Lentesoep van doperwtjes

by Jan Scherders
Lente soep van doperwtjes

Deze soep van doperwtjes brengt de lente aan tafel. Met heel weinig moeite (en geld) heb je een heerlijk soepje op tafel staan.

Soep van doperwtjes brengt de lente op tafel!!

Heerlijk zoete soep die de kleur van de lente aan tafel brengt.

Ik had dit recept al enkele jaren in mijn verzameling recepten zitten. En met dit recept (met wat kleine aanpassingen) heb ik een verrassend lekkere soep van doperwtjes gemaakt. Daarvoor gebruik je het beste diepvries doperwtjes, die hebben gewoon een prima smaak.

Je hebt ongeveer 900 gram nodig voor de benodigde anderhalve liter aan doperwten. De soep maken is supermakkelijk en het langste duurt nog het aan de kook brengen van de soep. Als je na pureren de soep proeft zul je merken dat de soep nauwelijks nog wat nodig heeft. Heel klein beetje zout en wat peper. En als je wilt wat room.

P.S Ik heb nog eens in het boek van Escoffier naar doperwten soep zitten kijken en zijn Purée de pois frais is vrijwel gelijk aan onderstaand recept behalve dan dat hij zegt de soep met 125 gram boter in plaats van room af te maken. Volgens hem krijgt de soep dan een nog mooiere kleur. Daarnaast geeft hij een variatie om een klein bosje verse munt mee te laten koken en dan de soep garneren met wat fijngehakte muntblaadjes. Dan kom je wat meer in buurt van deze Indiase doperwtensoep.

Lentesoep van doperwtjes

Deze soep van doperwtjes brengt de lente aan tafel. Met heel weinig moeite (en geld) heb je een heerlijk soepje op tafel staan.
Porties: 8 borden

Ingrediënten

 • 1 el olie of boter
 • 1 flinke ui gesnipperd
 • 2 knoflooktenen uitgeperst
 • 1,5 liter goede kwaliteit doperwten (diepvries) dat is circa 900 gram
 • 1 liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
 • ½ tl zout
 • versgemalen peper
 • 125 ml slagroom optioneel

Instructies

 • Verhit een eetelepel boter of olie in een kookpan en fruit daarin de ui totdat die zacht is. Laat dan de knoflook een minuutje of zo meebakken.
 • Voeg dan de bevroren erwten en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat dan nog een minuut of 2-3 doorkoken en haal van het vuur.
 • Pureer de soep en doe terug in de pan. Proef en je zult merken dat er maar heel weinig zout bij moet, hooguit een halve theelepel. Je kunt nu eventueel wat room toevoegen maar eerlijk gezegd vind ik de soep zonder room ook mega lekker.

Notities

Ik heb nog eens in het boek van Escoffier naar doperwten soep zitten kijken en zijn Purée de pois frais is vrijwel gelijk aan dit recept behalve dan dat hij zegt de soep met 125 gram boter in plaats van room af te maken. Volgens hem krijgt de soep dan een nog mooiere kleur. Daarnaast geeft hij een variatie om een klein bosje verse munt mee te laten koken en dan de soep garneren met wat fijngehakte muntblaadjes. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment