Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!
Kip met citroen en olijven
Paula Wolfert, schrijfster van oa The Food of Morocco, heeft meerdere recepten in dat boek opgenomen rondom het thema kip met citroen en olijven. Zij zegt dan ook dat dit één van de heerlijke combinaties is in de Marokkaanse keuken. En dat dit gerecht vaak buitenlanders verleidt om zich meer in de Marokkaanse keuken te verdiepen (en om vooral tajine gerechten te gaan maken).
Er zijn dus vele Marokkaanse recepten rondom het thema kip met citroen en olijven. Zelf ben ik een fan van het recept van Florence Fabricant, vanwege de aangename geuren, de heerlijke smaak en ook omdat het tamelijk makkelijk te maken is. En dat is het recept dat ik hier met jullie wil delen. Ik vond dit recept in de New York Times kookrubriek en vele lezers zijn fan van dit recept.
Als je in het boek van Paula Wolfert kijkt of op een Marokkaanse website (zoals deze) dan denk ik eerlijk gezegd dat met name het maken van de uiensaus (daghmira) in het New York Times recept sterk is vereenvoudigd. Maar het goede nieuws is dat het op deze manier veel makkelijker en sneller te maken is en nog steeds superlekker, getuige ook de reviews op de New York Times website.
Hoe maak je deze Marokkaanse kip?
Je begint met de kip in te wrijven met een mengsel van saffraan, gember, knoflook, paprika, komijn, kurkuma en zwarte peper en laat het dan zeker 3-4 uur marineren. Of een nacht. Dan de kip tot kamertemperatuur laten komen en aanbraden in een flinke koekenpan. Dan schep je de kip in een braadpan met deksel.
Bak dan de uien in dezelfde koekenpan totdat ze lichtbruin zijn (ca. een kwartier). Je moet daar echt even de tijd voor nemen. Traditioneel wordt voor het maken van de uiensaus (daghmira) veel meer tijd genomen, dus dat kwartier is echt het minimum. Vervolgens gaan ook de uien bij de kip.
En dan ook de olijven, de citroenen, een stokje kaneel en wat kippenbouillon erbij. En dan met de deksel op de pan de kip garen. De preserved lemons, eerst in partjes en dan de pulp eruit snijden, en dan de partjes in reepjes snijden. Ik kook dan de saus op het eind een stuk in. Het moet echt een saus zijn en geen soep.
Wat betreft de inlegde citroenen. Als die in een recept staan moet je ook die gebruiken (aldus Paula Wolfert), en dus niet vervangen met gewone citroenen of zo. Je koopt ze bij de toko, Turkse winkel en misschien heeft de supermarkt ze tegenwoordig ook al.
Recept voor deze super lekkere Marokkaanse kip
Ik heb een paar kleine dingen in het recept veranderd. Ik neem de knoflook niet op in de marinade, maar ik bak de knoflook na het fruiten van de uien even mee. Daarnaast heb ik de hoeveelheid bouillon verdubbeld. Die halve liter hoeft er misschien niet helemaal bij maar ik vond 250 ml te weinig. Bovendien is de heerlijke saus één van de attracties van dit lekkere kipgerecht. Daarom ook eten met gewone couscous, dat die saus zo fijn absorbeert 🙂
Overigens, ik geloof dat Marokkaanse mensen er vanuit gaan dat dit soort kipgerechten voor drie personen is. En daarom doen ze vaak twee kippen in de pan. Maar ik houd nu netjes de vier personen aan zoals de mevrouw van de NYT. Maar ik ben het zeer met de Marokkaanse mensen eens 😉
NB De foto doet niet helemaal recht aan het gerecht, maar ik wilde onderhand een keer een plaatje bij dit lekkere gerecht hebben. Volgende keer beter.
Marokkaanse kip met citroen en olijven
Ingrediënten
Marinade
- 1 hele kip, ca. 1½ kilo, liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 8-10 stukken of anders drumsticks en kippendijen (met vel en bot)
- 1/4 tl saffraan (verkruimeld)
- 1 tl zoete paprika
- 1/2 tl gemalen gember
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- zout en peper
Bereiding
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 middelgrote uien in dunne plakje
- 5 knoflooktenen, uitgeperst
- 1 stokje kaneel
- 8 kalamata olijven, ontpit
- 8 groene olijven, ontpit
- 3 kleine ingemaakte citroenen (of één grote) alleen de schil, in reepjes
- 0,5 liter hete kippenbouillon
- sap van 1/2 citroen
Instructies
Marineren (3-4 uur)
- Begin met het verdelen van de kip in stukken. De poten splitsen in een drumstick en kippendij.
- Meng de saffraan, gember, paprika, komijn en kurkuma, zout en peper en smeer de kip met dit mengsel in en laat de kip dan 3-4 uur marineren.
Bereiding
- Verhit de olie in een zware koekenpan en voeg de stukken kip en bak die aan alle kanten aan en leg ze daarna in een braadpan. Voeg dan de uien toe en bak die op laag vuur totdat ze lichtbruin zijn (ca. een kwartier). Bak dan ook de knoflook een minuutje mee totdat de smaken zijn vrijgekomen. Schep ze daarna ook in de braadpan.
- Voeg dan het kaneelstokje toe, en strooi de olijven en de reepjes citroen rondom de stukken kip. Giet dan net zoveel bouillon in de pan dat de stukken kip zo tussen 1/3 en 1/2 in het vocht staan en dan ook het citroensap erbij. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur 30 minuten garen.
- Wat ik dan doe is de stukken kip en andere vaste delen (ui, olijven, citroen) in een voorverwarmde ovenschaal scheppen en dan de saus met zeker eenderde inkoken (totdat het een saus en geen soep is).
- Dan schep ik de saus rondom de kip in de ovenschaal. Lekker met gewone couscous.