Koude Griekse kippensoep voor warme dagen

by Jan Scherders
Koude Griekse kippensoep voor warme dagen

Deze lichte versie van de Griekse ei-citroen kippensoep Avgolemono komt uit het beroemde kookboek The Silver Palate Cookbook.

De beroemde Griekse Avgolemono soep

Het woord Avgolemono betekent ei-citroen en Avgolemono is dus een ei-citroen soep. In veel recepten wordt  een hele kip met water en wat groenten aan de kook gebracht en dan wordt daar een kippenbouillon van getrokken. Zoals bijvoorbeeld in dit recept.

Vervolgens wordt de bouillon gebruikt om daarin rijst gaar te koken en een deel van de bouillon wordt dan gemengd met een ei-citroen mengsel en dat gaat dan weer terug de pan in. En de gare kip wordt dan weer in stukjes aan de soep toegevoegd. Vaak wordt de soep dan warm gegeten.

Deze koude kippensoep is licht en verkoelend

Maar de dames van The Silver Palate bedachten een recept waarbij ze er een lichte, koude soep van maakten. Ideaal voor zomerse dagen. En het lijkt wel of het voortaan de helft van het jaar zomer is en dan zijn eenvoudige koude soepen natuurlijk erg tof.

En in mijn speurtocht naar recepten voor lekkere koude soepen stuitte ik op dus op hun recept, dat in hun beroemde kookboek The Silver Palate Cookbook staat. Dat is ook het boek waar het originele kip Marbella recept in staat. Dit recept is dus al tientallen jaren oud en is een soort lichte versie van de Griekse Avgolemono soep.

Deze soep is erg eenvoudig – zonder kip en groenten – en is bedoeld als een verkoelende soep. Licht voorgerecht. Je brengt een pan kippenbouillon aan de kook en kookt daarin de rijst, pureert de soep, en dan meng je een deel van de bouillon met het ei-citroen mengsel en dat doe je terug in de pan. Klaar is kees. Je maakt de soep het beste de dag van tevoren en zet de soep dan in de koelkast. Helaas worden de citroenen wel steeds duurder en duurder.

Koude Griekse kippensoep voor warme dagen

Deze lichte versie van de Griekse ei-citroen kippensoep Avgolemono komt uit het beroemde kookboek The Silver Palate Cookbook.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 1,5 liter kippenbouillon
 • 1/2 cup lang-korrelige rijst
 • 1/4 cup citroensap dat is ongeveer het sap van twee fatsoenlijke citroenen
 • 3 eierdooiers
 • zout en vers gemalen zwarte peper
 • wat plakjes citroen voor garnering
 • wat gehakte verse peterselie voor garnering

NB 1 cup = 250 ml

  Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook. Voeg dan de rijst toe, zet het vuur wat lager, en kook de rijst in circa 20 minuten gaar
  • Ondertussen kun je de eierdooiers kloppen en mengen met het citroensap. Doe dat in een flinke kom.
  • Als de rijst gaar is haal je de soep van het vuur af. Schep een halve liter van de bouillon uit de pan en voeg die toe aan het ei-citroen mengsel. Meng alles goed en doe dan terug in de pan.
  • Verhit de soep dan al roerend op middelhoog vuur, maar laat de soep niet koken. Breng op smaak met peper en zout en laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur. En zet dan de soep minstens een halve dag in de koelkast.,
  • Als je wilt gaat eten proef dan en breng op smaak (koude soepen hebben meer zout en peper nodig). Garneer met plakjes citroen en gehakte peterselie

  Dit vind je misschien ook leuk

  Leave a Comment