Deze klassieke Amerikaanse aardappelsalade is heerlijk bij de BBQ, zeker als je ook wat hamburgers, worstjes en zo op tafel gaat zetten.
Amerikaanse aardappelsalade
Ik was van plan de komende jaren een heel rijtje aardappelsalades online te zetten en naast de aardappelsalade met mosterd vinaigrette nu deze Amerikaanse aardappelsalade.
Deze aardappelsalade is natuurlijk niet voor niets zeer populair in de Verenigde Staten. Want deze salade smaakt gewoon verdomd goed bij de BBQ. En die paar keer in de zomer dat ik hamburgers gril laat ik me zo’n aardappelsalade goed smaken 🙂
Typische ingrediënten van een Amerikaanse aardappelsalade
Ik heb zo eens wat rondgesnuffeld naar recepten voor Classic Potato Salad en American Potato Salad en merkte al snel dat de meeste Amerikaanse food bloggers het tamelijk eens zijn over de ingrediënten van zo’n salade. De verschillen zitten hem in details en dan vooral in de hoeveelheden, maar dit zijn wel zo’n beetje de typische ingrediënten:
- meestal Yukon Gold aardappelen (vastkokend), soms Russet aardappelen (iets kruimig)
- rode ui (of bosuitjes), bleekselderij, gehakte peterselie
- hardgekookte eieren
- mayonaise
- witte wijnazijn of appelazijn (heel populair), of eventueel sap uit de augurk pot
- Amerikaanse yellow mustard of Dijon mosterd
- sweet pickle of sweet pickle relish (augurk)
- soms selderijzaad
- peper en zout
- paprika poeder voor garnering
Behalve de aardappelen en groenten zijn toch vooral de hardgekookte eieren kenmerkend voor de Amerikaanse aardappelsalade. En natuurlijk de mayonaise.
De mayo
Betty Crocker doet voor haar Creamy Potato Salad zelfs 1,5 cup mayo (circa 375 ml) op 1,5 pond aardappelen. Maar dat is denk ik wel heel erg old school. Iemand als Jessica Gavin doet maar 1/2 cup mayo op een kilo aardappelen. Ik houd het op ongeveer 1/2 cup mayo per pond aardappelen. Omdat het een Amerikaanse aardappelsalade is kies ik dan voor Hellman’s mayonaise.
Heel populair is verder de appelazijn, die is wat milder dan de witte wijnazijn. En dan doen Amerikanen graag Sweet Pickle of Sweet Pickle relish door hun aardappelsalade. Dat wordt in Nederland niet verkocht (tenzij je naar online shops gaat). Ik denk dat je dat het beste vervangt door zoetzure augurken.
Mijn aanpak en mogelijke variaties
In mijn recept ga ik uit van ruim 1,25 kilo vastkokende aardappelen, dat is ongeveer de “3 pounds” die je in de meeste Amerikaanse recepten ziet. En de meesten kiezen vastkokende aardappelen.
Als je van een wat smeuïge aardappelsalade houdt moet je (iets) kruimige aardappelen nemen. Zo kwam ik Dad’s Potato Salad tegen. Deze salade wordt met kruimige aardappelen gemaakt en doen daar enkele eetlepels sap uit de augurk pot overheen (in plaats van azijn). En dan doen ze een rode paprika door de aardappelsalade. Dus dat is weer een leuke variatie.
De aardappelsalade op de foto had ik deze keer met nieuwe aardappelen gemaakt. Die hebben een hele dunne schil, en die kun je gewoon laten zitten. Erg lekker.
Verder doe ik 1/2 cup mayo per pond aardappelen en één gekookt ei per pond aardappelen. Omdat het Amerikaanse aardappelsalade is doe ik dan een halve grote pot Hellman’s mayonaise erin. In dit soort salades doe ik wat selderijzout, zoals de naam zegt zit daar al zout in. Als je dat niet hebt gewoon zout gebruiken. En als je wat paprikapoeder over de salade strooit dan krijg je zoiets als hier.
Je kunt deze aardappelsalade meer Cajun stijl maken door in plaats van een eetlepel Dijon mosterd twee eetlepels grove mosterd toe te voegen en een theelepel paprikapoeder. Verder is volgens mij een zogenaamde Cajun potato salad niet veel anders dan de klassieke Amerikaanse aardappelsalade.
Recept voor de aardappelsalade
En hier dan mijn recept. Het komt de smaak ernstig ten goede als de smaken zich kunnen mengen. Dus je maakt de salade het best in de ochtend of vroeg in de middag en zet de salade daarna in de koelkast. Maar wel op tijd er weer uit halen zodat de salade op kamertemperatuur kan komen.
Klassieke Amerikaanse aardappelsalade
Ingrediënten
- 1¼ kilo vastkokende aardappelen (of iets kruimige aardappelen als je van een meer smeuïge salade houdt) geschild en in blokjes
- 1 rode ui, of anders een flinke sjalot, of wat bosuitjes gesnipperd of in plakjes
- 2 stelen bleekselderij (1/2 cup) in stukjes
- 3 hardgekookte eieren in stukjes
- 2 el gehakte peterselie
- 2 flinke zoetzure augurken in stukjes
- paprika poeder optioneel, voor het opleuken van de salade
De dressing
- 325 ml mayonaise dat is ongeveer 1,25 cup oftewel een halve grote pot Hellman's mayonaise
- 2 el appelazijn of anders witte wijnazijn
- 1 el Dijon mosterd
- 1 tl selderijzout of anders gewoon zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
Instructies
- Zet de aardappelen (in de schil) in een pan met koud water en wat zout en breng aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer een kwartier gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even wat afkoelen zodat je ze kunt schillen en in blokjes snijden.
- Terwijl de aardappelen koken kun je ook de eieren koken. Giet ze dan af en laat ze onder stromend water afkoelen.
- Meng de nog warme aardappelen met de azijn en laat even staan totdat de aardappelen zijn afgekoeld.
- Meng nu ook de rest van de dressing door de aardappelen en voeg dan ook de rode ui, hardgekookte eieren, bleekselderij, gehakte augurken en peterselie toe. Meng alles goed en zet dan een paar uur in de koelkast voor de beste smaak.
- Je serveert deze salade op kamertemperatuur, dus ongeveer een uur voordat je de aardappelsalade eet weer uit de koelkast halen. Proef even en breng eventueel op smaak.Je kunt gewoon de bak met salade op tafel zetten. Je kunt ook wat kropsla op een schaal doen, daar de aardappelsalade op en dan wat paprikapoeder erover strooien voor de leuk.