Kip Tinga is pittige Mexicaanse kip en je maakt het met ui, tomaten en chipotles in adobo saus en is heerlijk op tortilla’s. Snel en simpel.
Kip tinga op je tortilla, lekker!!
Als je op zoek bent naar Mexicaanse gerechten met kip probeer dan zeker kip tinga eens!! Oftewel Tinga de Pollo 😉
Volgens Mexico in My Kitchen wordt het populaire kip tinga bijna overal in Mexico op een verbazend eenvoudige manier gemaakt. Je maakt het inderdaad in een kleine drie kwartier. En dan heb je kip met een lekkere spicy saus.
Je kunt het met rijst eten. Of je kunt er bijvoorbeeld een eenvoudige salsa bij maken van rode ui, tomaten, korianderblaadjes en wat limoensap. En dan guacamole met tortilla chips. Maar je kunt het ook met tortilla’s eten en dan bijvoorbeeld met avocado, rode ui en Griekse feta kaas. Dat laatste heeft mijn voorkeur.
Hoe maak je Kip Tinga?
Je maakt kip Tinga met gaar kippenvlees en kip Tinga is dus een prima manier om gaar kippenvlees te verwerken. Bijvoorbeeld na bouillon trekken. Maar ook gegrild of gebraden kippenvlees zijn prima. In de zomer zou je bijvoorbeeld wat kip kunnen grillen en die dan aan de saus toevoegen. En anders kun je gewoon even wat kipfilets pocheren (zie recept).
Ik heb voor mijn recept oa naar Mexico in My Kitchen en The Bossy Kitchen gekeken, maar ook het verhaal van Rick Bayless over Tinga Poblana (in zijn boek Authentic Mexican). En zo heb ik een beetje mijn eigen recept in mekaar geknutseld. Ik denk dat het nu een mooie balans heeft in pittigheid, kruidigheid en zoetigheid.
De saus maak je van ui, knoflook, wat kruiderij, tomaten en een paar eetlepels chipotles in adobo saus. In het recept van The Bossy Kitchen doen ze er een heel blikje chipotles in adobo saus in de pan. En hoewel ik van pittig houd vind ik dat toch echt over de top. Wat mij betreft 2-3 chipotles in adobo saus (fijngehakt) en een paar theelepels adobo saus. Je kunt de rest van het blikje overigens prima nog 1-2 maanden bewaren in de koelkast in een afgesloten potje.
In onderstaand recept ga ik uit van ruim een pond kipfilet (of kippendijen). Dat zijn vier kipfilets. Althans in de supermarkt, bij mijn kippenboer op het platteland weegt een kipfilet circa 3 ons. Als je al gaar kippenvlees hebt prima, anders moet je de kipfilets even pocheren of grillen. Dat is zo gebeurd, dat doe je terwijl je de saus maakt.
Kip Tinga – Pittige Mexicaanse Kip
Ingrediënten
- 4 kipfilets (of ruim een pond kippendijen)
- 1/2 liter kippenbouillon of water met een bouillon tablet
- 2 el olie
- 1 flinke (witte) ui fijngehakt
- 2 knoflooktenen fijngehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl gemalen komijn
- 2-3 chipotle pepers in adobo saus of naar smaak
- 2 el gehakte peterselie
- 2 blikken gepelde tomaten (alleen de tomaten) je kunt ook 750 ml verse tomaten (in blokjes) gebruiken
- 1 tl suiker optioneel
- zout en peper
Instructies
- Breng een halve liter water met een bouillon tablet aan de kook (of gebruik wat kippenbouillon), leg daarin de kipfilets en zet het vuur uit. Laat dan 20-30 minuten staan en je kipfilets zijn gaar. Haal dan de kip uit de pan en zet opzij. Bewaar de bouillon. Of gebruik ongeveer een pond gaar kippenvlees dat je al hebt.
- Ondertussen kun je de ui in een hapjespan in een paar eetlepels olijfolie fruiten. Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuutje mee. Voeg nu de oregano, komijn, de chipotles in adobo saus (fijngehakt), een paar theelepels adobosaus (en een paar eetlepels fijngehakte peterselie (als je die hebt) toe.
- Dan voeg je de gepelde tomaten – zonder vocht en in blokjes gehakt – toe en en laat dan een klein kwartier zachtjes koken totdat het een soort saus is geworden. Als je vindt dat de saus te dik is voeg je wat van het bewaarde kookvocht (of kippenbouillon) toe. Maar niet te veel.
- Breng op smaak met zout en peper. En een beetje suiker vind ik ook wel lekker.
- Als de kip voldoende is afgekoeld scheur je de kip in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat nog even doorwarmen en serveer met rijst of met tortilla's. Als je voor tortilla's gaat dan bijvoorbeeld met avocado, rode ui en feta kaas, jummie !!