Kippenragout van soepkip maken

by Jan Scherders

Kippenragout kun je uitstekend maken met de kip die je hebt gebruikt voor het maken van kippenbouillon.

Kippenragout maken

Zoek je naar ideetjes voor restverwerking van je kippensoepvlees? Dan is het maken van een kippenragout of kipkroketten  een goed idee. Heerlijk om pasteitjes mee te vullen 🙂

Restverwerking kippenvlees - kippenragout

Porties: 4
Auteur: jan scherders

Ingrediënten

  • 60 gram boter plus een klontje om de champignons en ui in te bakken
  • 5 eetlepels bloem
  • ui fijngesneden
  • 250 gram kastanje champignons
  • bouillon
  • gaar kippenvlees fijngesneden
  • flink wat versgemalen zwarte peper
  • handjevol platte peterselie gehakt
  • zout naar smaak

Instructies

  • De champignons in partjes snijden en met het uitje even aanbakken in het klontje boter.
  • In een pan met dikke bodem de rest van de boter smelten en de bloem toevoegen. Roer goed over de bodem en laat even zachtjes garen.
  • Voeg er de bouillon beetje voor beetje bij tot de ragout de juiste dikte heeft en roer tot alle klontjes weg zijn. Laat de roux 20 minuten heel zachtjes garen en doe er dan het kippenvlees bij, de peper, de champignons en peterselie. Voeg om het extra romig te maken eentueel een scheutje room toe.

Kipkerrie ragout maken

Hieronder een leuk recept voor pasteitjes met kipkerrie ragout. Ik vond dit op de leuke site van Coquinaria. Overigens kun je deze ragout ook met rijst of macaroni serveren.

Kipkerrie ragout

Porties: 4 -8
Auteur: Coquinaria

Ingrediënten

  • Voor een kleine liter ragout het equivalent van 2 blikjes, dus voor 4 tot 8 personen; voorbereidingstijd exclusief het trekken van de bouillon 5 minuten; bereidingstijd 15 minuten.
  • 400 gram soepkipvlees
  • 5 deciliter iets ingekookte kippenbouillon
  • 40 gram boter en 40 gram bloem 60 gram als je de ragout wilt gebruiken als krokettenvulling
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • zout en peper naar smaak
  • 1 deciliter room
  • 4 pasteitbakjes

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd het kippevlees in kleine stukjes. Het is waarschijnlijk zó gaar, dat het toch al in draadjes uiteen valt. Breng de bouillon tegen de kook aan, giet over in een (hittebestendige) maatbeker.

Bereiding

  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem. De boter mag niet verkleuren.
  • Doe de ui erbij, en laat zweten tot de uisnippers glazig zijn geworden, ga door tot ze beginnen te verkleuren.
  • Strooi kerriepoeder en cayennepeper erbij, verwarm een halve minuut, doe dan de bloem er in één keer bij. Schep goed om met een houten spatel.
  • Doe dan beetje bij beetje de bouillon erbij, en roer iedere keer tot het vocht helemaal is opgenomen. In het begin heb je een deegje, maar als er meer vocht bij komt, wordt het vanzelf een sausje.
  • Doe er het fijngesneden kippevlees door. Tot zover kan de ragout helemaal worden voorbereid. Hij blijft een dag of twee goed in de koelkast. Opwarmen doe je weer in een pan met dikke bodem terwijl je regelmatig roert om aankoeken te voorkomen.
  • Vlak voor het serveren verhit je de room. Deze doe je bij de warme ragout, en je verwarmt deze nog enkele minuten terwijl je rustig roert. Voor deze versie gebruiken we voor het gemak even pasteibakjes van de bakker of supermarkt die je gewoon opwarmt in de oven.

Serveren

  • Zet de voorverwarmde pasteitjes op voorverwarmde borden, en giet de ragout erin en een beetje erover. Laat het er overvloedig uitzien! Dien meteen op. Ragout koelt snel af.

Zelf kipkroketten maken

En vanuit ragout is het maar een kleine stap naar kroketten 🙂 Je kunt een speciaal recept voor kipkroketten gebruiken, maar waarschijnlijk is het evengoed om een recept voor rundvlees kroketten te pakken en vlees door kip te vervangen. Zelf ben ik niet zo’n fan van kipkroketten, ik geef de voorkeur aan rundvlees.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment