Kipsalade maken van een soepkip

by Jan Scherders

Met het kippenvlees dat je overhoudt na het trekken van bouillon van een (soep)kip kun je uitstekend een kipsalade maken.

Zoek je naar ideetjes voor restverwerking van je kippensoepvlees? Dan is het maken van een kipsalade een goed idee voor de restverwerking van je kippensoepvlees.

Ouderwetse Kipsalade

Hier een paar recepten voor een kipsalade van kippenvlees. Varianten: Met stukjes bleekselderij en rozijnen. Met stukjes ananas, witte druiven of appel en gembersiroop.

Kipsalade I

Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 1 soepkip reeds gegaard
  • 4 el kappertjes
  • 10 augurken
  • ¼ bosje peterselie
  • mayonaise

Instructies

  • Pluk het kippenvlees van het karkas en snij in stukken.
  • Vermeng de kip met de kappertjes, augurk, peterselie en mayonaise.
  • Breng op smaak met peper en zout.

En hier een tweede recept.

Kipsalade II

Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 1 gare kip vlees verwijderd of 300 g gaar kipfilet
  • 2 stengels selderij fijngesneden
  • 2 wortels geraspt of fijngesneden
  • 1 klein uitje fijngesnipperd
  • 3 el mayonaise
  • 2 el goeie olijfolie
  • 1/2 citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Neem een ruime kom en meng hierin de mayonaise, olijfolie, citroensap en eventueel knoflook.
  • Pluis kippevlees uit elkaar. Meng alles.

 

Kipkerriesalade

Met dank aan Coquinaria. Onderstaand recept voor een kerriesalade vind zij veel lekkerder met vlees van een soepkip dan met zo’n bleek kippeborstje. De salade is heel geschikt voor een salade buffet, op toast, of gewoon op brood. Recept is voor een buffetschotel, of voor 6 tot 8 personen als voorgerecht.

Kipkerriesalade

Auteur: Coquinaria

Ingrediënten

  • vlees van een halve gare soepkip (zal één tot anderhalf pond zijn)
  • 100 gram gewassen gele rozijnen
  • 50 gram geschaafde amandelen hazelnoten of pijnboompitten

Voor de dressing:

  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 of 3 knoflooktenen uit de knijper
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • witte peper en zout naar smaak
  • 1 deciliter mayonaise
  • 1/2 deciliter yoghurt
  • 1 eetlepel olie

Instructies

Voorbereiding/Bereiding

  • Snijd het kippevlees klein. Rooster de geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten in een droge koekepan. Als je hazelnoten gebruikt, hak deze dan grof. Meng in een grote kom kip, rozijnen en noten.
  • Voor de dressingfruit je het sjalotje in olie lichtbruin. Doe de knoflook erbij en fruit nog een halve minuut. Doe de kerriepoeder erbij, en fruit nog enkele seconden. Laat het mengsel afkoelen.
  • Roer mayonaise en yoghurt door elkaar, doe het uienmengsel en cayennepeper erbij.
  • Proef, doe dan zout en peper erbij.
  • Schep de dressing door het kipmengsel, en zet enkele uren in de koelkast.

Serveren

  • Haal de salade een half uur vóór het serveren uit de koelkast. Deze salade is lekker als onderdeel van een koud buffet. Als voorgerecht geef je er wat mild groen bij, en toast.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment