Lekkere sausjes voor een Chinese Fondue

by Jan Scherders

Lekkere sausjes voor een Chinese Fondue maak je door basis sauzen en andere smaakmakers te mengen. Hier recepten voor Hot Pot dipsauzen.

Thuis een Chinese fondue maken

Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.

De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes. Al deze verhaaltjes staan op mijn pagina over Chinese fondue.

Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde. Dit verhaaltje gaat over het zelf maken van leuke hot pot dipsauzen.

Basis sauzen, smaakmakers en toppings voor een Hot Pot

Een dipsaus voor Chinese fondue maak je het beste door eerst een basissaus te kiezen, daar smaakmakers aan toe te voegen en dan de saus met toppings af te maken.

Basis voor dipsauzen (eerste laag)

Een dipsaus voor Chinese fondue begint vrijwel altijd met sesam pasta of Shacha saus.

  • Sesam pasta of pindakaas (ongezoet).
  • Shacha saus, dit is een “must have” BBQ saus van Bull Head. Zowel in kleinere als grotere potjes. Je kunt het mengen met andere sausjes maar ook zo gebruiken. In de praktijk neem je het beste die grote pot.

Chinese sesampasta is een belangrijke basis ingrediënt voor het maken van hot pot dipsauzen. Tahini is ook een sesam pasta, maar volgens The Woks of  Life is er een verschil tussen tahini en Chinese sesampasta.

Because the Chinese version is made from toasted sesame seeds, it is significantly darker, nuttier, and stronger in flavor.

Ongezoete pindakaas is wel een goede vervanger voor de Chinese sesampasta. Persoonlijk vind ik pindakaas heerlijk in hot pot dipsauzen.

Smaakmakers (tweede laag)

Vervolgens ga je aan de basissaus één of twee smaakmakers toevoegen.

  • Lichte sojasaus, verdunt de basissaus en voegt zout toe
  • Oestersaus, eventueel ook als vervanger van Shacha saus
  • Zwarte azijn en/of rijstazijn, sommige houden ervan, anderen niet
  • Sesam olie, verdunt en voor extra sesam smaak
  • Vissaus, voor de liefhebbers
  • Hoisin Saus, voegt een zoete smaak toe. Eventueel als vervanger van Shacha saus.
  • Zout, peper, suiker
  • Dou Chi (gefermenteerde zwarte bonen)
  • Gefermenteerde tofu blokjes
  • Eventueel, XO saus (wel erg duur)

En voor een meer of minder pittige dipsaus kun je chili olie, Sriracha saus en/of chilipoeder toevoegen.

  • Chili Oil, ik raad de Chili Oil van Lao Gan Ma aan
  • Chilipoeder
  • Sriracha chili sauce

Toppings (derde laag)

Een combinatie van verse ingrediënten (knoflook, bosui, rode pepers, koriander) en knabbels (pinda’s, geroosterd sesamzaad).

  • Kleingesneden knoflook
  • Fijngesneden verse chilipepers
  • Kleingesneden lente-uitjes
  • Geroosterd sesamzaad
  • Gehakte korianderblaadjes
  • Gehakte pinda’s

Zelfbediening of niet ?

Ik denk dat een deel van de “hot pot beleving” is dat iedereen een beetje zijn eigen dingetje kan doen, zowel wat betreft de bijgerechten als de sausjes. Als je iedereen zijn eigen sausjes wilt laten maken dan zet je het beste de basis sauzen, een aantal smaakmakers en toppings op tafel. Dan moet je wel een heel arsenaal grotere en kleinere kommetjes hebben en op tafel zetten.

Maar daarnaast zal het gewaardeerd worden als de gastheer een paar van tevoren gemaakte dipsauzen op tafel zet. Daarom hier nu een aantal recepten voor hot pot dipsauzen die je van te voren maakt voor je gasten. De recepten zijn steeds voor één portie. Dus voor vier porties vier keer het recept maken.

Dipsauzen met Chinese sesampasta als basis

De sesam dipsauzen zijn vaak een mengsel van Chinese sesampasta, sesam olie, sojasaus, warm water of warme bouillon, en daarnaast andere toevoegingen. Ik vind deze dipsauzen is echt yummie. Ik geef hier nu enkele sesamdipsauzen die ik zelf erg lekker vind. Sommige van onderstaande recepten zijn voor 1 persoon, andere voor meerdere personen. Afhankelijk van het aantal gasten zul je dus meer of minder van één recept moeten maken.

Sesam dipsaus van China Sichuan Food

Deze niet-spicy dipsaus komt uit het E-book van China Sichuan Food. Je hebt er geen aparte ingrediënten voor nodig. Mij lijkt dat dit een hoeveelheid dipsaus voor één persoon is.

Sesam dipsaus (niet spicy)

Een dipsaus van China Sichuan Food. Het is eigenlijk een soort basis dipsaus met sesam pasta. Waar je weer andere ingrediënten aan toe kunt voegen.
Gang: Saus
Keuken: Chinees
Porties: 1
Auteur: China Sichuan Food

Ingrediënten

  • 1 el sesam pasta
  • ½ el sesam olie
  • ½ el lichte soja saus
  • 1 tl zwarte azijn
  • 1 el warme bouillon of water

Instructies

  • Roer de sesam pasta en sesam olie goed door mekaar (steeds in één richting) en na ongeveer een minuut merk je dat het prutje stijf en moeilijker te roeren wordt.
  • Voeg dan 1/2 eetlepel lichte soja saus en 1 theelepel zwarte azijn toe en blijf roeren (in één richting)
  • Als alles goed gemengd is voeg dan 1 eetlepel warm water toe en roer totdat het water is opgenomen in de saus en herhaal dit met 1-2 eetlepels water totdat je een gladde saus hebt

Sesam-knoflook dipsaus (niet spicy)

Ook deze saus heb ik uit het E-Book van China Sichuan Food en is een variatie op bovenstaande sesam dipsaus.

Sesam-knoflook dipsaus

Deze niet-spicy sesam dipsaus zal iedereen goed bevallen en past vooral goed bij een spicy hot pot
Gang: Saus
Keuken: Chinees
Porties: 1
Auteur: China Sichuan Food

Ingrediënten

  • 2 el Chinese sesam pasta
  • ½ el sesam olie
  • 1 tl gehakte knoflook
  • gehakte lente-uitjes
  • gehakte korianderblaadjes
  • wat geroosterd sesamzaad of wat pinda's

Instructies

  • Roer de sesam pasta en sesam olie goed door mekaar (steeds in één richting) en na ongeveer een minuut merk je dat het prutje stijf en moeilijker te roeren wordt.
  • Voeg dan 1/2 eetlepel lichte soja saus en 1 theelepel zwarte azijn toe en blijf roeren (in één richting)
  • Als alles goed gemengd is voeg dan 1 eetlepel warm water toe en roer totdat het water is opgenomen in de saus en herhaal dit met 1-2 eetlepels water totdat je een gladde saus hebt

Spicy Sesam dipsaus van China Sichuan Food

Deze dipsaus wordt door de toevoeging van de chili olie spicy. Dus voor meer spicy meer chili olie. Gewoonlijk wordt een spicy dipsaus juist bij een niet-spicy hot pot gebruikt. Maar doe wat je leuk vindt. Omdat ik van spicy hou zet ik deze dipsaus vrijwel altijd op tafel, want het is één van mijn favoriete sausjes.

Spicy Sesam dipsaus

Door de toevoeging van chili olie wordt deze sesam dipsaus spicy.
Gang: Saus
Keuken: Chinees
Porties: 1
Auteur: China Sichuan Food

Ingrediënten

  • 2 el sesam pasta
  • ½ el chili olie
  • ½ el lichte soja saus
  • 1 tl gehakte knoflook
  • ¼ tl douchi dat zijn gefermenteerde zwarte bonen (optioneel)
  • versgemalen witte peper
  • gehakte lente-ui de groende ringetjes
  • gehakte korianderblaadjes

Instructies

  • Roer de sesam pasta en de olie goed door mekaar (steeds in één richting) en na ongeveer een minuut merk je dat het prutje stijf en moeilijker te roeren wordt. Voeg dan de sojasaus toe en blijf roeren (in één richting).
  • Als alles goed gemengd is voeg dan 1 eetlepel warm water toe en roer totdat het water is opgenomen in de saus en herhaal dit met 1-2 eetlepels water totdat je een gladde saus hebt.
  • Voeg dan de andere ingrediënten toe en meng alles. Voeg eventueel nog wat water toe.

Notities

Ik gebruik vrijwel altijd de Crispy Chili Oil van Lao Gan Ma, tegenwoordig ook in de supermarkt te vinden. 

Dipsauzen met Shacha saus (Bull Head) als basis

Dit recept vond ik op de website van Amazing Oriental.

ShaCha dipsaus

Ingrediënten

  • 4 el Bull Head barbecuesaus
  • 2 tl lichte sojasaus
  • 2 sjalotjes
  • 2 lente-uien
  • ½ tl suiker
  • 2 tl lichte sojasaus
  • Olie
  • 1 bosje koriander

Instructies

  • Verwarm olie in de pan. Voeg de gesneden sjalotjes toe en fruit het eventjes. Voeg vervolgens de Bull Head-saus toe. Bak het voor circa 1 minuut. Doe de lente-uien erbij en giet daarna de sojasaus toe gevolgd door de suiker. Schep de saus in een kom en voeg als laatste de koriander toe.

Dipsauzen met pindakaas als basis

Ik heb onderstaand sausje zelf in mekaar geknutseld. En ik maak het met wat ik in de kast heb staan. Als ik toevallig nog wat bosui heb dan doe ik er wat ringetjes bosui bij.

Dipsaus met pindakaas

Matig pittige dipsaus voor mensen die van pindakaas houden.

Ingrediënten

  • 2 el pindakaas liefst ongezoet
  • 1 tl Gochugaru flakes (of een scheutje Sriracha) voor wat pittigheid
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl oestersaus
  • enkele eetlepels heet water
  • 2 – 3 el ringetjes bosui

Instructies

  • Meng de pindakaas met de andere ingrediënten en roer er dan een paar eetlepels warm water doorheen totdat je de goede consistentie hebt. En als je hebt roer je er wat bosui doorheen.

Andere dipsauzen

Hier volgen enkele dipsauzen waarbij sesam pasta of Shacha saus nu eens niet de basis saus zijn.

Spicy dipsauzen:

  • 1/2 el chili poeder + 1 blokje gefermenteerde tofu + wat gehakte lente-uitjes en korianderblaadjes + geroosterde pinda’s + 1 tl fijngesneden knoflook. Giet er 1/2 kop bouillon op “to tune the seasonings before enjoying”. Deze dipsaus is erg pittig maar ZOOO lekker!!
  • 2 el sesam olie + 1/2 el chili olie + 1/4 tl dou chi + 1 tl fijngesneden knoflook + 1 tl zwarte azijn + 1 el lichte soja saus + wat fijngesneden Thaise chilipepers + wat klein gesneden lente-uitjes / korianderblaadjes (dit is super spicy!! dus als het je teveel wordt verminder dan de hoeveelheid groene peper)

Niet-spicy dipsauzen

Voorbeelden van niet-spicy dipsauzen:

  • 1 el lichte soja saus + 1 el sesam olie + 1 el oestersaus + 1/4 tl suiker + 1/4 tl geroosterd sesamzaad + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes
  • 2 el sesam olie + 1 tl fijngesneden knoflook + zout + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes + wat sesamzaad + 1/4 tl zwarte azijn (ideaal voor Ma La Hot Pot)

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment