Klassieke Indiase kip korma

by Jan Scherders

Indiase kip korma is mild, maar zeer smakelijk. We volgen de klassieke korma bereiding van dit populaire Indiase kipgerecht.

De klassieke bereiding van Indiase kip korma

Dharamjit Singh schreef zo’n 50 jaar geleden een prachtig boek over de klassieke bereidingen van Indiase gerechten. Dit gerecht komt uit dat boek. Daarom is het denk ik wel terecht als we dit een authentieke Kip korma bereiding noemen.

De essentie van een korma bereiding is dat je de kip aanbraadt en dan de kruiden toevoegt en dan steeds kleine hoeveelheden vocht toevoegt en weg bakt. Op deze manier trekken de kruiden en specerijen als het ware in het kippenvlees.

Je laat de kip dus niet garen in een grote plas saus maar je bakt de kip (net niet) droog en begint dan met geduld en beetje voor beetje het vocht toe te voegen. En steeds weer dat vocht wegbakken. En als de kip dan zacht en sappig is laat je die nog een tijdje in een oven doorwarmen.

Het resultaat is in mijn mond een buitengewoon smaakvol kipgerecht, met zachte en sappige stukjes kip en zeer subtiele smaken. Wel kruidig maar zeker niet pittig. Als je op zoek bent naar een heerlijk Indiaas gerecht, zonder pepers en pittigheid, dan zou je deze korma toch moeten proberen.

Je zou het kunnen eten met rijst en een groentecurry van bloemkool en aardappelen (Aloo Gobi).

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Authentieke Kip Korma - Dharamjit Singh

Indiase kip korma is mild, maar zeer smakelijk. We volgen de klassieke korma bereiding van dit populaire Indiase kipgerecht. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 1 goede kip z(zonder vel) van ca 1250 gram ontveld en in 12 stukken
  • 150 ml dikke yoghurt (beste hangop yoghurt)
  • 5 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 tl paprika
  • 1 el verse gember, geraspt
  • ½ tl zout

Voor de korma bereiding

  • 2 tl komijn geroosterd en gemalen
  • 2 tl bruin mosterdzaad geroosterd en gemalen
  • 6 el ghee (geklaarde boter)
  • 2 el korianderblaadjes gehakt
  • 2 el munt blaadjes gehakt
  • 1 el kurkuma
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 el wit maandzaad gemalen
  • 1 mestpunt gemalen kardemom
  • 1 tejpatta blad (Indiaas laurierblad), gemalen
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

Garnering / Afwerking

  • 1 ui in dunne plakjes
  • 1 stukje gember van ongeveer 5 cm julienne gesneden

Instructies

Marinade

  • Wrijf de kip droog en snijd deze in 8-12 stukken. Maak kleine inkepingen in de kip en zet de kip minstens een uur in de marinade gemaakt van yoghurt, de gehakte knoflook, één gehakte ui, zout, paprika en de gehakte gember.

Aromatics aanbakken

  • Verwarm je oven op 140 graden.
  • Rooster het komijnzaad en mosterdzaad kort in een klein pannetje zonder boter of olie. Laat het een beetje afkoelen en maal dan fijn .
  • Snijd 1 ui in hele fijne ringetjes en bak die in twee eetlepels ghee. Haal de ui uit de pan en zet opzij, dit is voor de afwerking/garnering.
  • Snijd ondertussen het stukje gember in julienne reepjes en bak die even aan in de overgebleven boter. Als de gember “crisp” is voeg dan ook de eerder gebakken uiringen toe. Zet opzij, dit is voor de afwerking/garnering
  • Doe nu de gehakte korianderblaadjes en de gehakte munt blaadjes in dezelfde boter en bak totdat ze droog zijn.
  • Voeg dan de kurkuma, de gemalen komijn, het gemalen mosterdzaad toe tezamen met een eetlepel ghee en bak een minuutje op laag vuur. Schep nu de aromatics uit de pan met een schuimspaan en zet opzij (niet de boter)

De Kip bereiding

  • Voeg nog een paar eetlepels ghee aan de pan toe en voeg dan de stukken kip toe en braad de kip aan (zorg dat de kip niet aanbrandt door de pan te bewegen of de kip zo nu en dan om te scheppen).
  • Als de marinade drooggebakken is, voeg dan de gebakken aromatics (korianderblaadjes, muntblaadjes) weer toe tezamen met 60-90 ml heet water. Roer alles door mekaar en bak droog.
  • Voeg nu de derde uit toe, fijngesnipperd, en bak die bruin. Voeg nu het gemalen witte maanzaad toe en bak enkele seconden.
  • Gaar nu de kip in open pan totdat de kip zacht en gaar. Voeg daartoe met enige regelmaat een eetlepel water toe. Na ongeveer 20-25 minuten zou de kip gaar moeten zijn.
  • Aromatiseer nu met gemalen kardemom, gemalen tejpatta en wat versgemalen zwarte peperen schep alles een keer door mekaar.
  • Doe nu de deksel op de pan en zet de pan in een “slow to moderate” oven voor ca 25 minuten. Dit is om de kip een zogenaamde “dum” te geven.
  • Haal de kip uit de oven en bestrooi die met de eerder gebakken gember reepjes en ui ringen

Notities

NB Voor uitleg Ingrediënten voor Indiase recepten klik de link. Voor het malen van de specerijen gebruik je het beste een kleine koffiemolen. 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept