Kipsalade voor op het brood

by Jan Scherders
Chicken Coronation Salade

Wat doe je met overgebleven kippenvlees? Bijvoorbeeld kipsalade voor op het brood maken. Daarom vooral eenvoudige recepten.

Overgebleven kippenvlees gebruiken voor kipsalade

Je kunt uiteraard speciaal kippenvlees garen voor het maken van een kipsalade. Dat zou je kunnen doen door een hele kip of een paar kipfilets te pocheren. Maar ik maak eigenlijk alleen kipsalade als ik kippenvlees over heb. Bij voorbeeld na het trekken van kippenbouillon. Maar ook gebraden, gegrild of gerookt kippenvlees is bruikbaar voor een kipsalade.

Hier de kipsalades die ik inmiddels een aantal keren met genoegen gemaakt heb:

  • Kipsalade met bleekselderij en ui
  • Kipsalade met augurken en kappertjes
  • Chicken Coronation Salade (kipkerrie salade)

De eerste twee zijn lekker “crunchy”, de kipkerrie salade is heerlijk smeuig.

Zoek je naar meer ideetjes voor restverwerking van je kippenvlees? Kijk dan eens op mijn verhaaltje wat je allemaal meer met overgebleven kippenvlees kunt doen?

Iets over hoeveelheden

Ik zal in onderstaande recepten steeds uitgaan van gaar kippenvlees. Daarbij is mijns inziens zowel het witte kippenvlees (kipfilet) als het donkere kippenvlees (de kippenbouten) te gebruiken.

Als je twee kipfilets of een paar kippenpoten over hebt dan kun je onderstaande recepten prima maken. Want 250 -300 gram gaar kippenvlees (dat is ongeveer een halve liter kippenvlees, in kleine stukjes gescheurd of gehakt) is genoeg voor deze recepten.

Als je het vlees van een hele scharrelkip wilt gebruiken dan is mijn ervaring dat je ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht overhoudt na pocheren of bouillon trekken. Dus van een “standaardkip” van 1,2 kilo houdt je ongeveer 600 gram gaar kippenvlees over. Dat is een liter gehakt kippenvlees.

Iets over de recepten

Met deze kipsalades kun je uiteraard je brood mee beleggen, maar meestal kun je deze kipsalades ook gebruiken voor een koud buffet, op een salade, voor een picnic, bij de BBQ, als onderdeel van een zomers hoofdgerecht of wat dan ook.

Ik streef ernaar om de recepten simpel te houden. Dus geen ingrediëntenlijst met tal van spullen die je allemaal speciaal voor die salade moet kopen. Dus recepten met ingrediënten die je doorgaans in huis hebt of veel gebruikt. En dat vanuit het idee dat je vaak een kipsalade zult maken om iets met overgebleven kippenvlees te doen.

Kipsalades zijn doorgaans niet goed in te vriezen. Maar goed afgesloten zouden kipsalades in de koelkast toch bijna een week goed moeten blijven. Dus het is niet erg dat je wat meer maakt dan je die dag nodig hebt.

Suggesties voor variaties

In plaats van een eindeloze rij aan recepten neem ik hier wat  tips op die bij de bereiding van kipsalade vaak goed werken.

  • Voeg walnoten, druiven, rozijnen, stukjes appel toe voor een zoetere en hartige smaak.
  • Door het toevoegen van smaakmakers als knoflook, paprikapoeder, cayenne peper, curry poeder of mosterd kun je een leuke twist aan je kipsalade geven
  • Meestal zijn amandelen, pecan noten, walnoten of cashew noten goed uitwisselbaar. Dus heb je het een niet in huis maar wel het ander, gebruik dat dan.
  • Als in een recept mayonaise staat laat ik het aan jouzelf over of je de kipsalade ook met mayonaise maakt of met halvanaise of een deel door yoghurt of je favoriete BBQ saus vervangt.
  • Je kunt vaak de mayonaise ook (deels) vervangen door zure room

Kipsalade met bleekselderij en ui

Kipsalade met bleekselderij en ui

Kipsalade met bleekselderij en ui

Ik mag ook graag op Amerikaanse websites rondneuzen, de tijd dat ze daar alleen maar hamburgers aten is echt wel voorbij 😉 Eén van de sites waar ik regelmatig op kijk is Spend with Pennies en het recept van deze Classic Chicken Salad komt van deze site. Simpele kipsalade met goede smaak en crunch. Allemansvriend denk ik.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met bleekselderij en ui

Ingrediënten

  • 250 - 300 gram gaar kippenvlees klein gemaakt
  • 125 ml mayonaise een alternatief is crème fraiche
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 bosuitje of (of wat bieslook of een kleine rode ui) fijngesnipperd
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1/2 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 tl verse dille optioneel

Instructies

  • Neem een ruime kom en meng de kip met de andere ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat fijngehakte dille.
  • Lekkerste is om de salade eerst een paar uur in de koelkast te zetten zodat de smaken zich kunnen mengen

Kipsalade met augurken en kappertjes

Ik braad nogal eens een hele kip in de oven. En dan gaan de kippenpoten bij de frites. En  de gebraden kipfilets gaan bijvoorbeeld bij deze kipsalade. Ook in de deze kipsalade wat ui en bleekselderij voor de crunch. Daarnaast augurk en kappertjes (en wat sap van de kappertjes). Je kunt dan een dressing  maken van mayonaise en yoghurt en daar alles mee mengen.

Kipsalade met augurken en kappertjes

Kipsalade met augurken en kappertjes

Ik vond deze kipsalade overigens op MJ’s Kitchen. Die mevrouw snapt wel iets van koken, want ik vond bij haar ook een prima recept voor Carne Adovada 🙂 Dus ik heb haar recept even uitgeprobeerd en het smaakte me uitstekend. Ik heb wel vier eetlepels mayonaise toegevoegd in plaats van de 1-2 eetlepels die zij gebruikt.  Ik heb trouwens altijd wel een potje Baton mayonaise in huis. Die is wel wat duurder maar ik vind die erg lekker bij dit soort salades.

Kipsalade met augurken en kappertjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met augurk en kappertjes

Porties: 2

Ingrediënten

  • 1/2 liter gaar kippenvlees (bijvoorbeeld twee kipfilets) in hapklare brokjes
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 1 kleine ui of een sjalotje fijngesnipperd
  • 2 volle theelepels kappertjes (of anders groene olijven)
  • 2 - 3 tl sap uit het potje kappertjes
  • 2 zoetzure augurken
  • 4 el mayonaise
  • snufje gedroogde dragon (verkruimeld tussen je vingers)
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Neem een ruime kom en meng hierin alle ingrediënten. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Lekkerste is om de salade eerst een paar uur in de koelkast te zetten zodat de smaken zich kunnen mengen

Chicken Coronation Salade (kipkerrie salade)

Chicken Coronation Salade

Chicken Coronation Salade

Deze salade is in het midden van vorige eeuw uitgevonden. Ik vond op de website The Petite Cook het originele recept en op die website kunnen we ook lezen hoe deze salade ooit ontstond.

The original Coronation chicken was invented by writer Constance Spry and the founder of the famous Le Cordon Bleu cookery school Rosemary Hume, while preparing the food for the banquet of the coronation of Queen Elizabeth II in 1953.

Ik heb nog eens wat rond gespeurd naar andere recepten zoals dit van The Hairy Bikers en dit van de New York Times en heb op basis daarvan hieronder mijn eigen recept gemaakt. Met het origineel als basis. Voor mij is die mango chutney wel een aanrader.

Deze salade is ideaal als je gebraden of gegrilde kip over hebt. Als je dit recept niet maakt om restjes weg te werken dan pocheer je het beste 2-3 kipfilets in wat water.

De eerste twee kipsalades zijn heel “crunchy” en passen heel goed op volkorenbrood of harde broodjes / stokbrood. Deze kipkerrie salade doe je het beste op lekker vers en zacht witbrood (bijvoorbeeld een ouderwetse melk mik) en dan met een paar blaadjes sla en en schijfje tomaat 🙂

Chicken Coronation Salade
Recept afdrukken
No ratings yet

Chicken Coronation Salade (kipkerrie salade)

Klassieke kipsalade bedacht bij de kroning van koningin Elizabeth.

Ingrediënten

  • 600 gram gare kipfilets, Zie Notities in hapklare brokjes

Saus

  • 1 sjalotjes fijngesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 2 tl curry poeder
  • 60 ml rode wijn (en anders witte wijn)
  • 60 ml kippenbouillon of water
  • 1 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el mango chutney aanrader, maar optioneel
  • peper en zout naar smaak, snufje suiker

Salade afmaken

  • 200 gram mayonaise
  • 125 gram crème fraiche (origineel was het geklopte slagroom)
  • 3 gedroogde abrikozen, fijngehakt (1 eetlepel)
  • scheutje Tabasco optioneel
  • 3 el amandel schaafsel, even geroosterd (voor garnering) optioneel

Instructies

  • Doe een eetlepel olie in een sauspannetje en voeg dan het gesnipperde sjalotje, laurierblad en curry poeder toe. Fruit een paar minuten.
  • Voeg dan water, rode wijn en tomatenpuree toe en breng aan de kook. Voeg dan citroensap, eventueel mango chutney, peper en zout en een snufje suiker toe. Laat een paar minuten pruttelen totdat de saus wat ingedikt is. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Meng de saus met de mayo, crème fraiche, saus en de gehakte abrikozen. Eventueel met een scheutje Tabasco. Meng dan met de kip.
    NB In het originele recept werd de saus nu gezeefd. Ik doe dat niet (en de meeste anderen ook niet).
  • Dit is lekker op wat blaadje kropsla. En als je er een sandwich van maakt het beste met zacht wit brood.

Notities

Gebruik 600 gram gare kipfilets (gepocheerd) of doe net als ik pluk het witte van vlees van een gebraden kip. Als ik soms wat minder kipfilet heb, dan pas ik de hoeveelheid mayo en crème fraiche aan en doe daar dan niet alle gemaakte saus bij. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept