Klassieke kip kerrie salade voor op brood

Chicken Coronation salade

by Jan Scherders
Kip kerrie salade

Deze Chicken Coronation salade is ooit uitgevonden ter gelegenheid van de kroning van de Britse koningin Elizabeth. Heerlijke kip kerrie salade!!

Overgebleven kippenvlees gebruiken voor kipsalade

Je kunt uiteraard speciaal kippenvlees garen voor het maken van een kipsalade. Dat zou je kunnen doen door een hele kip of een paar kipfilets te pocheren. Maar ik maak eigenlijk alleen kipsalade als ik kippenvlees over heb. Bij voorbeeld na het trekken van kippenbouillon. Maar mijns inziens ook gebraden, gegrild of gerookt kippenvlees is bruikbaar voor een kipsalade.

Hier de kipsalades die ik inmiddels een aantal keren met genoegen gemaakt heb:

Ik zal in deze recepten steeds uitgaan van gaar kippenvlees. Daarbij is mijns inziens zowel het witte kippenvlees (kipfilet) als het donkere kippenvlees (de kippenbouten) te gebruiken.

Als je twee kipfilets of een paar kippenpoten over hebt dan kun je onderstaande recepten prima maken. Want 250 -300 gram gaar kippenvlees (dat is ongeveer een halve liter kippenvlees, in kleine stukjes gescheurd of gehakt) is genoeg voor deze recepten.

Recept kip kerrie salade

Deze salade is in het midden van vorige eeuw uitgevonden. Ik vond op de website The Petite Cook het originele recept en op die website kunnen we ook lezen hoe deze salade ooit ontstond.

The original Coronation chicken was invented by writer Constance Spry and the founder of the famous Le Cordon Bleu cookery school Rosemary Hume, while preparing the food for the banquet of the coronation of Queen Elizabeth II in 1953.

Ik heb nog eens wat rond gespeurd naar andere recepten zoals dit van The Hairy Bikers en dit van de New York Times en heb op basis daarvan hieronder mijn eigen recept gemaakt. Met het origineel als basis. Voor mij is die mango chutney wel een aanrader.

Deze salade is ideaal als je gebraden of gegrilde kip over hebt. Als je dit recept niet maakt om restjes weg te werken dan pocheer je het beste 2-3 kipfilets in wat water.

De eerste twee kipsalades zijn heel “crunchy” en passen heel goed op volkorenbrood of harde broodjes / stokbrood. Deze kipkerrie salade doe je het beste op lekker vers en zacht witbrood (bijvoorbeeld een ouderwetse melk mik) en dan met een paar blaadjes sla en en schijfje tomaat 🙂

Klassieke kip kerrie salade voor op brood

Deze Chicken Coronation salade is ooit uitgevonden ter gelegenheid van de kroning van de Britse koningin Elizabeth. Heerlijke kip kerrie salade!!

Ingrediënten

  • 600 gram gare kipfilets, Zie Notities in hapklare brokjes

Saus

  • 1 sjalotjes fijngesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 2 tl curry poeder
  • 60 ml rode wijn (en anders witte wijn)
  • 60 ml kippenbouillon of water
  • 1 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el mango chutney aanrader, maar optioneel
  • peper en zout naar smaak, snufje suiker

Salade afmaken

  • 200 gram mayonaise
  • 125 gram crème fraiche (origineel was het geklopte slagroom)
  • 3 gedroogde abrikozen, fijngehakt (1 eetlepel)
  • scheutje Tabasco optioneel
  • 3 el amandel schaafsel, even geroosterd (voor garnering) optioneel

Instructies

  • Doe een eetlepel olie in een sauspannetje en voeg dan het gesnipperde sjalotje, laurierblad en curry poeder toe. Fruit een paar minuten.
  • Voeg dan water, rode wijn en tomatenpuree toe en breng aan de kook. Voeg dan citroensap, eventueel mango chutney, peper en zout en een snufje suiker toe. Laat een paar minuten pruttelen totdat de saus wat ingedikt is. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Meng de saus met de mayo, crème fraiche, saus en de gehakte abrikozen. Eventueel met een scheutje Tabasco. Meng dan met de kip.
    NB In het originele recept werd de saus nu gezeefd. Ik doe dat niet (en de meeste anderen ook niet).
  • Dit is lekker op wat blaadje kropsla. En als je er een sandwich van maakt het beste met zacht wit brood.

Notities

Gebruik 600 gram gare kipfilets (gepocheerd) of doe net als ik pluk het witte van vlees van een gebraden kip. Als ik soms wat minder kipfilet heb, dan pas ik de hoeveelheid mayo en crème fraiche aan en doe daar dan niet alle gemaakte saus bij. 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment