Lekkere Nasi Rames combinaties

by Jan Scherders

Nasi Rames is eigenlijk een kleine rijsttafel op een groot bord. Hier een aantal beproefde nasi rames combinaties van vlees, kip en groenten.

Wat is Nasi Rames ?

Dit is wat Wikipedia zegt:

Nasi rames of nasi campur is een combinatie van Indische gerechten die als een minirijsttafel op één bord wordt geserveerd.

 

Nasi rames is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Indische “Tante Truus”[1][2] in het Japanse interneringskamp Bandung, waar zij chef van de gaarkeukens was. Hier werd het geserveerd onder de romusha’s[3] als een bordje rijst met voedzame groenten, wat vlees en sambal. Volgens eigen zeggen[4] zou de eigenlijke benaming moeten zijn: nasi remus (verkruimelde rijst).

 

Na de repatriëring naar Nederland bracht zij dit recept mee en introduceerde het voor het eerst in Haarlem en later in haar eigen Restaurant Oud-Indië in Den Haag. Daarna werd het een begrip, niet alleen onder de Indische gemeenschap, maar later ook in Indonesië (daar bekend als Nasi Campur) en in Suriname. Ook namen vrijwel alle Indische en Chinees-Indische restaurants nasi rames in hun menu’s op.

Nasi Rames wordt in principe geserveerd met witte rijst (Nasi Putih) en vergezeld van kleine porties vlees, kip, groenten en daarnaast een eitje, seroendeng, gebakken uitjes en natuurlijk atjar. Dus Nasi Rames met nasi goreng in plaats van nasi putih is eigenlijk niet zoals het hoort. Ik heb me laten vertellen dat witte rijst eigenlijk het beste samen gaat met de veelal pittige Indonesische gerechten.

Nasi Rames volgens Oma Fien

Oma Fien is een thuiskok die echt (!!!) heel goed thuis is in de Indonesische/Indische keuken. Inmiddels geeft zij ook workshops 🙂 En ik speel leentjebuur bij haar leuke nasi rames combinatie gerechten. Bij haar zul je vooral de wat pittiger combinaties vinden. Zij houdt nogal van pedis 😉

De restaurants spelen toch eigenlijk een beetje op safe, willen iedereen te vriend houden maar Oma Fien maakt vooral wat zij en haar gezin lekker vinden. En ik kan me daar heeeeel goed in vinden.

Volgens Oma Fien ligt er altijd minstens één vlees en één kip gerecht op je bord, en daarnaast vaak een paar stokjes saté. Belangrijk is dat het allemaal op één bord past. Dus een mini rijst tafel op één bord.

Diverse Nasi Rames combinaties

Ik heb hieronder een aantal leuke combinaties verzameld die door de beste Indonesische restaurants van Nederland worden geserveerd.  En ik zal de nasi rames combinaties dan ook maar de naam van het restaurant meegeven.  Daarnaast heb ik een aantal nasi rames combinaties afgekeken van Oma Fien 😉

Eenvoudige Nasi Rames combinaties

Dit zijn de nasi rames combinaties die je in één dag kunt maken. Ideaal voor 4-8 personen.

Wat betreft de bijgerechten: Atjar is makkelijk zelf te maken. Kroepoek kun je heel lekker bij de toko kopen, in allerlei soorten. Je kunt een zak al gefrituurde kroepoek kopen, maar die zakjes kroepoek die je nog zelf moet frituren zijn bijna voor niks en best heel handig. Dan maak je wat je op dat moment nodig hebt.

Nasi Rames met Rendang en Ajam Gulai

Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, pittige sperzieboontjes en een atjar van komkommer.

Ik heb dit in december 2018 voor het eerst gemaakt en mijn afhalers waren zeer enthousiast over deze combinatie van gerechten. Ik heb de Rendang deze keer meer dan een dag laten pruttelen totdat ie bijna droog was en daarbij Indonesische kip curry (Gulai Ayam), pittige boontjes, komkommer in het zuur en zelfgemaakte kroepoek. Echt zalig.

Nasi Rames  met Rendang, Ajam Smoor en Sajoer Lodeh 

Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, een eitje, een groentegerecht en een atjar van komkommer.

Nasi Rames  met Rendang, Ajam Smoor en Tjap Tjay 

Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, een eitje, een groentegerecht en een atjar.

  • Ajam Smoor
  • Daging Rendang
  • Tjap Tjay
  • Telor boemboe Bali (Half heet eitje)
  • Sambal Goreng Kentang (Pittige aardappelfrietjes)
  • Atjar kuning (huisgemaakte gele atjar)

Uitgebreide Nasi Rames combinaties

Dit zijn de Nasi Rames combinaties die snel 1-2 dagen koken vragen. Beste voor 8-12 personen denk ik.

Nasi Rames Batavia

Het Arnhemse restaurant Batavia serveert zo haar Nasi Rames:

Ik heb dit gerecht in Oktober 2018 voor het eerst gemaakt en kan het van harte aanbevelen!! Erruugg lekker, vonden ook mijn afhalers. Hele goede combinatie van smaken, niet te pittig en valt eigenlijk wel bij iedereen in de smaak.

Nasi Rames Java

Deze Nasi Rames wordt in het Javaans Eetcafe in Groningen geserveerd, dus noem ik het maar Nasi Rames Java. Zij doen het met nasi goreng. Een ouderwets opgemaakt bord nasi goreng noemen zij het 🙂

Nasi Rames Rendang, Ajam Pedis & Sate ajam

Dit is een tamelijk pittige Nasi Rames (daar houdt Oma Fien van), echt een hele toffe combinatie !!

Nasi Rames met Rendang, Ajam ketjap, Frikadel (Oma Fien)

  • Heerlijk gestoomde pandanrijst met
  • Rendang Padang (Sumatraans rundvlees gerecht)
  • Ajam Ketjap (Kip in zoete soyasaus)
  • Frikadel Pangang (Stukje gehaktaardappelschotel uit de oven)
  • Telor Boemboe Bali (Eitje in Balinese saus)
  • Sayur lodeh (Seizoensgroente gestoofd in kruiden en kokosmelk)
  • Sambal goreng boontjes (Pikante boontjes)
  • Atjar ketimoen (Frisse atjar van komkommer)
  • Kentang kering (Crispy spicy aardappelfrietjes)
  • Krupuk
  • Bawang Goreng Gebakken

Nasi Rames met Rendang, Ajam Smoor en nog veel meer

Weer een combinatie van Oma Fien

  • Witte rijst
  • Ayam Semoor
  • Daging Rendang
  • Sambal goreng boontjes
  • Tjap Tjay Geroerbakte seizoensgroenten in Oma s secret sauce
  • Telor boemboe Bali (Half heet eitje)
  • Sambal Goreng Kentang (Pittige aardappelfrietjes)
  • Atjar kuning (huisgemaakte gele atjar)
  • Kroepoek

Nasi Rames van Oma Fien

Dit behoeft denk ik verder geen uitleg 😉

  • Nasi Putih Witte gestoomde pandanrijst
  • Ajam Semoor, Gesmoord kipdijfilet in zoete soya saus
  • Ajam Rica-Rica, pittige kipdijfilet in pikante saus op basis van lombok, tomaat, limoen, sereh en meer…
  • Frikadel pan stuk Indische gehaktaardappelschotel uit de oven gemaakt van half om half, knoflook, ketoembar en meer..
  • Telor Besengek,  Heerlijk eitje in gele saus op basis van santen, kruiden en meer…
  • Sayur Katjang Pandjang, heerlijke kousenband met tahoe, tempeh, lombok, kruiden en meer….
  • Tahu telor, Indische gevulde omelet afgetopt met knapperige tauge, selderie, gebakken uitjes in een zoet pittige ketjapsaus
  • Atjar ketimoen, Frisse komkommer atjar
  • En natuurlijk kroepoek, gebakken uitjes en seroendeng

Wel of geen Bami Rames

Inmiddels ben ik er wel achter dat de Indische mensen de meeste Bami Rames combinaties maar niks vinden omdat veel gerechten niet goed combineren met bami. En eigenlijk is bami meer een Chinees gerecht. Als je iets met bami wilt doen maak dan bami goreng en doe er saté, ayam pangang en dat soort dingen bij maar geen gerechten met een kokos saus.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment