Lasagne met gehakt en 3 kazen

by Jan Scherders

Deze lasagne met gehakt en meerdere kazen is het resultaat van een week experimenteren op zoek naar de ultieme lasagne 🙂

Zoektocht naar de ultieme lasagne…

Een week lang experimenteren…zo gek zou ik best zijn. Maar het was Regina Schrambling, werkzaam voor de New York Times, die dat gedaan heeft.

In 2001, Regina Schrambling went on a week long odyssey in search of the ultimate lasagna recipe. She tested several, and finally found her ideal in a mash-up of recipes from Giuliano Bugialli and Elodia Rigante, both Italian cookbook authors.

Als ik zo’n verhaal lees dan wordt ik toch nieuwsgierig 😉 Regina Schrambling was zelf erg tevreden over het resultaat.

This was the best lasagna I had ever eaten. The sauce was intensely flavored, the cheeses melted into creaminess as if they were bechamel, the meat was just chunky enough, and the noodles put up no resistance to the fork. Most important, the balance of pasta and sauce was positively Italian.

Inmiddels heeft het recept van duizenden lezers van de kookrubriek vijf sterren gekregen!! En ik sluit me daar graag bij aan.

Originele recept toch beetje aangepast

Toch heb ik het originele recept een ietsje pietsie aangepast. Eén van de belangrijkste redenen is dat het een recept voor acht personen was en ik denk niet dat veel mensen daarop zitten te wachten. Daarnaast maakte het recept gebruik van de zogenaamde Italian Sausages en die zul je zelf moeten maken want volgens mij zijn die hier niet te koop.

Maar als je besluit om die worst zelf te maken en je wilt het recept toch voor acht personen maken dan kan dat ook met onderstaand recept. Wat je dan doet is uiteraard twee keer de hoeveelheid saus maken en dan bak je naast de gehaktballetjes ook een pond Italiaanse worst en die laat je net als de gehaktballetjes in de saus mee pruttelen. Dan heb je dus een vleesmengsel van rundvlees en varkensvlees.

Hoe maak je deze lekkere lasagne?

Je begint met een flinke hoeveelheid tomatensaus te maken en die zet je dan op een sudderplaatje voor enkele uren. Dan ga je gehaktballetjes maken en dan kies ik voor half-om-half gehakt om de originele versie van Regina Schrambling zo goed mogelijk te benaderen. Die gehaktballetjes bak je rondom bruin en dan voeg je die toe aan de saus en dan laat je saus met balletjes gewoon op dat sudderplaatje staan.

Tegen de tijd dat je gaat eten neem je mozzarella kaas, ricotta en pecorino romano kaas en die meng je in een kom met een ei en wat peterselie. En dan ga je lasagne maken van laagjes tomatensaus, vlees en kaas en eindigt met saus en daarop wat plakjes mozzarella.

Eigenlijk lijkt deze lasagne dus best op de klassieke lasagne bolognese, maar dan vooral met dit verschil dat de bechamelsaus door een festival van kazen is vervangen 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Lasagne met gehakt en 3 kazen

Deze lasagne met gehakt en meerdere kazen is het resultaat van een week experimenteren op zoek naar de ultieme lasagne 🙂 Een top recept van de New York Times!!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gr half-om half gehakt
  • 1/4 cup geraspte pecorino romano
  • 2 eieren
  • handje peterselie blaadjes, gehakt
  • 2 hele tenen knoflook fijngehakt
  • peper en zout
  • handje paneermeel of broodkruim
  • 4 el olijfolie

Voor de saus

  • 4 el extra verge olijfolie
  • 1 middelgrote rode ui fijn gesnipperd
  • 1 grote knoflookteen uitgeperst
  • 100 gr pancetta (een stuk) in blokjes (of eventueel een stuk ontbijtspek)
  • zout en peper
  • 200 ml goede rode wijn bij voorkeur Italiaanse
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 gr
  • 1,5 el tomatenpuree

Voor de lasagna

  • 1 bakje ricotta kaas van 250 gram
  • 1 ei
  • 1 cup geraspte pecorino romano kaas
  • 1/4 cup gehakte peterselie
  • 1/2 pond mozarella (2 bolletjes)
  • (verse) lasagne vellen

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    De saus maken

    • Verhit 1/4 cup olie in een grote zware pan. Voeg de uien, gehakte knoflook, en de pancetta toe en bak al roerend ca 10 minuten (dat de uien zacht zijn geworden). Bestrooi royaal met zout en peper en zet het vuur wat hoger. Voeg dan de wijn toe en kook die in ongeveer 20 minuten in (het meeste is nu weg gekookt).
    • Doe de tomaten in de pan (incl. vocht), de tomatenpuree en 1 cup lauwwarm water. Laat de saus een uur pruttelen (zonder deksel op de pan volgens mij, daarom ook dat sudderplaatje).

    Gehaktballetjes maken en bakken

    • Ondertussen meng je het gehakt, de kaas en de eieren in een grote kom. Hak de peterselie en de hele knoflook heel fijn, en schep dat dan door het gehakt. Meng dan alles goed door mekaar - dat doe je het beste met je handen - en maak er dan met toevoeging van paneermeel gehaktballetjes ter grootte van een walnoot van en zet opzij.
      Je kunt eventueel de gehaktballetjes met wat bloem bestuiven voor een extra krokant korstje.
    • Verhit nu wat olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes (in batches) aan alle kanten bruin en voeg ze dan als de tomaten saus al een uur geprutteld heeft daaraan toe. Laat de saus met balletjes erin nu 1 1/2 uur verder pruttelen.
      NB Als je het recept voor acht personen wil maken en zelfgemaakt Italiaanse worstjes hebt, dan bak je nu ook de worstjes bruin en doet die dan bij de saus. Vaak wel handig om ze eerst even te een paar minuten te blancheren.

    De lasagna maken

    • Verwam de oven op 180 graden. En meng in een grote kom de ricotta kaas, de eieren, de pecorino romano, de peterselie en één bolletje mozzarella. Bestrooi met zout en peper en schep alles goed door mekaar.
    • Verwijder nu de gehaktballen uit de saus en laat die even wat afkoelen. Hak ze dan redelijk grof in stukjes. Zet opzij.
    • Schep een laag saus in een flinke ovenschaal en bedek die met lasagna vellen. Schep daar weer wat saus overheen en schep er dan 1/2 van de vleesmassa op en daar weer 1/2 van het kaas mengsel. Herhaal dat twee keer en top dan af met een laag van lasagna velletjes en bedek die met de overgebleven saus. Leg daar het tweede bolletje mozzarella in plakken op.
      NB in het originele recept stond dat je drie laagjes saus/vlees/kaas moet maken maar dat lukt mij nooit, dus ik maak twee laagjes. Als jij dat wel kunt maak je dus drie laagjes.
    • Zet in de oven en bak 30 minuten. Laat de lasagna 10 minuten staan voordat je deze serveert.

    Notities

    Mocht je zelfgemaakte Italiaanse worstjes hebben dan kun je die ook gebruiken. 

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept