Knolselderij salade met mosterd mayonaise

by Jan Scherders
Knolselderij salade

Van knolselderij maak je met wat mayo en mosterd heel makkelijk een lekkere knolselderij salade. Een ouderwetse maar smaakvolle salade!!

Knolselderij salade, een winterse salade

Ik was een tijdje geleden veel met remouladesaus bezig. En zo kwam ik al op Cajun remouladesaus en al lezende op Amerikaanse sites kwam ik nogal eens celeriac remoulade tegen. Zo noemen de Engelsen knolselderij salade, de Fransen hebben ook een mooie uitdrukking céleri remoulade. Benieuwd geworden naar deze salade die al in het oude boek van Escoffier te vinden is ben ik het ook maar eens gaan maken. En dat smaakte me verdomd goed!!

De basis is steeds dat je de knolselderij schilt en dan in luciferdunne stokjes snijdt, of je doet dat met een julienne snijder of de rasp van de keukenmachine. Dat laatste gaat heel mooi en makkelijk.

Omdat knolselderij heel snel verkleurt – en dat oogt niet fraai – besprenkel je de selderij zo snel als mogelijk met citroensap. Sommigen doen dat al meteen als ze de knol geschild hebben, maar je moet in ieder geval de kleingesneden knolselderij snel met citroensap besprenkelen. Maar je kunt ook eerst je dressing maken en dan de knolselderij daar meteen doorheen werken :)

Knolselderij salade past goed bij vis en gerookt vlees. Ik beperk me tot een eenvoudige salade maar top chef Raymond Blanc maakt er hier iets moois van. En hier Nigel Slater’s knolselderij salade met bacon. En als je aan de lunch denkt dan is bijvoorbeeld de combinatie van gerookt spek of gerookte ham en knolselderij salade ook heerlijk op een sandwich. En samen met een saucijzenbroodje heb je ook een lekkere lunch.

Recept eenvoudige knolselderij salade

De essentie van de dressing van een knolselderij in Franse stijl is eigenlijk een soort mosterd mayonaise. En omdat je geen hele dikke dressing wilt doe je er ook wat citroensap doorheen.

Veelal wordt er wel 12 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels Dijon mosterd voor een hele knolselderij gebruikt. Nigel Slater maakt een dressing van 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels Dijon mosterd, 2 eetlepels slagroom of crème fraiche en 2 eetlepels fijngehakte peterselie. En dat voor een halve knolselderij.

Dit recept is voor een kleine knolselderij (circa 650 gram) of een halve (middel)grote knolselderij. Dat is circa 350 gram geschilde knolselderij. Dat is wat je in de winter vaak overhoudt als je bijvoorbeeld erwtensoep hebt gemaakt. Als je een hele (grote) knolselderij koopt en daar deze salade van wilt maken dan moet je onderstaand recept verdubbelen.

Knolselderij salade met mosterd mayonaise

Van knolselderij maak je met wat mayo en mosterd heel makkelijk een lekkere knolselderij salade. Een ouderwetse maar smaakvolle salade!!  

Ingrediënten

  • ½ middelgrote knolselderij (dat is na schillen circa 350 gram) julienne gesneden met de hand of keukenmachine
  • 1 el citroensap
  • 6 el mayonaise of eventueel twee eetlepel mayo door slagroom of crème fraiche vervangen
  • 1 el Dijon mosterd of naar smaak
  • 1-2 el fijn gehakte platte peterselie optioneel

Instructies

  • Meng de mayonaise met mosterd en citroensap.
  • Schil de knolselderij en snijdt dan julienne, met een keukenmes of met de keukenmachine.
  • Meng de dressing door de knolselderij. Proef en breng op smaak. Voeg wat gehakte peterselie toe.
  • Zet de salade daarna minstens een uur in de koelkast zodat de smaak van de dressing goed in knolselderij trekt en de knolselderij wat zachter wordt.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment