Ku Lo Yuk, zoetzuur varkensvlees, is over de hele wereld populair. Hier een tof recept hoe je een klassieke Ku Lo Yuk maakt.
Klassiek zoetzuur varkensvlees
Ik mag graag op de website van The Woks of Life rondneuzen en vond daar een tijd geleden hun recept voor Sweet and Sour Pork, volgens hun één van de meest populaire Chinese gerechten in de Verenigde Staten. Bovenstaande foto van The Woks of Life deed mij besluiten het ook te gaan maken, en ik werd zoals gewoonlijk door hun recept niet teleurgesteld.
Het recept van The Woks of Life wijkt niet veel af van een recept dat ik vond in het klassieke Chinese Cookbook van Yan-Kit. Zij maken het met tenderloin, dat is varkenshaas volgens mij. Maar wellicht is fricandeau of varkensfilet ook wel ok. Ik volg hun in ieder geval met de keuze voor varkenshaas.
Wat zij doen is het varkensvlees marineren, dan maken ze de saus voor het gerecht en die laten ze wat indikken (je kunt eventueel meer saus maken en invriezen). Ze halen dan de stukjes gemarineerd vlees door de bloem en frituren die. Dan komt de wok aan de beurt. Eerst de groenten roerbakken, dan saus en vlees erbij en klaar is kees.
Dat frituren kun je denk ik op twee manieren doen. Wat olie in een pan en dan frituren, maar je zou het ook in je frituurpan kunnen doen. Bijvoorbeeld als het toch tijd wordt dat je de olie ververst…
Recept Ku Lo Yuk
En hier dan het recept voor Ku Lo Yuk (ook wel geschreven als Koe Loe Yuk). Ik kreeg overigens onlangs een alleraardigste email van de mensen die de website Eat Like Pinoy runnen en zij vertelden me dat ze denken dat ze een verbetering op het recept van The Woks of Life hebben. Hier is hun recept, laat het me weten als je het geprobeerd hebt 🙂
Ku Lo Yuk – Zoetzuur varkensvlees
Ingrediënten
Voor de marinade
- 1 pond varkensschouder of varkenshaas in blokjes
- 2 el water
- snufje knoflookpoeder
- 1/4 tl uienpoeder
- 1/2 tl sesamolie
- 1 tl sojasaus
Voor de saus
- 1 tl olie
- 2 plakjes gember geplet
- 1 steranijs
- 1/4 cup tomaten ketchup
- 1 1/2 cup witte azijn
- 1/2 cup suiker
Het beslag
- 3 cups olie om te frituren
- 1/2 cup bloem
- 1/4 cup maizena
- 1/4 tl zout
- 1/8 tl peper
- 1 ei geklopt
En verder
- 1 el olie
- 1/2 groene paprika in grote stukken gesneden
- 1/2 rode paprika in grote stukken gesneden
- 1/2 ui in grote stukken
- blik ananas 250 gram en gebruik het sap voor de saus
- 2 tl maizena
Instructies
- Meng het vlees en de andere marinade ingrediënten en zet een half uur opzij
Zout-zure saus maken
- Om de saus te maken voeg je een theelepel olie toe aan een pannetje en dan ook de gember schijfjes, ster anijs, en bakt dat op middelhoog vuur. Als de gember begint te karameliseren (na een minuutje) voeg dan de ketchup toe. Bak de ketchup al roerend een paar minuten mee, maar zorg dat je niks aan laat branden
- Nu kun je ook de witte azijn, suiker, en het sap van de ananas toevoegen. Roerbak even totdat de suiker is opgenomen in de saus. Zet het vuur dan laag en laat de saus dan een half uur pruttelen en indikken. Je kunt een flinke batch van deze saus maken en (in delen) invriezen.
Frituren
- Verhit nu 3 cups olie op 180 graden in een kleine pan om te frituren. JE kunt het beste in delen frituren. Na gebruik kun je de olie zeven en in de koelkast voor hergebruik bewaren
- Maak nu de coating door bloem, maizena, zout en peper te mengen in een kom en daar sleep je de stukjes varkensvlees doorheen en daarna dip je ze in het ei en weer door de coating.
- Frituur nu het vlees in batches gedurende 2-3 minuten (of totdat ze goudbruin zijn). Schep ze dan uit het frituurpannetje en leg opzij
Gerecht afmaken
- Als je klaar bent om het gerecht af te maken, dompel de blokjes vlees dan nog even in de frituurolie.
- Neem dan een wok en verhit een eetlepel olie en roerbak daarin 30 seconden de stukjes groene en rode paprika, en de ui, voeg dan de saus en de ananas toe en breng snel aan de kook en laat de saus wat indikken. Waarschijnlijk helpt het als je nu wat maizena toevoegt om de saus sneller in te laten dikken. Doe dit wel beetje voor beetje en kijk eerst wat het resultaat is.
- Voeg dan de krokante blokjes vlees toe, warm even door en serveer direct