Lekker pittige Gong Bao volgens authentiek recept

by Jan Scherders

Gong Bao is een beroemd Chinees gerecht uit de Szechuan keuken. We gaan het maken volgens authentiek recept, dus lekker pittig zoals ’t heurt.

Gong Bao is lekker (en) pittig

Gong Bao is een gerecht van kip met pinda’s en daarnaast de typische Chinese ingrediënten voor dit soort wokgerechten. Het staat altijd in het rijtje van beroemde Szechuan gerechten.

De beste Sichuan gerechten hebben altijd een prachtige balans tussen spicyness en smaken, zo ook dit gerecht. Ik moet wel  eerlijk zeggen dat als je het gerecht volgens het recept van Fuchsia Dunlop maakt dat het dan weliswaar erg lekker maar ook echt spicy/hot is. Maar ik probeer altijd een authentiek recept voor de gerechten op deze blog te geven. Voor aangepaste versies zijn er vast andere food websites 😉

Recept Fuchsia Dunlop uit The Food of Sichuan

Dit recept heb ik uit één van de beste kookboeken allertijden, uit Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop. Zij studeerde ooit in de Sichuan regio en besloot toen maar de klassieke koksopleiding in het Sichuan koken te gaan doen. En daar is dat mooie boek uit voort gekomen. Als je haar recepten volgt kun je authentieke Sichuan gerechten thuis achter de wok maken. Zeer toegankelijk boek!!

Overigens, in haar zojuist verschenen update The Food of Sichuan heeft ze het recept op details aangepast, dus die update zit in het recept hieronder.

Als keuze voor de Sichuan chili pepers zijn er volgens Fuchsia Dunlop meerdere mogelijkheden, zie mijn verhaal over Belangrijkste ingrediënten voor Chinese gerechten. Ik gebruik zelf meestal de zogenaamde “facing heaven” chili pepers uit Sichuan, bij een goede toko te koop.

Deze chili pepers zijn matig heet (iets milder dan een gewone Spaanse peper) en dragen ook bij aan de aangename smaak van het gerecht. De saus geeft het gerecht een zoet-zure smaak, de Sichuan peperkorrels en pepers geven het gerecht een aangename spicyness.

Naast smaak is ook de “look & feel” van dit gerecht heel belangrijk. Snijdt alles op ongeveer dezelfde grootte. Neem daarbij de pinda’s als uitgangspunt. Dus kip en lente-uitjes in stukjes van ongeveer een pinda snijden.

Dit gerecht kun je als een hoofdgerecht serveren als je het combineert met een eenvoudige roergepakte groente – bijvoorbeeld spinazie of paksoi – of als onderdeel van een groter menu.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Gong Bao aka Kung Pao

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinees
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl Shaoxing wijn
  • 1 1/2 el aardappelzetmeel
  • 2 tl lichte soja saus

Voor de saus

  • 2 el zeer fijne suiker
  • 3/4 tl aardappelzetmeel
  • 3/4 tl donkere soja saus
  • 1 tl lichte soja saus
  • 2 el Chinkiang zwarte Chinese azijn
  • 1 1/2 el kippenbouillon of water
  • 1 tl sesam olie

Voor de bereiding

  • 5 lente-uitjes alleen de witte delen
  • handjevol gedroogde Sichuan chili pepers minstens 12
  • 4 el pinda olie
  • 1 tl Sichuan peperkorrels
  • 3 tenen knoflook in plakjes
  • 1 el verse gember in plakjes
  • 75 gr geroosterde pinda's of cashew noten

Instructies

De marinade

  • Snijd de kipfilet in reepjes van 1,5 cm en snijd de reepjes dan in kleine blokjes. Doe de kip in een kom en meng met de marinade ingrediënten en 1 1/2 eeetlepel koud water. Zet opzij en laat even staan

Voorbereiding

  • Snijd de knoflook en gember fijn. Snijd de lente-uitjes in delen die ongeveer net zo groot zijn als de kippenblokjes. Snijd de chili pepers door de helft en verwijder de zaadjes
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een kommetje (en als je met vinger erin dipt zul je al de zoet-zure basis smaak van het gerecht proeven)
  • Wat betreft de pinda's. Neem het beste ongeroosterde pinda's en rooster ze zelf door ze 10 minuten in een oven van 180-200 graden te leggen

Wokken

  • Verhit de wok tot rokens toe en doe er dan twee eetlepels olie in. Als de olie heet is maar nog niet rookt, voeg dan de chili pepers en de Sichuan peperkorrels toe. Wok kort zodat de olie de smaak van de pepers krijgt en voeg dan snel de kip toe en roerbak op hoog vuur.
  • Als de kip wit begint te worden voeg dan de gember, knoflook en lente-uitjes toe en roerbak weer een paar minuten (totdat de kip gaar is)
  • Roer even door het sauskommetje en voeg de saus toe en blijf roeren. Als de saus mooi dik is voeg dan de geroosterde pinda's toe

Notities

Voor uitleg van gebruikte ingredienten zie mijn artikel over Ingrediënten voor de Chinese keuken

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment