Limburgs Zoervleisj kun je bij aardappelen en rode kool eten maar friet zuurvlees is geloof ik een meer geliefde combinatie in Limburg.

Wat is Zoervleisj ?

Zoervleisj is net zo iets als hachee en stoofvlees, maar dan op zijn Limburgs. Limburgs zuurvlees wordt meestal gegeten met aardappelpuree of frieten. In Limburg schijn je dus ook een frietje Zoervleisj te kunnen bestellen. Maar ideaal dus om op zondagmiddag op te zetten en dan bij het voetballen met een frietje op te eten. Maar ook prima met gekookte aardappelen en rode kool weet ik uit eigen ervaring 🙂

Volgens mijn vriendin Rinie heeft ze bijgaand recept ooit gehad van “Limburgse Rietje” en er daarna nog wat aan geschaafd.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Limburgs Zoervleisj

Dit recept voor Limburgs Zoervleisj heeft een goede vriendin van mij ooit uit Limburg meegebracht en toen een ietsiepietsie aangepast. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse Pot

Ingrediënten

Marinade

  • 500 gr riblappen of doorregen runderlappen
  • zout peper
  • 1 dl witte wijn azijn
  • 2 dl water
  • handjevol laurierbladeren max 10
  • 2-10 kruidnagels

Zuurvlees bereiding

  • 2 uien
  • 1-2 el appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 el aardappelmeel optioneel

Instructies

Voorbereidingen

  • Runderlappen in grove stukken snijden en bestrooien met zout en peper. In kom azijn mengen met water, laurier, en kruidnagels en vlees er doorheen scheppen. Vlees afgedekt 3 uur in koelkast zetten.

Bereiding

  • Uien pellen en in ringen snijden. Vlees uit marinade halen en droogdeppen met keukenpapier, marinade bewaren.
  • In braadpan boter verhitten en uiringen bruinbakken. Vlees toevoegen en rondom bruin bakken.
  • Stroop, ontbijtkoek, en helft (of meer) van marinade aan vlees toevoegen en geheel afgedekt ca 3 uur laten stoven. Het gaat er om dat het vlees goed in het vocht staat tijdens het stoven, maar de saus mag ook niet te dun zijn.
  • Vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt (saus eventueel licht binden door aardappelmeel in kommetje los te roeren met enkele eetlepels afgekoeld kookvocht en door vlees te mengen).
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Serveren

  • Serveren met frieten of aardappelpuree en grove appelmoes (NB Laurier en kruidnagel eruit halen bij serveren).

 

1 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

Tanja 19 september 2017 - 20:01

Dit recept heb ik al eens eerder van Jan gekregen en gemaakt. Een recept met een overzichtelijk aantal ingrediënten en helder beschreven. Ik heb het recept inmiddels een aantal keren gemaakt en het was altijd smullen. Een echte aanrader!

Reply

Leave a Comment