De Koninklijke Marine heeft een vuistdik kookboek met recepten voor de Indonesische keuken en deze nasi goreng recepten komen uit dat boek.
Marine Nasi Goreng recepten uit de blauwe bijbel
De Nederlandse marine heeft een enorm dik Indonesisch Kookboek Selamat Makan genaamd. In deze kookbijbel zijn liefst 900 blauwe hap recepten verzameld. Hier wil ik de nasi goreng recepten uit dat boek met jullie delen. Ik zal iedere keer als ik een recept goed getest heb en van een foto heb voorzien dit verhaal uitbreiden. We beginnen met het recept Nasi Goreng 1, oftewel Gebakken rijst stijl Kon. Marine.
Gebakken rijst stijl Kon. Marine
We beginnen met Nasi Goreng 1 (bovenstaande foto), dat is de nasi goreng in Marine stijl, heel simpel maar een zeer smakelijke nasi. Als je deze nasi opleukt met een aantal bijgerechten zoals saté of gebakken drumsticks, atjar tjampoer, pindasaus en kroepoek, dan ga je wel echt smullen!!
Deze eerste nasi goreng van de Marine wordt met tamelijk veel vlees en weinig groente gemaakt. Daardoor kan de rijst goed bakken en het resultaat is een echt lekkere nasi.
Ve-tsin is een smaakmaker, als je dat niet hebt of niet wilt gebruiken dan gewoon weglaten. Omdat de prei voor garnering is die in echt dunne reepjes snijden!! Verder raad ik ketjap asin aan, dat is lekkerste bij nasi goreng. Deze nasi goreng is wat mij betreft een aanrader.
Ik heb deze nasi opgeleukt met een paar Ajam Goreng drumsticks (heel simpel, ook van de Marine!!), wat tomaat, atjar, een eitje, en sambal manis. Het is allemaal heel eenvoudig, maar bij mekaar is het een feestmaal 🙂
Inmiddels heb ik een tweede nasi goreng recept van de marine uitgetest. En ik kan wel zeggen dat me dat ook erg goed bevallen is. En dat is nasi goreng ajam. Deze nasi goreng met kip smaakt mega goed en is bijvoorbeeld een erg smakelijke combinatie met sambal goreng telor en wat komkommer.
Marine Nasi Goreng – Gebakken rijst stijl kon. Marine
Ingrediënten
- 500 gram rijst
- 2 eieren
- 200 gram varkensvlees in reepjes
- 100 gram gerookt mager spek in reepjes
- 100 gram ham in reepjes
- 50 gram prei (klein stukje prei) in echt dunne reepjes
- 50 gram uien (dat is één kleine ui) fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel trassi bakar
- ketjap, zout en ve-tsin
Instructies
- Rijst gaar en droog koken, uit laten stomen en afkoelen.
- Ondertussen van de eieren een omelet bakken en deze in dunne reepjes snijden. Ook de prei, varkensvlees, ham en rookspek in dunne reepjes van 1 cm snijden.
- De uien en knoflook met wat olie aanfruiten met de trassi. Daarna het vlees, ham en spek erbij en dit geheel enkele minuten braden onder voortdurend omroeren.
- Makkelijkste is nu het gebraden mengsel met een schuimspaan uit de wok of braadpan te scheppen en even opzij te zetten. Dan kun je het overgebleven vet de rijst bakken. Je voegt de rijst het beste schep voor schep toe, zodat de rijst ook echt kan bakken.
- Daarna het mengsel van vlees, ham, spek en ui plus het ei toevoegen en enkele minuten laten doorbakken. Op smaak brengen met zout, ketjap en ve-tsin.
- De nasi goreng overdoen in een schaal en garneren met de fijngesneden prei.
- Suggesties voor bijgerechten: atjar tjampoer, saté, drumstick, kroepoek, pindasaus en een spiegelei.