Lamscurry madras met lamsschouder

by Jan Scherders

Lamscurry madras met lamsschouder is bedacht door de Engelse (TV) kok James Martin, is makkelijk te maken en echt comfort food voor de zaterdagavond!!

Lam Madras met lamsschouder

Als je Indiase gerechten met lam maakt dan is vaak  lamsbout de beste keuze. Het is sneller klaar dan lamsschouder en als je naar de halal slager gaat voor schouder dan kun je vaak alleen een stuk schouder met been kopen. Dus dat betekent dat je een snel een stuk schouder van een paar kilo (inclusief been) nodig hebt om voor vier mensen een gerecht te maken.

En het garen van lamsschouder met been duurt enkele uren. Maar …. het garen van de schouder met been levert veel smaak op. Dus je krijgt er wel wat voor terug: heel veel smaak en een kei lekkere saus 🙂 Bovendien is de schouder gunstig geprijsd.  Dus voor mij is meestal de keuze of een flink stuk schouder kopen en dan een gerecht voor 4-6 personen maken of mijn lamscurry van lamsbout maken.

Eén van de gerechten die mij daarbij overtuigd heeft is dit lam madras gerecht van James Martin. Hij maakt dat met zijn eigen zelfgemaakt madras curry poeder, maar je kunt dat natuurlijk met je eigen madras poeder (al dan niet uit de winkel) doen. De curry blaadjes haal je bij de toko uit de vriezer of anders laat je ze weg, want ze zijn niet echt te vervangen.

En je eet het met zijn super yummie Bombay Potatoes. Maar je kunt het natuurlijk ook met rijst of Naan brood eten. Als je de Bombay Potatoes doet zou ik 250 gram aardappelen per persoon aanhouden. Overigens, er zijn tal van variaties op de Indiase gebakken aardappelen. Die smaken vrijwel allemaal prima met lam madras. Ook lam madras met lamsschenkel of lamsbout smaakt daar prima mee.

Eigenlijk is dit een heel makkelijk gerecht, het vraagt vooral oventijd. Ideaal het weekend.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Lam madras met lamsschouder

Lam madras met lamsschouder is bedacht door de Engelse (TV) kok James Martin, is makkelijk te maken en echt comfort food voor de zaterdagavond!!

Ingrediënten

  • 2,5 kilo lamsschouder aan één stuk, harde vet eraf gesneden
  • 2 el olie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2,5 el Madras curry poeder bij voorkeur zelfgemaakt madras curry poeder 
  • 2 knoflooktenen gepeld
  • klein stukje gember (ca 2 cm) gepeld
  • 1 bird-eye chilipepers of een gewone groene peper
  • 1 ui in plakjes
  • 12 curry blaadjes
  • 3 kardemom peulen
  • 2 Indiase laurierbladeren
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 tl tamarinde pasta hier wordt de tamarinde uit een potje bedoeld, je kunt dat eventueel zelf maken met een klein stukje tamarinde een een eetlepel heet water

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Wrijf de lamsschouder in met olijfolie, en bestrooi dan met zout en versgemalen zwarte peper. Zet opzij. Als je zelfgemaakt madras curry poeder wil gebruiken, maak dat dan eerst. Het is eigenlijk een moeite van niks.
  • Neem een kleine keukenmachine en doe daarin de pepers, knoflook en gember en maak er een pasta van, voeg eventueel een klein beetje water toe (bij dit soort kleine hoeveelheden is vaak een vijzel net zo handig).
  • Neem nu een ovenvaste pan (beste een gietijzeren) en verhit daarin de olie. Bak nu de lamsschouder aan alle kanten bruin. Haal die dan uit de pan en zet opzij.
  • Voeg nu de ui aan de pan toe en fruit de ui totdat die zacht en doorzichtig is. Voeg dan 2,5 eetlepel madras curry poeder toe, de eerder gemaakte pasta en de curry blaadjes, kardemom en laurierbladeren. Roer alles goed door mekaar.
  • Doe dan de lamsschouder terug in de pan en giet er de tomatenblokjes, de bouillon en de tamarinde pasta bij. Voeg ook zout en peper toe. Zet nu de pan met deksel op de pan in de oven en laat de lamsschouder in 3-4 uur gaar worden. Schep ieder uur wat van de saus en giet dat over het vlees. Op het eind moet de lamsschouder zo gaar zijn dat het vlees ongeveer van het bot afglijdt.
  • Haal dan de pan uit de pan, haal de lamsschouder uit de pan. Kook de saus wat in en trek intussen met een paar vorken het vlees uit mekaar. Doe het dan weer terug bij de ingedikte saus. Maak ondertussen ook de Bombay Potatoes als je die erbij eet.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment