Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus – Kefta Mkaoura – kun je met lamsgehakt of rundergehakt maken. En met of zonder eieren.
Via een omweg bij Kefta Mkaoura uitgekomen
Ik kwam North-African Meatballs voor het eerst tegen in de kookrubriek van de New York Times. Daar wisten ze te vertellen dat je Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus uit Marokko en Tunesië veel tegenkomt in eettentjes in Parijs. Dat is niet verwonderlijk gelet op de vele Noord-Afrikaanse inwoners van Parijs.

Ik heb dat recept van de New York Times (bovenstaande foto) een paar keer gemaakt. Ik was daar wel enthousiast over en vond de balletjes super, maar de saus werd gemaakt van tomatenpuree en bouillon en daarom vond ik de saus wat waterig.

Ik ben daarom toch maar eens wat verder gaan zoeken naar de herkomst van dit gerecht en kwam bij Kefta Mkaoura uit. Dat is een Marokkaans tajine gerecht. En het recept van Taste of Maroc voor Kefta Mkaoura sprak me erg aan (onderstaande foto).
Het recept voor de saus heb ik voor een groot deel overgenomen, maar heb de kilo rijpe tomaten door twee blikken gepelde tomaten vervangen. En ik heb een half stokje kaneel aan de saus toegevoegd. Op bovenstaande foto Kefta Mkaoura en dan met eieren. Op de site van Taste of Maroc wordt gezegd dat je het gerecht MET of ZONDER de eieren kunt maken. Met de eieren wordt het een soort Shakshuka en dat heb ik nog niet gedaan.
Gehaktballetjes met ras-el-hanout
Ik heb wel het recept van de New York Times voor de gehaktballetjes aangehouden. In het oorspronkelijke recept stond wel een hele waslijst aan ingrediënten (met name specerijen) en dat was volgens mij gewoon ras-el-hanout. Dus ik heb die waslijst daarom vervangen door ras-el-hanout.
En je gaat de gehaktballetjes dus kruiden met ras-el-hanout (waaronder warme specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel). Dat is een typisch Noord-Afrikaanse kruidenmix. Verder gaan er wat verse kruiden (koriander, peterselie) in de balletjes. Je bakt de balletjes eerst bruin en gaart ze dan in een enigszins zoete tomatensaus.
Mijn Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Hieronder mijn recept voor Kefta Mkaoura. Afijn, ik heb zo feitelijk mijn eigen recept voor Marokkaanse gehaktballetje in tomatensaus gemaakt.
Wat betreft het afmaken van het gerecht, je kunt op het laatst groene olijven mee warmen. En je kunt net als bij Shakshuka er wat eieren in breken en in de tomatensaus laten stollen. Heb dat nog niet geprobeerd. Ik eet het met dat Libanese brood, maar je kunt er ook couscous bij serveren.
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
1 cup = 250 ml
Voor de Tomaten Saus
- 2 el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 1 groene peper fijngesneden
- 2 blikken gepelde tomaten (kerstomaatjes zijn erg lekker ) of: 1 kilo tomaten
- 1,5 tl paprikapoeder
- 1,5 tl gemalen komijn
- 1/8 tl cayenne peper
- 1 laurierblad
- 1/2 stokje kaneel
- 2 el gehakte peterselie
- 2 el gehakte korianderblaadjes
- zout en peper naar smaak
Gehaktballetjes maken en bruinen
- 1 pond rundergehakt of lamsgehakt
- 1 1/2 cup brokjes wit brood van een dag oud of gebruik die zakjes kant-en-klare broodkruimels (of paneermeel en dan geen melk)
- 1 cup melk
- 1 groot ei geklopt
- 4 tenen knoflook fijngesneden of uitgeperst
- 2 el ras-el-hanout
- 1 tl zout
- 3 el gehakte peterselie
- 3 el gehakte korianderblaadjes
- Olie om de balletjes te bakken
Afmaken van het gerecht (optioneel)
- 4 eieren
- groene olijven zonder pit
- overgebleven peterselie/korianderblaadjes
Als je er couscous bij eet (je kunt er ook brood bij eten)
- 1 cup parel couscous
- 2 el boter
- 1/2 cup goudkleurige rozijnen geweekt in heet water
- zout
- 1/2 tl gemalen kaneel
Instructies
De Tomatensaus
- Verhit de olie in een flinke sauspan. Voeg dan de uien en de groene peper toe en bak ze zacht (niet bruin) in ongeveer 5 minuten. Bak dan de knoflook even mee. Voeg dan de tomaten, kruiden en specerijen toe en breng aan de kook. Laat de saus dan een klein half uur bubblelen terwijl je de gehaktballtjes maakt.. Prak dan de tomaten. En laat nog even verder bubbelen.
De gehaktballen maken
- Doe de melk en de broodkruimels in een kom en laat 5 minuten staan. Druk daarna het vocht uit de broodkruimels en zet opzij (de broodkruimels moeten echt behoorlijk droog zijn, anders wordt je gehakt te zompig. Je kunt natuurlijk ook een handje paneermeel gebruiken in plaats van dat brood en dan heb je geen melk nodig.
- Neem een grote kom en doe daarin de broodkruimels, het gehakt, het ei, twee eetlepels ras-el-hanout, zout, en meng alles met je handen door mekaar. Doe vervolgens de koriander, lente-uitjes en peterselie erbij en kneed nog een minuutje.
- Vorm er vervolgens kleine balletjes van (ongeveer ter grootte van een walnoot), je hebt er dan ongeveer 25. Verhit een paar eetlepels olie en bak de balletjes op middelhoog vuur bruin. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier.
Gerecht afmaken
- Voeg de balletjes aan de tomatensaus toe, doe de deksel op de pan en laat het gerecht nog 15 minuten pruttelen.
- Optioneel: Als je olijven wilt toevoegen laat die dan op het laatst even mee warmen.
- Optioneel: Je kunt ook (net als bij Shakshuka) wat eieren in de pan breken. Die zijn goed als het eiwit stevig is en het eigeel hard begint te worden.
Maak ondertussen de couscous (of eet er brood bij)
- Kook de couscous volgens de gebruiksaanwijzingen en roer er wat boter en de geweekte rozijnen doorheen. Breng op smaak met zout en kaneel en roer alles goed door
Serveren
- Dien de gehaktballen met saus op, geef er couscous bij en garneer met de overgebleven peterselie, korianderblaadjes.