Kipsalade met augurken en kappertjes

Kipsalade voor op brood

by Jan Scherders
Kipsalade met augurken en kappertjes

Deze kipsalade met ui, bleekselderij, augurk en kappertjes is crunchy en fris van smaak. Heerlijke kipsalade voor op brood.

Overgebleven kippenvlees gebruiken voor kipsalade

Je kunt uiteraard speciaal kippenvlees garen voor het maken van een kipsalade. Dat zou je kunnen doen door een hele kip of een paar kipfilets te pocheren. Maar ik maak eigenlijk alleen kipsalade als ik kippenvlees over heb. Bij voorbeeld na het trekken van kippenbouillon. Maar mijns inziens ook gebraden, gegrild of gerookt kippenvlees is bruikbaar voor een kipsalade.

Hier de kipsalades die ik inmiddels een aantal keren met genoegen gemaakt heb:

Ik zal in deze recepten steeds uitgaan van gaar kippenvlees. Daarbij is mijns inziens zowel het witte kippenvlees (kipfilet) als het donkere kippenvlees (de kippenbouten) te gebruiken.

Als je twee kipfilets of een paar kippenpoten over hebt dan kun je onderstaande recepten prima maken. Want 250 -300 gram gaar kippenvlees (dat is ongeveer een halve liter kippenvlees, in kleine stukjes gescheurd of gehakt) is genoeg voor deze recepten.

Crunchy kipsalade met augurken en kappertjes

Ik braad nogal eens een hele kip in de oven. En dan gaan de kippenpoten bij de frites. En  de gebraden kipfilets gaan bijvoorbeeld bij deze kipsalade. Ook in de deze kipsalade wat ui en bleekselderij voor de crunch. Daarnaast augurk en kappertjes (en wat sap van de kappertjes). Je kunt dan een dressing  maken van mayonaise en yoghurt en daar alles mee mengen.

Ik vond deze kipsalade overigens op MJ’s Kitchen. Die mevrouw snapt wel iets van koken, want ik vond bij haar ook een prima recept voor Carne Adovada šŸ™‚ Dus ik heb haar recept even uitgeprobeerd en het smaakte me uitstekend. Ik heb wel vier eetlepels mayonaise toegevoegd in plaats van de 1-2 eetlepels die zij gebruikt.  Ik heb trouwens altijd wel een potje Baton mayonaise in huis. Die is wel wat duurder maar ik vind die erg lekker bij dit soort salades.

Kipsalade met augurk en kappertjes

Deze kipsalade met ui, bleekselderij, augurk en kappertjes is crunchy en fris van smaak. Heerlijke kipsalade voor op brood.
Porties: 2

Ingrediƫnten

 • 1/2 liter gaar kippenvlees (bijvoorbeeld twee kipfilets) in hapklare brokjes
 • 1 stengel bleekselderij in stukjes
 • 1 kleine ui of een sjalotje fijngesnipperd
 • 2 volle theelepels kappertjes (of anders groene olijven)
 • 2 – 3 tl sap uit het potje kappertjes
 • 2 zoetzure augurken
 • 4 el mayonaise
 • snufje gedroogde dragon (verkruimeld tussen je vingers)
 • zout en peper naar smaak

Instructies

 • Neem een ruime kom en meng hierin alle ingrediĆ«nten. Proef en breng op smaak met zout en peper.
 • Lekkerste is om de salade eerst een paar uur in de koelkast te zetten zodat de smaken zich kunnen mengen

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment