Koolsoep met varkenshiel en witte bonen

by Jan Scherders
Koolsoep met varkenshiel en witte bonen

Koolsoep met varkenshiel en witte bonen is is een heerlijk winterse maaltijdsoep met veel groenten (ui, wortel, bleekselderij, boerenkool, savooiekool).

De Ham Bone Soup van Melissa Clark

De reden dat ik ooit met deze soep aan de slag ben gegaan is eigenlijk omdat ik op zoek was naar lekkere winterse soepen in het recepten archief van de New York Times. Daarbij stuitte ik op de Ham Bone Soup van Melissa Clark.

Deze Amerikaanse soep volgens recept van Melissa Clark in de New York Times wordt door de lezers erg gewaardeerd. Typische winterse soep met wortel, ui, bleekselderij, ham bone, witte bonen, boerenkool en savooiekool.

Hoe foutjes goed uit kunnen pakken

Nou had ik me blind zitten zoeken welk deel van het varken nu een ham bone was. En ik dacht dat het de varkenshiel / hamschijf was en daarom heb ik de soep daarmee gemaakt. Maar ik kwam er eigenlijk pas later achter dat de ham bone gewoon een stuk bot is. En letterlijk wat het zegt de ham bone, oftewel de bilpijp waar de ham omheen zit.

Als je dat bot in stukken zaagt en dan in een pan met water doet dan gaan die botten voor een heerlijke bouillon zorgen. In de soep van Melissa Clark zit dus geen vlees, alleen groenten. En de functie van dat Ham Bone is eigenlijk alleen een lekkere bouillon maken. En zorgt ook voor binding van de soep. Misschien dat ik de slager eens een keer om een Ham Bone ga vragen maar ik heb deze soep dus gemaakt met varkenshiel. En dat was superlekker!!!

P.S. Ik heb laatst de nodige  diepvries bij Amazing Oriental (toko) gekocht en tot mijn verbazing kun je bij hun varkensbilpijp kopen. Dat heb ik gedaan en heb daar Chinese bouillon mee gemaakt, maar je zou het dus ook voor deze Ham Bone Soup kunnen gebruiken.

Eerst bouillon trekken

We gaan eerst de bouillon trekken en dan maken we de soep. Voor het trekken van de bouillon gebruik ik een hele varkenshiel (die weegt ongeveer een kilo). Nu ben ik er laatst achter gekomen wat knarsbotten zijn, dat is kraakbeen met wat vlees eraan, en eigenlijk ideaal om bouillon van te trekken. En het kost bijna niks. Dus voor het trekken van de bouillon kun je ook een halve varkenshiel (ook wel hips of hamschijf genoemd),  en een pond knarsbotten gebruiken.

Nu kun je voor de soep twee paden bewandelen. Als je een soortgelijke soep wilt als de Ham Bone Soup van Melissa Clark dan voeg je verder geen vlees toe als je de bouillon gaat trekken (van varkenshiel houdt je weinig vlees over na het trekken van bouillon). Als je toch graag meer vlees in de soep wilt dan ga ik voor procureur. Dus een pond procureur aan een stuk en dat stuk procureur doe ik samen met de varkenshiel in de pan.

Voor het trekken van de bouillon voeg ik ook wat groenten en verse kruiden toe. Na het trekken van de varkensbouillon haal je de varkenshiel (en eventueel het stuk procureur) uit pan en dat gaat samen met de bouillon in de soep. De rest kan weg.

De ingrediënten voor de soep

Veel groenten…wortel, bleekselderij, ui, savooiekool en boerenkool 🙂

Na het trekken van de bouillon fruit je wortel, ui en bleekselderij aan en daarop giet je de gezeefde bouillon. Terwijl dat zachtjes kookt snijdt je de een halve savooiekool  fijn en dat gaat in de soeppan en ook circa 200 gram gesneden boerenkool. Terwijl de groenten koken snijdt je nu het ontbijtspek in blokjes van circa 1 cm (of je gebruikt zo’n bakje met gerookt spek) en dan bak je die spekjes lekker krokant. Als de groenten zo goed als gaar zijn dan warm je de witte bonen nog even mee.

Al je de soep serveert dan krijgt iedereen wat krokante spekkies op de soep en op tafel lekker brood en HOT SAUCE!!! Bijvoorbeeld Frank’s Hot Sauce, die hebben ze bij de meeste supermarkten. Volgens mij noemen ze dit een eenvoudige maar voedzame maaltijd 😉

Recept voor deze koolsoep

Hieronder het recept zoals ik het gedaan heb. Als je de soep maakt volgens onderstaand recept dan heb je voor circa 4 liter soep en dat is voor zes personen een maaltijdsoep.

De soep laat zich overigens ook goed invriezen en opwarmen. Ik maak de soep altijd zonder witte bonen. En ik voeg de witte bonen eigenlijk altijd op het laatst toe. Of als ik de soep heb ingevroren, dan warm ik de soep op en doe er dan de witte bonen bij.

Koolsoep met hamschijf en witte bonen

Koolsoep met hamschijf en witte bonen is is een heerlijk winterse maaltijdsoep met veel groenten (ui, wortel, bleekselderij, boerenkool, savooiekool).
Porties: 6

Ingrediënten

Voor de bouillon

 • 1/2 varkenshiel (weegt ca. 500 gram)
 • 1 pond knarsbotten of anders een hele varkenshiel
 • 1 prei in stukken van 2,5 cm
 • 1 – 2 winterpenen in stukken van 2,5 cm
 • 1 ui in stukken van 2,5 cm
 • 3 tenen knoflook geplet
 • 1 laurierblad
 • paar takjes tijm en paar takjes peterselie
 • 1 tl zwarte peperkorrels
 • 2 tl zout
 • 1 -2 el appelazijn optioneel

Voor de soep

 • 1 pond procureur (aan een stuk)
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 3 grote wortelen geschild en in kleine stukjes
 • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
 • 1/2 groene kool (savooiekool) kleingesneden
 • 200 gram boerenkool kleingesneden
 • 4 blikken cannellini bonen afgespoeld
 • 4 dikke plakken ontbijtspek, dat is ca 200 gram (of zo'n zakje gerookt spek) in stukjes van ca 1 cm gesneden
 • peper en zout
 • hot sauce naar smaak

Instructies

 • Neem een flinke soeppan en voeg daaraan de varkenshiel, de knarsbotten, eventueel het stuk procureur, en minstens drie liter koud water en twee theelepels zout aan toe. Je kunt ook 1-2 eetlepels appelazijn toevoegen.
  Breng aan de kook en zet dan het vuur lager zodat het water net tegen de kook aan blijft. Laat de soep dan een half uur trekken. Schuim af indien nodig.
 • Voeg de de groente, kruiden, peper en zout aan de soeppan toe en laat de bouillon nog anderhalf uur trekken.
 • Haal dan de hamschijf uit de soep en kijk of het goed gaar is en je het feitelijk kunt plukken. Doe het anders terug en laat de soep nog een kwartiertje of zo trekken. Als het vlees goed gaar is haal je alle vlees uit de pan.
 • Neem nu een flinke soeppan, verhit daarin een paar eetlepels olijfolie en fruit daarin de wortelen, bleekselderij en uien totdat de uien zacht zijn. Zet dan een zeef op de pan en giet daar de bouillon door. Alles wat in de zeef achterblijft kan weg.
 • Breng de soep aan de kook en laat dan de groenten zachtjes koken. Ondertussen snijd je een halve savooikool klein. Die kan na een kwartier bij de soep. En de boerenkool.
 • Ondertussen kun je het spek uitbakken. Neem een koekenpan en voeg wat olie toe en bak daarin het spek krokant in 5-7 minuten. Schep dan uit de pan en leg op wat keukenpapier.
 • Terwijl de groenten koken kun je ook het vlees van het bot afplukken. Gooi de botten en zwoerd weg. Als de groenten zo goed als gaar zijn voeg je het vlees weer toe aan de soep en laat de bonen nu ook even mee warmen.
 • Breng de soep dan op smaak met peper en zout en voeg eventueel ook een scheutje hot sauce of appelazijn toe (of zet dat op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Hot sauce past erg goed bij deze soep, dus vergeet dat niet!!
 • Serveer met de uitgebakken spek. Ik vind het zelf erg lekker om er een paar sneetje brood met wat boter erop bij op te eten

Notities

Als je van plan bent een deel van de soep in te vriezen, kun je beter dat deel eerst uit de pan scheppen en af laten koelen en dan alleen de bonen toevoegen voor het deel wat nog in de pan zit. En dan bij opwarmen van de soep bonen toevoegen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment