Lente kip met prei en aardappelen

by Jan Scherders
Lente kip met prei aardappelen

Lente kip met prei en aardappelen is een ovengerecht, waarbij de toevoeging van harissa, rucola, yoghurt en dille voor veel extra smaak zorgen. 

Lente kip uit de braadslede

Veel braadslede gerechten zijn typische wintergerechten. Bij deze lente kip worden kippendijen (en mogelijk ook drumsticks) met blokjes aardappelen even gemarineerd in een paar eetlepels harissa en dan in de oven gezet. Vervolgens worden daar ringetjes prei aan toegevoegd zodat je een mix van zoete en licht spicy smaken krijgt.

Als dan alles na zo’n drie kwartier uit de oven komt top je het af met wat yoghurt, rucola sla en dille. En eventueel sprenkel je er nog wat citroensoap overheen. Superlekker!! En er is bijzonder weinig werk aan.

Je kunt dit gerecht heel makkelijk aanpassen en het voor twee personen maken of voor 6-8 personen. Maar zorg dat je alle kip en aardappelen in één laag in de braadslede hebt liggen of gebruik de bakplaat van de oven.

Mijn ideeën over dit recept

Ik vind dit recept van Melissa Clark net als duizenden lezers van de New York Times een geweldig recept, anders kwam ik er hier niet mee. Maar voor mijn gevoel zijn de hoeveelheden wat schraal. Dus ik heb het oorspronkelijke recept daarvoor wat aangepast.

Niet zozeer de kip, maar de prei en de aardappelen mogen voor mijn gevoel wel wat meer voor vier personen. Dus ik zeg 3-4 preien in plaats van twee en 250 gram aardappelen per persoon (in plaats van 150 gram). Daarnaast gebruik ik mijn zelfgemaakte harissa pasta en die is vrij mild en dan is één eetlepel per persoon de juiste keuze.

Lente kip met prei en aardappelen

Lente kip met prei en aardappelen is een ovengerecht, waarbij de toevoeging van harissa, rucola, yoghurt en dille voor veel extra smaak zorgen. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4
Auteur: Melissa Clark

Ingrediënten

  • 1,5 pond kip (kippendijen, drumsticks)
  • 1 kilo vastkokende aardappelen in kleine blokjes
  • 2 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 4 el harissa maar minder als je een echt pittige harissa gebruikt
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 4 1/2 el extra vierge olijfolie
  • 3 – 4 stelen prei enkele witte en lichtgroene delen, in ringetjes
  • 1/2 tl citroenrasp
  • 1/3 cup gewone yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gram rucola sla
  • gehakte dille optioneel
  • citroensap naar smaak

Instructies

  • Doe de kip en aardappelen in een grote kom. Bestrooi met zout en peper. Neem een klein kommetje en meng daarin de harissa, de komijn en 3 eetlepels olie. Giet dit over het kip/aardappelen mengsel en schep alles enkele keren goed door mekaar. Laat het dan een half uur staan (of zet het een paar uur in de koelkast).
  • Doe ondertussen de prei ringetjes, citroenrasp, een snufje zout en nog eens 1 1/2 eetlepel olie in een kom en meng dat goed. Verwarm ook de oven op 220 graden.
  • Leg een vel bakpapier over een bakplaat en schuif daar de kip/aardappelen op (één laag). Bak het gerecht nu 15 minuten in de oven. Schep het dan een beetje om en voeg het prei mengsel eraan toe. Bak het gerecht opnieuw totdat de kip en aardappelen gaar zijn en mooi goudbruin (dat duurt ca een half uur).
  • Terwijl de kip bakt heb je tijd om de yoghurt saus te maken. Doe daarvoor de yoghurt in een kommetje, pers het teentje knoflook daarin en breng op smaak met zout en peper.
  • Als de kip gaar is schep dan wat yoghurt saus over het gerecht en strooi er de rucola sla en dille overheen. Giet er naar smaak nog wat olie en citroensap overheen en serveer.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment