Kipsalade met Cajun remouladesaus

by Jan Scherders
Kipsalade met Cajun remouladesaus

Deze kipsalade met Cajun remouladesaus is voor mensen die van een crunchy kipsalade met een pittige smaak houden. Warm aanbevolen!!

Mijn kipsalades

Hier de kipsalades die ik inmiddels een aantal keren met genoegen gemaakt heb:

En daar komt nu deze kipsalade met Cajun remouladesaus bij. Ik ben eerlijk gezegd erg enthousiast over deze kipsalade. Heerlijk op zo’n meergranen stokbroodje met een blaadje sla eronder!!!

Ik was een tijdje geleden aan het uitzoeken hoe het nou precies zit met remouladesaus. En toen kwam ik erachter dat je behalve de klassieke remouladesaus ook een Cajun remouladesaus hebt. En die is toch echt wel heel anders dan de klassieke saus. Zoals alle Cajun gerechten heeft deze saus veel “oomph”, zeg maar een scherpe, pittige smaak. En toen kwam ik op het idee om een kipsalade met deze saus te maken. En daar heb ik geen spijt van 😉

Overgebleven kippenvlees gebruiken voor kipsalade

Onderstaand recept is voor een pond gaar kippenvlees (circa vier kipfilets). Maar als je circa een half pond gaar kippenvlees (twee kipfilets) hebt dan kun je in mijn ogen onderstaand recept ook prima maken door gewoon de helft van de saus te maken.

Je kunt uiteraard speciaal kippenvlees garen voor het maken van een kipsalade. Dat zou je kunnen doen door kipfilets te pocheren. Maar ik maak eigenlijk alleen kipsalade als ik kippenvlees over heb. Bij voorbeeld na het trekken van kippenbouillon. Maar mijns inziens is ook gebraden of gegrild kippenvlees prima bruikbaar voor een kipsalade.

Cajun remouladesaus

De saus wordt in de New Orleans regio oa bij Shrimp Remoulade geserveerd, één van de beroemde gerechten uit deze regio. De basis voor de saus is meestal mayonaise, hoewel in sommige “old school” recepten de saus op basis van een vinaigrette wordt maakt.

Dan wordt vervolgens voor de kenmerkende smaak bleekselderij, bosui, knoflook en peterselie en Creole mustard, azijn,  cayenne peper, Tabasco, Worcestershire sauce aan de mayonaise toegevoegd. En voor de kleur vaak wat paprikapoeder en ketchup, want de Cajun remouladesaus moet een beetje een roze kleur hebben.

De Cajun remouladesaus is normaal gesproken een gladde saus, dus alles wordt in een blender of keukenmachine fijn gemalen. Maar dat heb ik dus voor deze kipsalade niet gedaan, want ik wil wat crunch in de kipsalade hebben. Dus de kleine blokjes bosui en bleekselderij, alsook de knoflook en peterselie geven de crunch aan deze kipsalade. Daarmee is deze kipsalade dus een variant op mijn kipsalade met bleekselderij en ui.

Mayonaise en mosterd zijn de basis voor deze saus

Tegenwoordig wordt de saus dus vaak met mayonaise gemaakt, en dat doe ik ook voor deze kipsalade. Het mooiste is door eerst zelf de mayo te maken en dan te mengen met de rest. Maar met mayo uit een pot gaat ook prima. Ik geef in mijn recept voor beide bereidingen de instructies. Ik heb voor deze kipsalade het op mayonaise gebaseerde recept van Pierre Franey als basis genomen en daar nog wat kleine dingen aan veranderd.

Voor een Cajun remouladesaus is de zogenaamde Creole Mustard een belangrijke ingredient. Die laat zich goed vervangen door een grove mosterd, bijvoorbeeld die van Maille, en flink wat mierikswortel (uit een potje). En dat doe ik dus ook.

Ik heb in mijn recept één theelepel hot sauce opgenomen. Daarmee is de saus zeker niet overdreven scherp. Als je wilt kun je ook wel twee of drie theelepels toevoegen, maar dan ga je voor echt scherp en spicy.

Ook het toevoegen van citroensap is in vele recepten verschillend. Top chef Donald Link doet het sap van twee citroenen bij de mayonaise, maar ik vind twee eetlepels een mooi gemiddelde en dan kun je naar smaak eventueel meer of minder doen.

Recept voor deze pittige kipsalade

Eigenlijk is het dus een pot Cajun remouladesaus maken en dat mengen met gare kip. Onderstaand recept is voor een pond gare kip. Het spreekt voor zich dat als je maar 250-300 gram gare kip hebt dat je dan de helft van de remouladesaus moet maken. Zoals gezegd, ik maak dit soort kipsalades meestal met overgebleven kip, maar als je vier kipfilets pocheert dan ben je der ook.

Kipsalade met Cajun remouladesaus

Deze kipsalade met Cajun remouladesaus is voor mensen die van een crunchy kipsalade met een pittige smaak houden. Warm aanbevolen!! 

Ingrediënten

 • 1 pond gare kip in kleine stukjes
 • 250 ml (zelfgemaakte) mayonaise of een potje Mayonnaise van Jean Baton
 • 2 el grove mosterd bijvoorbeeld die van Maille
 • 2 el mierikswortel (uit een potje)
 • 2 el ketchup
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl Worcestershire sauce
 • snufje cayenne peper
 • 1 tl Louisiana hot sauce (bijvoorbeeld Tabasco) of (meer) naar smaak
 • 2 el citroensap of witte wijnazijn of naar smaak
 • zout
 • 1 flinke teen knoflook uitgeperst
 • 3 stelen bleekselderij in kleine stukjes
 • 1 bosje lente-ui alleen de witte delen, in kleine stukjes
 • 2 el gehakte peterselie

Instructies

 • Als je het met zelfgemaakte mayonaise wilt maken, zie dan onderstaande Notities. Anders onderstaande instructies volgen.
 • Doe de mayonaise in een flinke kom. Dan de mosterd, mierikswortel, ketchup, paprikapoeder, snufje cayenne peper, de Worcestershire sauce en de hot sauce bij. Alles mengen en dan proeven. Meestal wordt de saus dan nog circa twee eetlepels wijnazijn of citroensap verdund.
  Breng eventueel op smaak met peper en zout, en als je pittiger wilt voeg je wat extra hot sauce toe. De saus moet romig, scherp en spicy zijn.
 • Vervolgens knoflook, bosui, bleekselderij, peterselie en de gare kip erbij en dan alles mengen. Ales het goed is heb je nu een crunchy kipsalade met een uniek lekkere smaak.

Notities

Je kunt natuurlijk deze saus het beste met zelfgemaakte mayonaise maken. Dan heb je dus 250 ml arachideolie, twee eierdooiers en twee extra eetlepels wijnazijn of citroensap nodig. Voor de rest dezelfde ingrediënten.  
Je begint dan door in een kom de mosterd, twee eierdooiers, een paar theelepels witte wijnazijn of citroensap en wat zout te mengen. En dan laat je daar al kloppend langzaam 250 ml arachideolie in lopen totdat je een mooie mayonaise hebt. Dan nog anderhalve eetlepel azijn/citroensap en dan heb je je mayonaise. 
Dan de mierikswortel, ketchup, paprikapoeder, snufje cayenne peper, de Worcestershire sauce en de hot sauce bij. Alles mengen en dan proeven. Breng op smaak met peper en zout. Meestal wordt de saus dan wat verdund met 1-2 eetlepels wijnazijn of citroensap. Vervolgens knoflook, bosui, bleekselderij en de gare kip erbij en dan alles mengen.  

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment