Lamsnek met fregola sarda

by Jan Scherders
Lamsnek met fregola sarda

Lamsnek met fregola sarda is een superleuk gerecht en hoewel je die fregola ergens online zult moeten bestellen is dat de moeite waard!!

Ik heb het recept ooit op de website van WILD GREENS & SARDINES  gevonden toen ik op zoek was wat je allemaal met lamsnek kunt doen. Het smaakt zalig en samen met die aparte Italiaanse pasta Fregola Sarda is het echt een kek gerechtje. En een crunchy salade van bleekselderij zou het hierbij goed moeten doen 🙂

Overigens, bovenstaande foto komt van de website Wild Greens & Sardines, en ik gebruik deze foto als een aanmoedig om eens op deze prachtige website te gaan kijken. Want naast echt mooie foto’s staan er prachtige recepten voor mediterrane gerechten. Echt de moeite waard om eens wat rond te kijken!!

Wat is Fregola Sarda ?

Fregola Sarda is geroosterde broodkruim-achtige pasta van het eiland Sardinië en wordt gemaakt van de beste harde tarwe. Fregare betekent ‘wrijven’ en deze fregolapasta is gemaakt door het wrijven van grove griesmeelpasta met water om kruimels te creëren.

Fregola Sarda

Fregola Sarda

De pasta wordt daarna bijna een volle dag gedroogd. Na het drogen worden de fregola in de oven geroosterd. Dat zorgt voor een rijke, aardse smaak aan de pasta. De korrels zijn wat groter dan couscous en heeft daardoor een stevigere beet.
Een klassiek recept uit de Sardijnse keuken is fregola con cozze (mosselen) en tomatensaus.

Ik heb de fregola sarda online ergens besteld, je kunt dat bijvoorbeeld hier doen, maar de mogelijkheden om dit soort dingen te bestellen zijn tegenwoordig legio.

Lamsnek met Italiaanse fregola

Lamsnek met fregola sarda is een superleuk gerecht en hoewel je die fregola ergens online zult moeten bestellen is dat de moeite waard!!
Porties: 2

Ingrediënten

  • 2 pond lamsnek in 4 plakken, met bot erin
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie
  • 1/2 cup wortel in blokjes
  • 1/2 cup bleekselderij in blokjes
  • 1/2 cup ui gesnipperd
  • 1/2 cup rode wijn
  • 5 knoflooktenen gehakt
  • 1 cup kippenbouillon
  • 1/4 cup rode wijnazijn
  • 250 gram tomaten uit blik
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Fregola Sarda dat is een hele leuke pasta
  • Inlegde citroenen in dunne plakjes (voor garnering)
  • verse munt of peterselie gehakt (voor garnering)

Instructies

  • Verwarm de oven op 160 graden. Strooi zout en peper op de lamsnek.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een gietijzeren pan op hoog vuur. Bak daarin de stukken lamsnek aan alle kanten bruin. Schep dan uit de pan en leg opzij.
  • Voeg eventueel wat meer olie toe en voeg dan ook de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe en bak die op middelhoog vuur totdat de ui mooi goudbruin is
  • Voeg dan de rode wijn en rode wijnazijn toe en kook die voor de helft in. Schraap daarbij alle aanbaksels van de bodem van de pan.
  • Voeg nu de tomaten, kippenbouillon, tijm en rozemarijn toe en voeg de stukken lamsnek ook weer toe aan de pan. Breng de bouillon aan de kook en zet daarna het vuur uit. Zet dan de pan met de deksel erop in de oven en laat de lamsnek in twee uur gaar worden. Draai daarbij het vlees halverwege om.
  • Haal nu het vlees uit de saus en duw de saus door een zeef en kook dan wat in zodat je een dikkere saus hebt (ik vind dit eerlijk gezegd niet nodig).
  • Serveer de lam met de Fregola Sarda en geef er wat saus bij. Garneer met wat citroen en strooi er wat verse kruiden overheen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment