Kip Tinga – Pittige Mexicaanse Kip

by Jan Scherders

Kip Tinga is pittige Mexicaanse kip en je maakt het met ui, tomaten en chipotles in adobo saus en is heerlijk op tortilla’s. Snel en simpel.

Kip tinga op je tortilla, lekker!!

Volgens Mexico in My Kitchen wordt het populaire kip Tinga bijna overal in Mexico op een verbazend eenvoudige manier gemaakt. Je maakt het inderdaad in een kleine drie kwartier. En dan heb je kip met een lekkere spicy saus. Dat kun je op allerlei manieren verder aankleden. Gewoon met tortilla’s of je kunt het ook met tortilla chips en bijvoorbeeld guacamolo eten.

Je begint met kipfilet of kippendijen en in de meeste recepten gaan ze er vanuit dat je kippenvlees al gekookt is. Dus als je kippenbouillon van kippenvlees hebt gemaakt dan heb je dat vlees al 🙂 Anders kun je het kippenvlees even in een pannetje water met een of twee bouillonblokjes gaar koken (of als je zelfgemaakte bouillon hebt nog beter).

Ondertussen maak je dan al de saus van ui, tomaten en een paar eetlepels chipotles in adobo saus. Die leng je aan met wat kippenbouillon, dan de kip nog even mee warmen en je kunt eten.

Je kunt er bijvoorbeeld een eenvoudige salsa bijmaken van rode ui, tomaten, korianderblaadjes en wat limoensap. En dan guacamolo met tortilla chips. Maar je kunt het ook met tortilla’s eten en dan bijvoorbeeld de zogenaamde refried beans erbij. En ik denk dat het met rijst ook prima smaakt.

Overigens, in een recept op BBC good food gaarden ze kip gewoon in de saus, haalden die dan uit de saus en trokken het kippenvlees dan met een paar vorken uit mekaar. In datzelfde recept voegden ze ook suiker aan de saus toe. Ik heb zelf een theelepeltje geprobeerd, lekker!!

In mijn recept hieronder ga ik er vanuit dat je de kip nog moet pocheren in wat kippenbouillon. Heb je de kip en de kippenbouillon al, dan gewoon de saus maken, bouillon erbij, even inkoken en dan de kip mee warmen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip Tinga - Pittige Mexicaanse Kip

Kip Tinga is pittige Mexicaanse kip en je maakt het met ui, tomaten en chipotles in adobo saus en is heerlijk op tortilla's. Snel en simpel.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 600 kippenfilet of kippendijen
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 2 el olie
  • 1 middelgrote (witte) ui fijngehakt
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten (alleen de tomaten) of tomatenblokjes
  • 1 tl gedroogde oregano bij voorkeur Mexicaanse
  • 2 laurierbladeren
  • 2-3 chipotle pepers in adobo saus
  • 1 tl suiker optioneel
  • zout en peper
  • 2 el gehakte peterselie voor garnering

Instructies

  • Breng een halve liter water met een paar bouillon tabletten aan de kook en pocheer daarin de kip 20-30 minuten, totdat die gaar is. Haal dan de kip uit de pan en leg opzij. Of gebruik kippenvlees en bouillon die je al hebt.
  • Ondertussen kun je de ui in een hapjespan in een paar eetlepels olijfolie fruiten. Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuutje mee. Dan voeg je de gepelde tomaten in blokjes gehakt (of tomatenblokjes) en de chipotles in adobo saus toe. Laat dan 5-10 zachtjes koken totdat het een soort saus is geworden.
  • Schep een pollepel bouillon uit de pan met bouillon en voeg die aan de saus toe. Voeg nu ook twee laurierbladeren, een theelepel (Mexicaanse) oregano. Kook de saus nu een minuut of vijf op middelhoog vuur zodat die wat indikt. Pureer dan de saus met een staafmixer.
  • Als de kip voldoende is afgekoeld scheur je de kip in stukjes en voeg weer toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper. Breng de saus nu weer tegen de kook aan en laat pruttelen totdat je een dikke saus hebt.

Serveren

  • Kip Tinga kun je als vulling voor taco's, enchiladas en burritos gebruiken. Of in nachos, of ook op zichzelf als vleesgerecht.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept