Licht gebonden paprikasoep

by Jan Scherders
Licht gebonden paprikasoep

Deze licht gebonden paprikasoep van geroosterde paprika’s, zongedroogde tomaten, rijst, kruiden en smaakmakers bezorgt je een heerlijk soepje.

Echte paprika smaak

In veel paprika-tomatensoepjes hebben de tomaten de overhand. Maar ik wilde een echte paprikasoep, waarbij de smaak van paprika’s de boventoon voert. Daarom dit soepje.

Volgens mij is dit een echt zomers soepje, ook omdat in de zomer de paprika’s bij de supermarkt vaak in de aanbieding zijn. Daarbij was deze soep mijn vertrekpunt. Daar heb ik mijn eigen twist aan gegeven. Meer smaak en meer binding.

Recept voor deze paprikasoep

Om deze soep een echte paprika smaak te geven ga je zes rode paprika’s roosteren en die combineer je met wat zongedroogde tomaten (potje). Daarnaast ook een theelepel gerookt paprikapoeder en een paar druppeltjes tabasco. Hierdoor wordt de soep licht pittig.

Je begint met het roosteren van de paprika’s en daar het velletje af te halen. Dan fruit je een uitje en paar knoflooktenen. Daar gaat wat tijm en dragon (tip Tante Rinie) bij. En dan voeg je de geroosterde paprika’s, de zongedroogde tomaten en het gerookte paprikapoeder toe. Vervolgens groentebouillon en een handje rijst. Dat laat je even koken totdat de rijst gaar is..

Na pureren breng je de soep weer aan de kook. Dan haal je soep van het vuur en laat je de soep iets afkoelen. Daarna breng je de soep op smaak met peper, zout, tabasco, citroensap en suiker. Ik vind dat je deze soep wel goed warm maar niet kokend heet moet eten, want dan gaan veel smaken verloren.

Serveer de soep en garneer met wat blaadjes basilicum (of eventueel wat pesto).

Licht gebonden paprikasoep

Deze licht gebonden paprikasoep van geroosterde paprika's, zongedroogde tomaten, rijst, kruiden en smaakmakers bezorgt je een heerlijk soepje.
Porties: 4 borden

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 6 rode paprika's geroosterd
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 2 knoflooktenen uitgeperst
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ¼ tl gedroogde dragon
  • 5 – 6 zongedroogde tomaten zie Notities
  • 1 tl gerookt paprika poeder (zoet)
  • 60 gram rijst
  • 1 liter groentebouillon of (lichte) kippenkippenbouillon

Soep op smaak brengen

  • peper en zout naar smaak
  • paar druppels tabasco / snufje cayenne peper
  • 1 el citroensap
  • 1 el suiker

Garnering

  • basilicum blaadjes of wat pesto

Instructies

Paprika's roosteren

  • Verwarm de oven op 200 graden. Snij de paprika's in vier delen en verwijder de zaadlijsten. Neem nu een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier. Leg de paprika's met de platte kant naar beneden op het bakpapier. Sprenkel er wat olijfolie over.
  • Rooster dan de paprika's zo'n 35 minuten (totdat ze flink wat zwarte plekken hebben) en haal de paprika's dan uit de oven, Doe ze in een pan en laat de paprika's dan met de deksel op de pan ruim een kwartier stomen. Dan kun je de velletjes eraf trekken en in kleinere stukken hakken.

Soep maken

  • Neem nu een soeppan en fruit daarin de gesnipperde ui. Bak dan de knoflook, de tijm en dragon een minuutje mee. Voeg dan de geroosterde paprika's, de zongedroogde tomaten en het paprikapoeder toe. Even mee laten bakken en dan de bouillon en de rijst erbij. Breng aan de kook en kook de rijst in 20 minuten gaar. Pureer nu de soep.

Soep afmaken

  • Breng de soep opnieuw aan de kook en haal de soep dan van het vuur. Laat de soep een klein beetje afkoelen. Waarom ? Als je de soep kokend heet serveert mis je veel smaken. Daarom beter de soep goed warm op smaak brengen maar niet kokend heet.
  • Nu ga je de soep op smaak brengen met peper, zout, tabasco/cayenne peper, citroensap en suiker. Ik begin met een eetlepel suiker en een eetlepel citroensap. Daarna proeven en eventueel een beetje van dit en een beetje van dat.
  • Garneer de soep met wat basilicum blaadjes. En eventueel met wat crème fraiche en wat pesto.

Notities

Je kunt wellicht in plaats van de zongedroogde tomaten ook vijf tomaten halveren en met de paprika’s mee laten roosteren. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment