Kipsalade voor op het brood

by Jan Scherders

Wat doe je met overgebleven kippenvlees? Bijvoorbeeld kipsalade voor op het brood maken. Daarom vooral eenvoudige recepten.

Overgebleven kippenvlees gebruiken voor kipsalade

Je kunt uiteraard speciaal kippenvlees garen voor het maken van een kipsalade. Dat zou je kunnen doen door een hele kip of een deel van een kip te pocheren. Of door bouillon te maken van een kip, het kippenvlees voor de kipsalade te gebruiken en de bouillon voor een ander gebruik te bewaren.

Maar eerlijk gezegd denk ik dat de meeste mensen aan een kipsalade denken als ze kippenvlees over hebben. Bij voorbeeld na het trekken van kippenbouillon. Maar ook gebraden, gegrild of gerookt kippenvlees is bruikbaar voor een kipsalade. Dus heb je de avond ervoor gebraden kip gegeten, dan kun je de dag erop van de restjes kipsalade maken. Zorg er wel voor dat je de overgebleven kip in de koelkast zet.

Zoek je naar meer ideetjes voor restverwerking van je kippenvlees? Kijk dan eens op mijn verhaaltje wat je allemaal meer met overgebleven kippenvlees kunt doen?

Iets over hoeveelheden

Ik zal in onderstaande recepten steeds uitgaan van gaar kippenvlees. Daarbij is mijns inziens zowel het witte kippenvlees (kipfilet) als het donkere kippenvlees (de kippenbouten) te gebruiken. Ik zal daarbij gaan proberen alle recepten gaandeweg aan te passen voor een standaardhoeveelheid van 250 -300 gram gaar kippenvlees. Dat is ongeveer een halve liter kippenvlees (in kleine stukjes gescheurd of gehakt).

Als je het vlees van een hele scharrelkip wilt gebruiken dan is mijn ervaring dat je ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht overhoudt na pocheren of bouillon trekken. Dus van een “standaardkip” van 1,2 kilo houdt je ongeveer 600 gram gaar kippenvlees over. Dat is een liter gehakt kippenvlees.

Iets over de recepten

Met deze kipsalades kun je uiteraard je brood mee beleggen, maar meestal kun je deze kipsalades ook gebruiken voor een koud buffet, op een salade, voor een picnic, bij de BBQ, als onderdeel van een zomers hoofdgerecht of wat dan ook.

Ik streef ernaar om de recepten simpel te houden. Dus geen ingrediëntenlijst met tal van spullen die je allemaal speciaal voor die salade moet kopen. Dus recepten met ingrediënten die je doorgaans in huis hebt of veel gebruikt. En dat vanuit het idee dat je vaak een kipsalade zult maken om iets met overgebleven kippenvlees te doen.

Kipsalades zijn doorgaans niet goed in te vriezen. Maar goed afgesloten zouden kipsalades in de koelkast toch bijna een week goed moeten blijven. Dus het is niet erg dat je wat meer maakt dan je die dag nodig hebt.

Suggesties voor variaties

In plaats van een eindeloze rij aan recepten neem ik hier wat  tips op die bij de bereiding van kipsalade vaak goed werken.

  • Voeg druiven, rozijnen, stukjes appel toe voor een zoetere en hartige smaak.
  • Door het toevoegen van smaakmakers als knoflook, paprikapoeder, cayenne peper, curry poeder of mosterd kun je een leuke twist aan je kipsalade geven
  • Meestal zijn amandelen, pecan noten, walnoten of cashew noten goed uitwisselbaar. Dus heb je het een niet in huis maar wel het ander, gebruik dat dan.
  • Als in een recept mayonaise staat laat ik het aan jouzelf over of je de kipsalade ook met mayonaise maakt of met halvanaise of een deel door yoghurt of je favoriete BBQ saus vervangt.
  • Je kunt vaak de mayonaise ook vervangen door crème fraiche of zure room

Kipsalade met bleekselderij en ui

Ik mag ook graag op Amerikaanse websites rondneuzen, de tijd dat ze daar alleen maar hamburgers aten is echt wel voorbij 😉 Eén van de sites waar ik regelmatig op kijk is Spend with Pennies en het recept van deze Classic Chicken Salad komt van deze site. Simpele kipsalade met goede smaak en crunch. Allemansvriend denk ik.

 

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met bleekselderij en ui

Ingrediënten

  • 250 - 300 gram gaar kippenvlees klein gemaakt
  • 125 ml mayonaise een alternatief is crème fraiche
  • 2 stengels selderij in stukjes
  • 1 bosuitje of (of wat bieslook of een kleine rode ui) fijngesnipperd
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1/2 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 tl verse dille optioneel

Instructies

  • Neem een ruime kom en meng hierin de mayonaise, olijfolie, citroensap en eventueel knoflook.
  • Pluis of snijd het kippenvlees in kleine stukjes.

Kipsalade met bleekselderij, wortel en ui

Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik dit recept ooit vond.  Het is min of meer een variatie op bovenstaand recept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met bleekselderij, wortel en ui

Ingrediënten

  • 250 - 300 gram gaar kippenvlees klein gemaakt
  • 2 stengels selderij fijngesneden
  • 2 wortels geraspt of fijngesneden
  • 1 klein uitje fijngesnipperd
  • 3 el mayonaise
  • 2 el goeie olijfolie
  • 1/2 citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Neem een ruime kom en meng hierin de mayonaise, olijfolie, citroensap en eventueel knoflook.
  • Pluis kippevlees uit elkaar. Meng alles.

Chicken Coronation Salade (kipkerrie salade)

Deze salade is in het midden van vorige eeuw uitgevonden. Ik vond op de website The Petite Cook het originele recept en op die website kunnen we ook lezen hoe deze salade ooit ontstond.

The original Coronation chicken was invented by writer Constance Spry and the founder of the famous Le Cordon Bleu cookery school Rosemary Hume, while preparing the food for the banquet of the coronation of Queen Elizabeth II in 1953.

Ik heb nog eens wat rond gespeurd naar andere recepten zoals dit van The Hairy Bikers en dit van de New York Times en heb op basis daarvan hieronder mijn eigen recept gemaakt. Met het origineel als basis. Voor mij is die mango chutney wel een aanrader.

Deze salade is ideaal als je gebraden of gegrilde kip over hebt. Als je dit recept niet maakt om restjes weg te werken dan pocheer je het beste 2-3 kipfilets in wat water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chicken Coronation Salade (kipkerrie salade)

Klassieke kipsalade bedacht bij de kroning van koningin Elizabeth.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 - 3 gare kipfilets, Zie Notities in hapklare brokjes

Saus

  • 1 sjalotjes fijngesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 2 tl curry poeder
  • 60 ml rode wijn (en anders witte wijn)
  • 60 ml kippenbouillon of water
  • 1 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el mango chutney aanrader, maar optioneel
  • peper en zout naar smaak, snufje suiker

Salade afmaken

  • 125 gram mayonaise
  • 75 gram crème fraiche (origineel was het geklopte slagroom)
  • 3 gedroogde abrikozen fijngehakt
  • scheutje Tabasco optioneel
  • 3 el amandel schaafsel, even geroosterd (voor garnering) optioneel

Instructies

  • Doe een eetlepel olie in een sauspannetje en voeg dan het gesnipperde sjalotje, laurierblad en curry poeder toe. Fruit een paar minuten.
  • Voeg dan water, rode wijn en tomatenpuree toe en breng aan de kook. Voeg dan citroensap, eventueel mango chutney, peper en zout en een snufje suiker toe. Laat een paar minuten pruttelen totdat de saus wat ingedikt is. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Meng de saus met de mayo, crème fraiche, saus en de gehakte abrikozen. Eventueel met een scheutje Tabasco. Meng dan met de kip.
    NB In het originele recept werd de saus nu gezeefd. Ik doe dat niet (en de meeste anderen ook niet).
  • Dit is lekker op wat blaadje kropsla. En als je er een sandwich van maakt het beste met zacht wit brood.

Notities

Gebruik 2 - 3 gare kipfilets (gepocheerd) of doe net als ik pluk het witte van vlees van een gebraden kip (ik had ruim 400 gram wit vlees).
Die 400 gram was mijn basis voor de hoeveelheden bij het afwerken van de salade. Als jouw kipfilets 600 gram in plaats van mijn 400 gram wegen dan zou je de hoeveelheden voor het afwerken van de salade daarop aan moeten passen. 

Kipsalade met augurken en kappertjes

Volgens de Belgische Libelle heb je hiermee een heerlijk broodje voor bij je zelfgemaakte kippensoep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met augurken en kappertjes

Porties: 4
Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 1 scharrelkip reeds gegaard
  • 4 el kappertjes
  • 10 augurken
  • ¼ bosje peterselie
  • mayonaise

Instructies

  • Pluk het kippenvlees van het karkas en snij in stukken.
  • Vermeng de kip met de kappertjes, augurk, peterselie en mayonaise.
  • Breng op smaak met peper en zout.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept