Deze maaltijdsalade met kip, andijvie, ansjovis, croutons, geraspte kaas, een beetje zoutzure dressing en eierdooiers is verrassend en erg lekker.
Maaltijdsalade met kip
De mengeling van andijvie, kip, ansjovis, beetje zoutzure dressing en heel verrassend de eieren maken het een stevige salade met veel smaken, en daardoor zeker op een zomerse dag een toffe maaltijdsalade. Het recept voor deze gewaardeerde maaltijdsalade vond ik in de kookrubriek van de New York Times.
Think of this salad as an umami-charged version of a classic Caesar.
Ik heb de salade nu zowel met pita brood als met stokbrood gemaakt. En ik moet eerlijk toegeven dat je met stokbrood een mooie krokante crouton krijgt en dat dus wel het lekkerste is (zie foto). Maar met pita brood smaakt de salade ook prima.
Maaltijdsalade met kip, andijvie en ansjovis
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet of kippendijen
- zout en peper
- 6 el olijfolie
- 4 ansjovis filets (of meer als je dat lekker vindt)
- 1/4 brood (korstig brood) in stukjes geplukt OF: een paar pita broodjes in stukjes
- 1 knoflookteen, uitgeperst
- 1 el lichte sojasaus
- 1/4 cup citroensap
- 1 krop andijvie (of romaine sla) – OF: een flinke zak gesneden andijvie
- 1 cup peterselie (vind ik persoonlijk optioneel)
- 4 eierdooiers
- Parmezaanse kaas om erop te schaven
1 cup = 250 ml
Instructies
- Verwarm je oven voor op 190 graden.
- Bestrooi de kip met zout en peper en bak die dan in een ovenvaste (koeken)pan met een paar eetlepels olijfolie eerst 7-8 minuten aan de ene kant en dan nog eens een minuut of vijf aan de andere kant.
- Als de kip mooi bruin is, schuif de kip dan naar één kant van de pan en voeg dan de ansjovis toe en laat die even op laag vuur meebakken. Als de visjes zo'n beetje uit mekaar beginnen te vallen dan voeg je nog wat olie toe en dan kan ook het (pita) brood erbij. Strooi wat zout en peper over het brood en schep alles dan door mekaar.
- Zet dan de pan in de oven voor zo' klein kwartier. Dan moet de kip gaar zijn en de croutons goudbruin. Ondertussen maak je de dressing door het citroensap, de sojasaus, de knoflook en wat zout en peper te mengen.
- Meng ook de andijvie en de peterselie en spreid die uit over een schaal. Besprenkel met dressing en schaaf er wat kaas overheen. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie over de andijvie sprenkelen.
- Als de kip klaar is snij je die in plakken en leg dan de kip en de croutons op de andijvie. Het leuke is om er dan vier eierdooiers op te laten glijden. Geeft echt kick aan de salade!!!