. Zij zegt dan ook dat dit één van de heerlijke combinaties is in de Marokkaanse keuken. En dat dit gerecht vaak buitenlanders verleidt om zich meer in de Marokkaanse keuken te verdiepen (en om vooral tajine gerechten te gaan maken).

Er zijn dus vele Marokkaanse recepten rondom het thema kip met citroen en olijven. Zelf ben ik een fan van het recept van Florence Fabricant, vanwege de aangename geuren, de heerlijke smaak en ook omdat het er super leuk uitziet. En dat is het recept dat ik hier met jullie wil delen. Ik vond dit recept in de New York Times kookrubriek en vele lezers zijn fan van dit recept.

Het recept zegt een hele kip, maar het zal ook prima lukken met wat drumsticks en kippendijen met bot. Wel met bot alles wordt geadviseerd. Omdat de kip een paar uur moet marineren lijkt het een weekend gerecht. Als je het bij kippendijen met bot wilt houden zou je ook eens naar Kippendijen met olijven en citroen kunnen kijken. Heeft een wat andere kruiding maar ook heerlijk!! En kan gewoon doordeweeks.

Recept voor deze super lekkere Marokkaanse kip

Je begint met de kip in te wrijven met een mengsel van saffraan, gember, knoflook, paprika, komijn, kurkuma en zwarte peper en laat het dan 3-4  uur marineren. Dan de kip even aanbraden en dan laat je de kip een half uur garen met ui, een stokje kaneel, ingelegde citroenen, groene en zwarte olijven en wat kippenbouillon. Lekker met couscous.

Ik heb een paar kleine dingen in het recept veranderd. Ik neem de knoflook niet op in de marinade, maar na het fruiten van de uien even meebak. Daarnaast de hoeveelheid bouillon verdubbeld. Die halve liter hoeft er misschien niet helemaal bij maar ik vond 250 ml te weinig. Bovendien is de heerlijke saus één van de attracties van dit lekkere kipgerecht. Daarom ook eten met gewone couscous, dat die saus zo fijn absorbeert 🙂

Wat betreft de inlegde citroenen. Als die in een recept staan moet je ook die gebruiken (aldus Paula Wolfert), en dus niet vervangen met gewone citroenen of zo. Je koopt ze bij de toko (maar de Sligro heeft het ook).

Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse kip met olijven en ingelegde citroen

Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 1 hele kip, ca. 1½ kilo, liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 8-10 stukken of anders drumsticks en kippendijen (met vel en bot)
  • 1/4 tl saffraan (verkruimeld)
  • 1 tl zoete paprika
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout en peper

Bereiding

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 middelgrote uien in dunne plakje
  • 5 knoflooktenen, uitgeperst
  • 1 stokje kaneel
  • 8 zwarte of kalamata olijven, ontpit en gehalveerd
  • 8 groene olijven, ontpit en gehalveerd
  • 3 kleine ingemaakte citroenen (of één grote) alleen de schil, in reepjes
  • 0,5 liter hete kippenbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el gehakte peterselie

Instructies

Marineren (3-4 uur)

  • Begin met het verdelen van de kip n stukken. De poten splitsen in een drumstick en kippendij.
  • Meng de saffraan, gember, paprika, komijn en kurkuma, zout en peper en smeer de kip met dit mengsel in en laat de kip dan 3-4 uur marineren.

Bereiding

  • Verhit de olie in een zware koekenpan en voeg de stukken kip en bak die aan alle kanten aan en leg daarna opzij. Voeg dan de uien toe en bak die op laag vuur totdat ze lichtbruin zijn (ca. een kwartier). Bak dan ook de knoflook een minuutje mee totdat de smaken zijn vrijgekomen. Schep ze daarna in een Tajine of een gietijzeren pan met deksel.
  • Voeg dan het kaneelstokje toe, de stukken kip, en strooi de olijven en de reepjes citroen over de kip. Giet dan net zoveel bouillon in de pan dat de stukken kip zo tussen 1/3 en 1/2 in het vocht staan en dan ook het citroensap erbij. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur 30 minuten garen.
  • Als de kip gaar is kun je het gerecht met wat gehakte peterselie bestrooien en dan serveren, bijvoorbeeld met couscous.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept