Macaronisoep met gehakt

by Jan Scherders
Macaronisoep met gehakt

Deze macaronisoep met gehakt maak je met gehakt, soepgroenten, tomato passata en natuurlijk macaroni. Smakelijk, voedzaam en betaalbaar!!

Amerikaanse Beefy Tomato Soup

Ik was aan het zoeken naar leuke Italiaanse tomatensoepen met gehaktballen (Italian Meatball Soup) en toen kwam ik ineens Amerikaanse tomatensoepen met pasta en gehakt tegen. Je vindt deze soepen onder de vlag van Beef & Tomato Macaroni Soup of ook wel Beefy Tomato Soup.

Dit is een typische Amerikaanse soep, de Amerikanen vinden dit superlekker (winters) comfort food. En dat is het eigenlijk ook wel. Smakelijk, voedzaam en betaalbaar!! En eerlijk gezegd vind ik de soep behalve hartje zomer altijd goed smaken.

Ik heb er mijn eigen “twist” aan gegeven en maak de soep nu met spullen die je in iedere supermarkt kunt vinden. Rundergehakt, een ui, boeren soepgroenten, water met een paar bouillon blokken, tomato passata, en natuurlijk macaroni. Je kunt voor vier personen bijna geen goedkopere maaltijd maken dan op deze manier. Want deze tomatensoep met pasta en gehakt is wat mij betreft een maaltijdsoep.

Recept voor mijn macaronisoep

Hieronder het recept. Je kunt natuurlijk in plaats van tomato passata ook een paar blikken gepelde tomaten pureren en dan in de pan doen. Of in plaats van water met een paar bouillonblokken goede, zelfgemaakte runderbouillon nemen. Of in plaats van macaroni die oortjes van De Cecco in de pan doen. Maar dit is de versie die ik met enige regelmaat doordeweek maak.

Je kunt deze soep prima invriezen maar dan zonder macaroni !!! Want als je de macaroni hebt toegevoegd en je laat de soep afkoelen, dan wordt de soep te dik en is ook heel moeilijk te verwarmen (moet ik helaas uit eigen ervaring melden).

Dus als je van plan bent bijvoorbeeld de helft in te vriezen dan doe je nog geen macaroni in de soep en je schept de helft van de soep in bakjes en die vries je in. En pas dan voeg je de macaroni toe aan het deel van de soep dat je op wilt eten. Hetzelfde doe je bij de ingevroren soep: ontdooien, verwarmen en dan pas de macaroni erbij doen.

Macaronisoep met gehakt

Deze macaronisoep met gehakt maak je met gehakt, soepgroenten, tomato passata en natuurlijk macaroni. Smakelijk, voedzaam en betaalbaar!!
Porties: 4

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 pond rundergehakt
  • 1 liter water met twee blokken runderbouillon of beter nog: zelfgemaakte runderbouillon
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 350 – 400 gram boeren soepgroenten of basis soepgroenten
  • 700 mg tomato passata of twee blikken gepelde tomaten (gepureerd)
  • paar scheutjes Worcestershire sauce
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 225 gram macaroni
  • peper en zout

Voor op tafel

  • Parmezaanse kaas
  • platte peterselie gehakt
  • stokbrood

Instructies

  • Neem een hapjespan, verhit daarin een eetlepel olie en bak het gehakt bruin. Voeg dan een liter warm water met de bouillonblokken toe en breng aan de kook.
  • Ondertussen kun je in een flinke soeppan een paar eetlepels olijfolie of boter verhitten en daar de ui in aanfruiten. Als de ui zacht en goudgeel is voeg je de soepgroenten toe en die bak je een paar minuten mee. Schep een of twee keer om.
  • Als de groenten enigszins zacht zijn geworden voeg je de tomaten passata, Italiaanse kruiden, paar scheutjes Worcestershire sauce en de inhoud van de hapjes pan toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager en laat de soep een kwartier zachtjes doorkoken.
  • Voeg de macaroni toe en kook die gaar. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Strooi eventueel wat peterselie over de soep.
  • Zet Parmezaanse kaas op tafel en geef iedereen een kom soep.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment