Lekkere bami goreng recepten uit de hele wereld

by Jan Scherders

Wat is Bami Goreng? Hoe maak je een lekkere bami goreng zonder pakjes? Lekkere recepten voor oa een Indische, Chinese en Surinaamse bami goreng!!

Gek op Bami Goreng

Hoewel ik thuis ben opgegroeid met “1x chinees per week” heeft gewoon Bami toch ook weer allerlei verrassingen als je er wat verder induikt. Want wat is Bami eigenlijk? Waar komt het vandaan? Hoe maak je Bami Goreng (zonder pakjes) ? En wat voor leuke combinaties kun je met Bami Goreng maken?

Wat is Bami Goreng?

Het woord bami, ook wel bakmi genaamd, is van oorsprong Chinees en wijst op de basis van het gerecht, tarwenoedels (mi) met vlees (ba). Bami werd door de Chinezen in de rest van Azië geïntroduceerd en is daar nog steeds populair onder de Chinese bevolking. Het Indonesische woord goreng betekent letterlijk ‘gebakken’ en de gerechtnaam in zijn geheel, bami goreng is dus gebakken mie. Bami Goreng is inmiddels niet meer uit de Nederlandse taal weg te denken.

Maar in dit verhaaltje praat ik niet alleen over de bami zoals die naar Nederland is gekomen via met name de Chinees-Indische restaurants. Maar ook de gerechten van gebakken noedels / mie uit allerlei andere landen, en uiteraard uit China zelf. Als ik het over bami goreng heb ik dan bedoel ik de gebakken mie gerechten die we in tal van landen op onze aarde kunnen vinden

Hoe maak je een lekkere bami goreng ?

  • Keuze van de juiste noedelsoort. Dat is meestal een tarwenoedel of eiernoedel is.
  • De mie kort koken, nooit meer dan op het pakje staat. Dat is meestal 2-3 minuten. Dan de mie afgieten en er koud water overheen laten stromen zodat je het koken stopt. Vaak is het handig om een theelepel olie door de mie te mengen om te zorgen dat het niet gaat plakken.
  • Volgens mij kun je op een normaal fornuis (ik kook op gas) en met een normale wok / wadjan (doorsnee ca. 35 cm) een bami goreng voor maximaal 4 personen maken. Voor grotere groepen kan wel maar dan zul je een aantal batches moeten bakken en die bijvoorbeeld au-bain-marie warm houden.
  • Persoonlijk maak ik de nasi goreng en de bami goreng liever in een grote gietijzeren wadjan dan in een plaatstalen wok. Zo’n wadjan laat je gewoon op het fornuis staan en is lekker stevig/stabiel zodat je goed alles door mekaar kunt scheppen.
  • Gooi niet al je noedels in één keer in de wok maar spreid een laag noedels uit op de wok en laat die doorwarmen en schep dan steeds wat bij. En laat de mie echt bakken en niet koken!!!

Indische Bami Goreng

Dus Bami Goreng is via Indonesië naar Nederland gekomen. En welke lekkere Indische Bami Goreng recepten zijn er dan zoal. Klik op de link en vind de recepten die ik heb gevonden en lekker vind.

Bami Goreng Chinese stijl

De Bami Goreng Chinese stijl is ook uit Indonesië afkomstig – maar dan vanuit de Chinese bevolking in Indonesië – en daarnaast kennen we die vanuit de Chinees-Indische restaurants.

Surinaamse Bami Goreng

Dit is nog even braakliggend terrein voor mij.

Chinese Bami Goreng

Eigenlijk moeten we voor bami goreng terug naar de bron, en dat is met name de keuken van Noord-China (want Zuid-China kent vooral een rijstcultuur). Hier een aantal authentieke Chinese bami recepten:

Nog meer Bami Goreng recepten

En nog een aantal bami gorengs uit een aantal andere landen:

Regelmatige updates

Dit is de eerste versie van dit verhaaltje. Ik zal het regelamtig updaten. Het is eigenlijk een soort overzichtsartikel voor al mijn bami recepten en mijn kennis en ervaring met bami goreng.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment