Maaltijdsalade met kip in Indonesische stijl

by Jan Scherders
Maaltijdsalade met kip in Indonesische stijl

Deze knapperige maaltijdsalade met kip, knapperige groenten en een dressing met pindakaas en karnemelk is een tof idee voor een zomerse dag.

Knapperige, fris-pittige maaltijdsalade met kip

Recept van de New York Times, zeer gewaardeerd gerecht door de lezers van de krant. Waarschijnlijk het beste als zomers lunchgerecht, maar deze verfrissende salade doet het als hoofdgerecht op een zomerse dag ook prima.

Deze salade is denk ik een beetje afgekeken van Gado Gado. Ik vind de combinatie van alle knapperige elementen zeer geslaagd, want romaine sla, pinda’s, taugé, lente-uitjes maken er zeker een knapperige salade van. Vervolgens geeft de combinatie van de verse kruiden en de dressing (met karnemelk en pindakaas) een hele fris-pittige smaak.

Hoe maak je deze salade?

Deze maaltijdsalade met kip in Indonesische stijl maak je door kipfilet even te pocheren, en dan te mengen met romaine sla, paprika, lente-uitjes, taugé, verse kruiden, wat pinda’s en een dressing met pindakaas als basis. Dat pocheren doe je door de kipfilets in een pannetje water aan de kook te brengen en dan 10-15 minuten te laten pruttelen. Laat de kip dan afkoelen,  scheur de kip in stukjes en meng met de andere ingrediënten zoals aangegeven in het recept.

Deze salade kun je ook uitstekend als restverwerking maken. Daarmee bedoel ik dat als je kippenbouillon van een soepkip hebt gemaakt, dan kun je dat kippenvlees uitstekend voor deze salade gebruiken. Daarnaast heb ik de dressing een keer vervangen door een pittige pindasaus en dat smaakte ook uitstekend.

Maaltijdsalade met kip in Indonesische stijl

Deze knapperige maaltijdsalade met kip, Romaine sla, taugé, verse kruiden en een dressing met pindakaas en karnemelk is een tof idee voor een zomerse dag.
Porties: 4
Auteur: Martha Rose Schulman / NYT

Ingrediënten

  • 1 hele kippenborst gepocheerd en in stukjes gescheurd
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 bosje lente-uitjes in kleine ringetjes (witte en groene delen apart)
  • 2 cup taugé
  • 1/4 cup muntblaadjes gehakt
  • 1/4 cup gehakte korianderblaadjes
  • 1 kleine rode paprika in dunne reepjes
  • 1 serrano peper fijngehakt (of een jalapeño)
  • 1 krop romaine sla bladeren apart
  • 1/4 cup geroosterde pinda's

Dressing

  • 1/4 cup limoensap
  • 2 tl verse gember gehakt
  • 1 knoflookteen fijngehakt
  • 1 el vissaus
  • snufje cayenne peper
  • 2 el pindakaas
  • 1/3 cup karnemelk

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Doe de kip in een kom en bestrooi met zout en peper. Voeg dan de witte delen van de lente-uitjes, de munt, koriander, paprika, serrano peper, en de taugé erbij en hussel door mekaar
    • Meng dan limoensap, gember, knoflook, vissaus, pindakaas, karnemelk en cayenne tot een dressing
    • Neem een serveerschaal en leg daarop de slabladeren. Meng het kipmengsel met de dressing en spreid dan over de slabladeren. Strooi er pinda’s en de groene delen van de lente-uitjes overheen en serveer

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment