Koriander Munt Raita

by Jan Scherders
Koriander Munt Raita

Deze koriander munt raita past bij tal van Indiase gerechten. Denk aan biryani, pilav, curries, kebabs en uiteraard kip tandoori.

Koriander Munt Raita, lekker bij Kip Tandoori

Deze fris pittige raita past uitstekend bij tal van Indiase gerechten, oa rijstgerechten zoals biryani en pilav, maar ook allerlei soort kebab, en zeker Kip Tandoori, en als bijgerecht bij allerlei curries.

Deze keer had ik kleine stukjes kip tandoori op een spiesje geregen, en daarbij ook wat stukken rode en groene paprika en wat rode ui . Dat gegrild en dan met naan en deze koriander munt raita gegeten, gewoon een feest!! Hier kun je een foto zien van deze kip tandoori kebab.

Recept voor deze raita

Ik heb naar recepten van o.a. The Curry Guy en Tea for Turmeric gekeken en de een noemt het een chutney en de ander een raita. Nu denk ik omdat het een yoghurt saus is, dat de benaming raita het beste past.

Wat betreft de kruiderij (koriander en munt) ga ik met The Curry Guy mee, maar wat betreft de groene pepers ben ik wat terughoudender. Bij twee groene pepers heb je een tamelijk pittige raita die vooral lekker is bij kebabs en kip tandoori. Voor rijstgerechten zou ik zeker voor milder gaan. Voor de koriander neem je een flinke bos, minstens zo’n bakje van 15 gram (maar ik heb er wel wat meer in gedaan).

Het is eigenlijk een moeite van niks om deze raita te maken, effe wat hakken en dan alles in een blender. Hiervoor leent een miniblender zich het beste en ik gebruik altijd die kleine miniblender die bij de Bamix zit.  Overigens, bij het gebruik van een blender wordt je sausje dunner. Dus als je een dikke saus wilt, kun je beter eerst de kruiden, knoflook en pepers tot een pasta vermalen (of ouderwets met de vijzel) en die door de yoghurt roeren.

Koriander Munt Raita

Deze koriander munt raita past bij tal van Indiase gerechten. Denk aan biryani, pilav, curries, kebabs en uiteraard kip tandoori. 

Ingrediënten

 • 200 ml Griekse yoghurt of een volle, dikke yoghurt
 • 15 gram koriander of meer
 • 20 munt blaadjes
 • 2 knoflooktenen
 • ½-1 verse groene peper of naar smaak
 • snufje zout
 • snufje komijnpoeder optioneel
 • 1 limoen of een halve citroen

Instructies

 • Neem een flinke bos koriander (minstens 15 gram), haal de blaadjes los. Hak dan de korianderblaadjes, de muntblaadjes, knoflook en groene peper fijn.
 • Doe dan de gehakte kruiderij in een (mini)blender en doe er 200 ml (Griekse) yoghurt bij. Maak er een gladde saus van. Of als je van een dikke saus houdt dan eerst een pasta van de kruiderij maken en die met een vork door de yoghurt kloppen.
 • Giet dan alles in een bakjes en breng op smaak met een snufje zout, eventueel een snufje komijnpoeder, en wat limoensap. Begin met het sap van een halve, proef en doe er dan eventueel nog wat sap bij.

Notities

Wat betreft de groene pepers, die horen er in. Voor licht pittig doe je het beste een halve of hele groene peper. Voor wat pittiger twee groene pepers. En als je helemaal los wilt gaan nog één of twee meer maar dat is niet mijn keus. Ik doe twee pepers. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment