Deze lamscurry madras van Madhur Jaffrey is vol echte Indiase smaken, de pittigheid van pepers en in een saus van tomaten en kokosmelk.
Lamscurry in Zuid-Indiase stijl
Madras curry (met lams-, kip- of rundvlees) is een Britse uitvinding. Indiaas eten is zo’n beetje de Engelse volkskeuken en nogal wat populaire curries komen niet uit India maar uit Engeland. Zo’n Engelse curry is meestal in één van de ontelbare curry houses in de UK bedacht en is daarna zo populair geworden dat de hele wereld die curry kent en denkt dat het een Indiase curry is.
Madhur Jaffrey – schrijfster van vele mooie boeken over de Indiase keuken – zegt over Madras curry dat het in de (Britse) volksmond vooral een hete curry moet zijn en niet veel meer dan dat.
In the UK, Madras has come to mean a very hot curry and not much more. Here is a more authentic southern porial, which traditionally uses coriander seeds, peppercorns, fennel and fenugreek seeds in its spice mixture. It is quite hot as well, and quite delicious.
Daarom geeft zij in haar boek My Kitchen Table – 100 Weeknight Curries een alternatief recept voor lam madras. En dit verhaal gaat over deze curry.
Wat is er zo anders aan deze madras curry?
Mogelijk dat je het zo niet echt herkent als een lamscurry madras, omdat de overvloed aan tomaten ontbreekt. Daardoor is het wel een lamscurry in authentiek Zuid-Indiase stijl en misschien minder de typische lamscurry madras zoals bekend van de Engelse curry houses.
De saus van de meeste madras recepten is een soort pittige tomatensaus. Madhur Jaffrey maakt haar saus door eerst ui, knoflook, gember en wat groene pepers aan te fruiten. Dan het lam bruinen. En vervolgens worden tomatenblokjes, geroosterde en gemalen specerijen en kokosmelk toegevoegd. Het is vooral die combinatie van heerlijke specerijen en kokosmelk die deze madras curry Zuid-Indiaas maken.
Lamscurry Madras van Madhur Jaffrey
En hier dan het recept. Ik heb het zo al vaak gemaakt en ik vind het een erg lekkere lamscurry. Zeker ook pittig, want dat zijn Zuid-Indiase gerechten vrijwel altijd 😉 Je zou eventueel een blikje tomatenpuree in plaats van de verse tomaten kunnen gebruiken (want wij hebben zelden mooie grote en rijpe tomaten). Dan krijg je de wat meer de typische rood-bruine kleur van “standaard” Madras curries. Ik heb nu onze “winterse” tomaten gebruikt.
Als je op zoek bent naar een lamscurry madras met de meer typische tomatensaus zou je deze lamscurry madras met lamsbout eens kunnen proberen. Wel één waarschuwing, deze curry van een Indiase chef is echt zeer pittig!!
Oh ja, de foto is trouwens genomen voordat ik de saus wat inkookte. Ik vries vaak delen van een curry in en dan kook ik het pas in als ik het gerecht echt ga eten.
Lamscurry Madras in Zuid-Indiase stijl
Ingrediënten
- 1 el korianderzaad
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl venkelzaad
- 4 kruidnagels
- 10 fenegriekzaden
- 4 gedroogde rode pepers
- 6 el olie
- 2 uien fijn gesnipperd
- 1 tl verse gember fijngehakt
- 2 tl knoflook fijngehakt
- 3-4 verse groene pepers fijngehakt
- 1 kilo lamsbout zonder bot in flinke blokjes
- 2 grote rijpe tomaten, fijngehakt
- 1 1/2 tl zout
- 400 ml kokosmelk
- 1 el gehakte korianderblaadjes
Instructies
- Neem een kleine koekenpan en rooster daarin de peperkorrels, fenegriekzaden, korianderzaad, venkelzaad, kruidnagels en de gedroogde pepers totdat de specerijen geuren en de pepers donker kleuren. Schep uit de pan en laat afkoelen. Maal dan fijn in bijvoorbeeld een koffiemolen
- Voeg de olie toe aan een gietijzeren pan en verhit de olie op middelhoog vuur. Als de olie heet is voeg je de uien toe en die fruit je aan totdat ze aan de randen bruin beginnen te worden. Voeg dan de gember, knoflook en groene pepers toe en bak een minuutje mee.
- Voeg dan de blokjes lamsvlees toe en bak die in vijf minuten bruin. Dan voeg je de gemalen specerijen, tomaten, de kokosmelk en het zout toe. Breng aan de kook en laat daarna het vlees gezellig een uurtje pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.
- Als het vlees gaar is dan zet je het vuur wat hoger, haal je de deksel van de pan af en laat je de kokosmelk even koken zodat je een dikke saus krijgt.
- Strooi er dan wat korianderblaadjes overheen en serveer met basmati rijst.