Marokkaanse kip met olijven en citroen

by Jan Scherders

Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!

Super lekkere Marokkaanse kip

Enkele jaren geleden waren dit soort kip gerechten ineens populair. Op de site van Jamie Oliver kun je Moroccan-style roast chicken vinden, je hebt het recept voor Chicken and Preserved Lemon Tagine uit het boek van Bethany Kehdy’s The Jewelled Kitchen en ik ben zelf een fan van het recept van Florence Fabricant. Vanwege de aangename geuren, de heerlijke smaak en ook omdat het er super leuk uitziet is dit een zeer populair en gewaardeerd recept in de New York Times.

Bereiding

Je begint met de kip in te wrijven met een mengsel van saffraan, gember, knoflook, paprika, komijn, kurkuma en zwarte peper en laat het dan een uur of 3-4 marineren. Dan de kip even aanbraden en dan laat je de kip een half uur garen met ui, een stokje kaneel, ingelegde citroenen, groene en kalamata olijven en wat kippenbouillon. Lekker met couscous.

Het recept zegt een hele kip, maar het zal ook prima lukken met wat drumsticks en kippendijen met bot. Wel met bot alles wordt geadviseerd. Als je het bij kippendijen met bot wilt houden zou je ook eens naar Gestoofde kip met olijven en citroen kunnen kijken. Heeft een wat andere kruiding maar ook heerlijk!! Of Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus waarbij een bloemkool ondergedompeld wordt in de sfeer van Noord-Afrika 😉

Omdat de kip een paar uur moet marineren lijkt het een weekend gerecht.  Maar ik heb het ook al eens gewoon een avond van te voren in de marinade gedaan en dan is het de dag erop kip aanbraden en dan een half uur in de oven zetten 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Marokkaanse kip met olijven en ingelegde citroen

Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 1 hele kip ca. 1½ kilo, liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 8-10 stukken
  • 1/4 tl saffraan (verkruimeld) optioneel
  • 1 tl zoete paprika
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout en peper

Bereiding

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 middelgrote uien in dunne plakje
  • 1 stokje kaneel
  • 8 zwarte of kalamata olijven
  • 8 groene olijven
  • 3 kleine ingemaakte citroenen alleen de schil, in reepjes
  • 250 ml hete kippenbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el gehakte peterselie

Instructies

Marineren (3-4 uur)

  • Meng de saffraan, gember, paprika, komijn en kurkuma, zout en peper en smeer de kip met dit mengsel in en laat de kip dan 3-4 uur marineren.

Bereiding

  • Verhit de olie in een zware koekenpan en voeg de stukken kip en bak die aan alle kanten aan en leg daarna opzij. Voeg dan de uien toe en bak die op laag vuur totdat ze lichtbruin zijn (ca. een kwartier). Schep ze daarna in een Tajine of een gietijzeren pan met deksel.
  • Voeg dan het kaneelstokje toe, de stukken kip, en strooi de olijven over de kip. Strooi ook de stukjes citroen en de bouillon het citroensap over de kip. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur 30 minuten garen. Als de kip gaar is kun je het gerecht serveren, bijvoorbeeld met couscous.

Notities

Eerlijk gezegd vind ik de saffraan en kurkuma een beetje dubbelop en heb daarom maar de saffraan optioneel gezet (ook omdat het een duur ingredient is). 
Wat betreft de ingelegde citroenen. Ik snijd ze gewoon in partjes en doe ze dan in de pan en dan laat het citroensap achterwege.

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept