Lasagne met varkensgehakt en paddenstoelen

by Jan Scherders
Lasagne met varkensgehakt en eekhoorntjesbrood

In deze pittige lasagne met varkensgehakt en paddenstoelen van Ottolenghi maken tal van ingrediënten deze lasagne tot een ware smaaksensatie.

Rijk aan ingrediënten

Je moet voor deze lasagne wel de nodige ingrediënten in huis halen. Sommigen daarvan zul je denk ik niet in een gewone supermarkt vinden maar in een speciaalzaak of een Sligro of zo. Maar je wordt beloond met een lasagne die gewoon even heel anders is dan zovele lasagnes, al is het alleen al door het spicy karakter van deze lasagne.

Want het naast varkensgehakt en eekhoorntjesbrood moet je op zoek naar double cream, gedroogde wilde paddenstoelen en beukenzwammen. Dit vindt je allemaal bij de Sligro, zelfs double cream. Maar anders gewoon slagroom zou ik zeggen.

Ottolenghi adviseert verse lasagne vellen maar lukt ook prima met met kant-en-klare vellen hoor. Je kunt dan wel beter een vierkante of rechthoekige ovenschaal gebruiken.

Ottolenghi doet in deze lasagne een paar pepertjes. Ik vind het lekker om bij deze enigszins pittige lasagne een eenvoudige, knapperige groene salade te eten.

Lasagne met varkensgehakt en eekhoorntjesbrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige lasagne met varkensgehakt en paddenstoelen

In deze pittige lasagne met varkensgehakt en paddenstoelen van Ottolenghi maken tal van ingrediënten deze lasagne tot een ware smaaksensatie.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 30 gedroogde wilde paddenstoelen
  • 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 gedroogde rode chillies
  • 500 ml warme kippenbouillon
  • 80 ml olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gepeld en geplet
  • 2 tomaten fijngesneden
  • 1 wortel schoongemaakt en fijngesneden
  • 200 gram beukenzwammen of andere verse paddenstoelen, fijngesneden
  • 2 1/2 tl zout
  • 2 1/2 tl peper
  • 120 ml double cream of anders slagroom
  • 600 gram varkensgehakt
  • 3 1/2 el tomatenpuree
  • 10 gram basilicum blaadjes gehakt
  • 350 gram verse lasagne blaadjes
  • 40 gram pecorino romano geraspt
  • 40 gram parmezaanse kaas geraspt

Instructies

Voorbereiding

  • Doe de gedroogde paddenstoelen en chillies in een kom en giet er warme kippenbouillon bij en laat minimaal een half uur staan om de paddenstoelen te laten weken. Giet de weekvloeistof dan af in een tweede kom en bewaar die en hak de paddenstoelen en chillies fijn.

De saus maken

  • Neem nu een grote braadpan, verhit daarin 60 ml olijfolie en roerbak daarin de ui, wortel, knoflook gedurende vijf minuten, totdat de ui zacht en goudkleurig is. Voeg dan de tomaten, beukenzwammen, en 2 1/2 tl van zowel zout als peper toe en bak die ook weer vijf minuten en roer zo nu en dan een keer.
  • Als de paddenstoelen zacht zijn, voeg dan het varkensgehakt toe en bak het zonder te roeren 6 minuten mee. Schep dan alles goed door mekaar en laat het opnieuw vijf minuten bakken zonder te roeren. Je wilt dat het vlees bruinbakt aan de bodem op het eind enigszins knapperig is.
  • Roer nu de geweekte paddestoelen en chillies door het vlees, en de tomatenpuree, de bewaarde bouillon en 850 ml water, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Zet de deksel op de pan en laat het 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer zo nu en dan
  • Haal dan de deksel van de pan en laat het nog eens 20 minuten pruttelen, roer weer zo nu en dan , totdat de saus enigszins is ingedikt. Zet dan het vuur uit en roer de room en de basilicum in de pan.

De lasagne gaat de oven in

  • Verwarm de oven op 200 graden en vet een ronde ovenschaal van 27cm in.
  • Neem nu de ovenschaal en smeer 1/4 van de vleessaus op de bodem van de schaal. Leg daar een laag lasagne vellen op. Daarop weer een laag saus en daaroverheen 1/3 van de kaas. Herhaal dit twee keer en eindig dan met kaas en sprenkel dar de overgebleven 20 ml olijf olie overheen.
  • Bedek de schaal met een bakvel en bak 30 minuten in de oven, haal dan het vel eraf en bak nog eens 20 minuten totdat je een mooie goudbruine korst hebt.

Notities

Ottolenghi adviseert verse lasagne vellen maar het zal best met kant en klare vellen lukken hoor. Overigens denk ik dat als je droge lasagne vellen gebruikt dat je dan beter een vierkante of rechthoekige ovenschaal kunt gebruiken.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept