Koude schotel met kip

by Jan Scherders

Hier een recept voor een koude schotel met kip. Genoeg als maaltijdsalade voor vier tot zes personen. En een flinke schotel voor bij de BBQ.

Ik ben een fan van koude schotels

Vooral in de zomer eet ik graag koude schotels. Soms als een voorgerecht, soms als een lunchgerecht, soms als een hoofdgerecht en soms als een buffet schotel bij de BBQ. Hier mijn huidige recepten voor koude schotels op deze website.

Ik probeer ieder jaar een nieuw recept aan dit lijstje toe te voegen. In dit verhaaltje aandacht voor de koude schotel met kip.

Kadootje van Tante Rinie

Ik heb al diverse keren met groot genoegen de grootmoeders salade van Coquinaria gemaakt en vroeg een tijdje geleden aan Tante Rinie of ze ook zoiets in de aanbieding had. En prompt kreeg ik per ommegaande een recept voor een Grootmoeders salade wat je volgens Tante Rinie met alle restjes vlees kunt maken. Dus kip, varken, kalf, rund, whatever.

Denk aan anderhalf kopje gare vleesresten. En dan gaan daarbij vier grote, nieuwe aardappelen, een gekookt bietje, een hardgekookt ei, een paar augurken, een halve groene paprika, twee appels, een gehakt sjalotje en voor de dressing wat azijn en mayonaise. En natuurlijk wat peper en zout.

Ik heb al een recept voor een koude schotel met rundvlees, daarom heb ik het recept van Tante Rinie een twist gegeven die ik goed bij kip vind passen. Dus overgebleven gebraden kip of gekookte kip. En het smaakte me verdomd goed. Ik moet nog een keer een foto maken (en misschien nog wat fine tunen) maar hier alvast het recept.

Mijn aanpassingen

Dit recept voor een koude schotel met kip is dus bedoeld als restverwerking. Als je kip gebraden hebt of bouillon van een soepkip getrokken hebt en op zoek bent naar een goede bestemming voor dat overgebleven kippenvlees.

Het recept van Tante Rinie heb ik wat om-gesleuteld zodat het past bij de hoeveelheden die ik dan nogal eens over heb. Denk aan circa 3-4 ons gaar kippenvlees, dat is ruim een halve liter klein gesneden kippenvlees.

Daar doe ik dan een kilo aardappelen bij, in kleine blokjes. Je kunt dan kiezen voor vastkokend en als je meer van de Limburgse stijl houdt voor wat kruimige aardappels. Tante Rinie gaat voor nieuwe aardappelen. En voor de hoeveelheden van de rest zie bijgaand recept. Dat levert een flinke salade op. Heb je maar de helft aan kip, lees dan bovenstaande aanwijzingen van Tante Rinie nog eens goed door 🙂

Ik kies dan voor een rode (punt)paprika in plaats van een groene. En voor een fris zoete appel (zoals bijvoorbeeld Kanzi).  Samen met de bietjes en de augurken krijg je dan een zoetzure smaak in je koude schotel. Ik vond de combinatie met kip erg goed en mij smaakte deze koude schotel verdomd goed. Met dank aan Tante Rinie!!

Koude schotel met kip

In Limburg eten ze koude schotel vaak als hoofdgerecht. Deze koude schotel van kip leent zicht daar prima toe. Maar je kunt natuurlijk ook een schaal op tafel zetten voor bij de BBQ of zo.

Wat betreft het serveren. Je kunt een schaal nemen en daar wat slablaadjes (vond Romaine sla er erg lekker bij) op doen en dan daar de salade op en dan eventueel een laagje mayo erover en verder opleuken met wat augurken, plakjes tomaat en een paar hardgekookte eieren.

Overigens, misschien smaakt deze koude schotel ook wel met gerookte kip. Maar dan zou ik zelf eerder gaan voor de Russische Salade, die maak ik graag met gerookte kip.

Koude schotel met kip

Hier een recept voor een koude schotel met kip. Genoeg als maaltijdsalade voor vier tot zes personen. En een flinke schotel voor bij de BBQ. 
Porties: 4

Ingrediënten

 • 3-4 ons gare kip kleingesneden
 • 1 kilo aardappelen (vastkokend, iets kruimig, nieuwe aardappelen, naar keuze) gekookt en fijngehakt
 • 2 el witte wijnazijn
 • 2 fris zoete appels, bijvoorbeeld Kanzi appels in blokjes
 • 1 grote sjalot of een rode ui gehakt
 • 2 hardgekookte eieren
 • 2 gekookte bietjes in blokjes
 • 1 rode (punt)paprika in blokjes
 • 4 augurken fijngehakt
 • 250 ml mayo zelfgemaakt of gekocht
 • peper en zout

Serveren

 • slabladeren
 • dun gesneden tomaten
 • paar augurken
 • hardgekookte eieren

Instructies

 • Ik schil de aardappelen, snijd ze in even grote partjes en kook ze gaar. Dan afgieten en uitschudden op een bord en meteen besprenkelen met de wijnazijn. Dan verder af laten koelen.
 • Vervolgens aardappelen, kip, bietjes, appel en augurk allemaal in kleine blokjes snijden. Ook eieren fijnhakken.
 • Dan alles in een grote kom. Peper en zout erover en de mayonaise erdoor scheppen. Dan in een gesloten bak minstens vier uur in de koelkast.
 • Slabladeren op schaal, salade erop storten, laagje mayo erover strijken en garneren met plakjes ei, tomaat, en een paar augurken (in de lengte in plakje gesneden).

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment