Lasagne met paddenstoelen en kazen

by Jan Scherders

Lasagne met paddenstoelen en kazen is een vegetarische lasagne met diverse soorten paddenstoelen en verschillende soorten kaas.

Deze lasagne van paddenstoelen komt uit de onvolprezen kookrubriek van de New York Times. De redactie van de NYT vond dit gerecht in een klein restaurantje genaamd Home/Made in Brooklyn, New York. En hebben toen snel het recept in de kookrubriek gepubliceerd 🙂

Dit is een mooi gerecht voor de november maand als  paddestoelen royaal aanwezig zijn. Gisteravond gemaakt en het was zeer naar tevredenheid van mijn gasten en mijzelf tezamen met de Broccoli soep met blauwe kaas.

Ingrediënten voor deze lasagne

Radicchio is nauw verwant aan witlof (en witlof is dan ook een goede vervanger voor radicchio). Dat is ook duidelijk te proeven aan de wat bittere smaak. Deze smaak wordt milder wanneer deze groente gekookt of geroosterd word. Radicchio is een echt streekproduct en heeft zelfs een beschermde oorsprongs bepaling. Alleen te krijgen bij een goede groenteboer.

De andere ingrediënten lijken niet veel vragen op te roepen, behalve misschien die gerookte mozzarella. Tot nu toe heb ik gewone Mozzarella gebruikt maar zal proberen die gerookte mozzarella een keer te vinden.

Wat betreft die paddenstoelen, je kunt wilde paddenstoelen (oorspronkelijk recept) nemen maar dan wordt het snel duur. Om het gerecht een beetje betaalbaar te houden gebruik ik kastanjechampignons, beukenzwammen, en wat shiitake paddenstoelen. Of je kunt gewoon een paar bakjes van die “paddenstoelen voor pasta” nemen.

Fontina kaas is wat lastiger te vinden, maar je kunt dat goed vervangen door Emmenthaler. Als je dan van Emmenthaler en Gruyere een flink stuk neemt, dan kun je ook nog een keer ouderwets kaas fondue doen 😉

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Lasagne met paddenstoelen en kazen

Lasagne met paddenstoelen en kazen is een vegetarische lasagne met diverse soorten paddenstoelen, radicchio, en verschillende soorten kaas.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1/2 cup extra vierge olijfolie
  • 6 flinke sjalotjes gepeld en fijngesneden
  • 1 1/2 pond paddenstoelen kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake, ..
  • 1 cup droge witte wijn
  • 1 krop radicchio de beste delen gesneden in reepjes van 1/2 inch
  • zout en peper
  • 4 el ongezouten roomboter
  • 3 flinke tenen knoflook fijngesneden
  • 4 el bloem
  • 3 cups volle melk
  • 1/2 tl geraspte nootmuskaat
  • 1 cup Gruyere kaas (geraspt)
  • 1 cup Fontina kaas (geraspt) of Emmenthaler
  • 2 el truffel olie van goede kwaliteit optioneel
  • 1 pak lasagne vellen
  • 1 flinke bol ("smoked") mozzerella in schijfjes
  • 1 cup Parmezaanse kaas geraspt

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Verwarm de oven op 180 graden

    De Radicchio

    • Snijdt de radicchio in repen en doe die in een flinke kom en meng de sla met 1/4 cup olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Spreidt dan de strips uit op een ovenschaal en zet die in de oven totdat de strips licht bruinen op de randen (ongeveer 15 minuten). Zet opzij

    Bechamel

    • Maak nu de bechamel saus. Zet een sauspan op middelhoog vuur en verwarm de boter. Voeg dan de helft van de sjalotjes toe en bak ze weer totdat ze doorschijnend zijn. Voeg dan de knoflook toe, en roer door, en bak die even mee. Strooi wat bloem over de sjalotjes en roer goed, en voeg langzaam alle bloem toe.
    • Bak de roux dan lichtbruin (ca 10 minuten) en voeg dan de melk langzaam toe, al roerend, en bak lekker door totdat je een mooie dikke saus hebt. Voeg dan de nootmuskaat, 1/4 cup van de Gruyere en ook een 1/4 cup van de Fontina kaas toe en blijf goed roeren. Breng op smaak met zout en peper

    De Paddenstoelen

    • Plaats een grote sauteerpan op middelhoog vuur en doe er 1/4 cup olijfolie in. Als de olie heet is, voeg dan de andere helft van de sjalotjes toe en bak die totdat ze doorschijnend zijn
    • Voeg dan de paddenstoelen toe, roer alles een keer door, en laat de paddestoelen dan een klein kwartier meebakken (ze moeten kleur beginnen te verliezen maar nog wel stevig zijn)
    • Voeg dan de witte wijn toe om te deglaceren en kook de vloeistof tot een soort siroop in (ongeveer vijf minuten). Doe dan de paddestoelen in een grote kom en zet opzij (of als je een echt grote sauteerden hebt laat de paddenstoelen erin zitten)

    De ovenschotel

    • Meng dan de radicchio, de paddestoelen en de bechamelsaus (bewaar 1 cup) en voeg ook de truffel olie toe.
    • Giet wat Bechamel op de bodem van een ovenschaal en leg hier een laag lasagne bladeren overheen (niet overlappen). Giet daar een mooie laag van het paddenstoelen mengsel overheen en bestrooi dat met wat Gruyere en Fontina kaas. Dan weer een laag pasta en top dat af met een laag mozzarella. Ga zo door en eindig met een laag paddestoelen waar je de overgebleven kaas en ook flink wat Parmezaanse kaas overheen strooit
    • Doe daar dan een beboterd stuk aluminiumfolie overheen en plaats het gerecht in de oven en laat het drie kwartier garen

     

    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept