Koude schotel met kip

by Jan Scherders
Koude schotel met kip

Hier een recept voor een koude schotel met kip. Ook heel lekker zonder kip, als vegetarische koude schotel.

Ik ben een fan van koude schotels

Vooral in de zomer eet ik graag koude schotels. Soms als een voorgerecht, soms als een lunchgerecht, soms als een hoofdgerecht en soms als een buffet schotel bij de BBQ. Hier mijn huidige recepten voor koude schotels op deze website.

Ik probeer ieder jaar een nieuw recept aan dit lijstje toe te voegen. In dit verhaaltje aandacht voor de koude schotel met kip.

Kadootje van Tante Rinie

Ik heb al diverse keren met groot genoegen de grootmoeders salade van Coquinaria gemaakt en vroeg een tijdje geleden aan Tante Rinie of ze ook zoiets in de aanbieding had. En prompt kreeg ik per ommegaande een recept voor een Grootmoeders salade wat je volgens Tante Rinie met alle restjes vlees kunt maken. Dus kip, varken, kalf, rund, whatever.

Denk aan anderhalf kopje gare vleesresten. En dan gaan daarbij vier grote, nieuwe aardappelen, een gekookt bietje, een hardgekookt ei, een paar augurken, een halve groene paprika, twee appels, een gehakt sjalotje en voor de dressing wat azijn en mayonaise. En natuurlijk wat peper en zout.

Koude schotel met kip

Ik heb al een recept voor een koude schotel met rundvlees, daarom heb ik het recept van Tante Rinie een twist gegeven die ik goed bij kip vind passen. Dus overgebleven gebraden kip of gekookte kip. En het smaakte me verdomd goed.

Dit recept voor een koude schotel met kip is dus bedoeld als restverwerking. Als je kip gebraden hebt of bouillon van een soepkip getrokken hebt en op zoek bent naar een goede bestemming voor dat overgebleven kippenvlees.

Mijn aanpassingen

Het recept van Tante Rinie heb ik wat om-gesleuteld zodat het past bij de hoeveelheden die ik dan nogal eens over heb. Denk aan circa 3-4 ons gaar kippenvlees, dat is ruim een halve liter klein gesneden kippenvlees.

Daar doe ik dan een kilo aardappelen bij, in kleine blokjes. Je kunt dan kiezen voor vastkokend en als je meer van de Limburgse stijl houdt voor wat kruimige aardappels. Tante Rinie gaat voor nieuwe aardappelen, maar die zijn er niet altijd.

En voor de hoeveelheden van de rest zie bijgaand recept. Dat levert een flinke salade op. Heb je maar de helft aan kip, halveer dan het recept ; of je maakt de helft met kip en de helft zonder kip (zie mijn opmerkingen verderop).

Ik kies dan voor een rode (punt)paprika in plaats van een groene. En voor een fris zoete appel (zoals bijvoorbeeld Kanzi).  Samen met de bietjes en de augurken krijg je dan een zoetzure smaak in je koude schotel. Ik vond de combinatie met kip erg goed en mij smaakte deze koude schotel verdomd goed. Met dank aan Tante Rinie!!

Hoe eet je deze koude schotel?

In Limburg eten ze koude schotel vaak als hoofdgerecht. Deze koude schotel van kip leent zicht daar prima toe. Maar je kunt natuurlijk ook een schaal op tafel zetten voor bij de BBQ of zo.

Wat betreft het serveren. Je kunt een schaal nemen en daar wat slablaadjes (vond Romaine sla er erg lekker bij) op doen en dan daar de salade op en dan eventueel een laagje mayo erover en verder opleuken met wat augurken, plakjes tomaat en een paar hardgekookte eieren.

Erg lekker met nieuwe aardappelen

Een tijdje geleden had ik bouillon van een soepkip getrokken en daarna het donkere en witte vlees apart ingevroren. Afgelopen weekend had ik weer wel zin in koude schotel met kip en heb het witte vlees ontdooid en daar deze koude schotel op de foto mee gemaakt.

En ik heb hier de schotel ook gemaakt met nieuwe aardappelen (met schil), zoals Tante Rinie mij adviseerde. Die zijn best een beetje kruimig en dat is eigenlijk wel lekker voor een koude schotel.

Zonder kip een lekkere vegetarische koude schotel

Ik heb nu ook eens geprobeerd hoe deze koude schotel smaakt zonder kip, dus vegetarisch. En wat blijkt? Deze koude schotel is ook zonder kip vreselijk lekker. Dus je kunt ook makkelijk een deel met kip en een deel zonder kip maken. Zo kun je ook vegetariërs blij maken 🙂

Koude schotel zonder kip
Koude schotel zonder kip

Ik had trouwens de blokjes kip en aardappel wel wat kleiner mogen snijden 😉 Wat betreft…ik heb wel eens ergens gelezen dat ze in Limburg de aardappelen niet in blokjes snijden maar met de handen tot een soort smeuïge massa maken. Als je dat dan mengt met de rest krijg je een wat compactere koude schotel.

Maaltijdsalade voor minstens vier personen

En dan hier mijn recept. Dit is een maaltijdsalade voor minstens vier personen, maar eerlijk gezegd denk ik voor vijf tot zes personen. En een prima schotel voor een BBQ. Waarbij je dus makkelijk een schaal met kip en een schaal zonder kip op tafel kunt zetten.

De hoeveelheid mayo blijft persoonlijk, sommigen zullen wat meer en anderen wat minder doen. Deze schotel blijft in de koelkast wel enkele dagen goed. Dan wordt ie wel iets droger. Dan gewoon wat mayonaise erbij doen en het is weer smullen 🙂

Ik kan er verder niet zo veel meer over zeggen, ik hoop dat het je smaakt!!! Het is natuurlijk een alledaagse schotel, zoals ze die vroeger maakten. Maar de liefhebbers van dit soort grootmoeders salade zullen ervan genieten, zeker op een zomerse dag.

Wat misschien wel goed is om te weten. Je kunt je gare kip gewoon invriezen en dan op een later moment – als je de koude schotel wilt maken – rustig laten ontdooien in de koelkast.

Als dit recept je bevalt zijn mijn andere Hollandse gerechten misschien ook interessant voor je ?

Koude schotel met kip

Hier een recept voor een koude schotel met kip. Hier een recept voor een koude schotel met kip. Ook heel lekker zonder kip, als vegetarische koude schotel. Genoeg als maaltijdsalade voor vier tot zes personen.
Porties: 4

Ingrediënten

 • 3-4 ons gare kip kleingesneden
 • 1 kilo aardappelen (vastkokend, iets kruimig, nieuwe aardappelen, naar keuze) gekookt en fijngehakt
 • 2 el witte wijnazijn
 • 2 fris zoete appels, bijvoorbeeld Kanzi appels in blokjes
 • 1 grote sjalot of een rode ui gehakt
 • 2 hardgekookte eieren
 • 2 gekookte bietjes in blokjes
 • 1 rode (punt)paprika in blokjes
 • 4 augurken fijngehakt
 • 250 ml mayo zelfgemaakt of gekocht
 • peper en zout

Serveren

 • slabladeren
 • dun gesneden tomaten
 • paar augurken
 • hardgekookte eieren

Instructies

 • Ik schil de aardappelen, snijd ze in even grote partjes en kook ze gaar. Dan afgieten en uitschudden op een bord en meteen besprenkelen met de wijnazijn. Dan verder af laten koelen.
 • Vervolgens aardappelen, kip, bietjes, appel en augurk allemaal in kleine blokjes snijden. Ook eieren fijnhakken.
 • Dan alles in een grote kom. Peper en zout erover en de mayonaise erdoor scheppen. Dan in een gesloten bak minstens vier uur in de koelkast.
 • Slabladeren op schaal, salade erop storten, laagje mayo erover strijken en garneren met plakjes ei, tomaat, en een paar augurken (in de lengte in plakje gesneden).

Notities

Deze koude schotel is overigens ook zonder kip zeer smakelijk. Dus je kunt makkelijk de helft met kip en de helft zonder kip maken. Iedereen blij 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment