Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus

by Jan Scherders

Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus is een prachtig gerecht met vrolijke kleuren en heerlijke smaken.  Eten met (parel) couscous.

Kip tajine gerecht uit de keuken van Daniel Boulud

Lezers van deze blog zal het al wel opgevallen zijn dat ik nogal wat recepten uit de kookrubriek van de New York Times haal. Ik ben daar erg enthousiast over. Het recept voor dit mediterrane gerecht haalde de New York Times uit de keuken van het restaurant van Daniel Boulud:

This recipe for an elegant North African stew comes out of the kitchen of Boulud Sud, Daniel Boulud’s sophisticated Mediterranean French restaurant in New York. It is a dish steeped in the flavors of North Africa, but also of France.

De oorspronkelijke naam van het gerecht was Daniel Boulud’s Chicken Tagine, maar dit gerecht laat zich natuurlijk prima maken in een gewone braadpan. Door de combinatie van kip, bloemkool en tomaten vind ik dit gerecht zeer geschikt voor de late zomer en vroege herfst.

Hoe maak je het?

Ik heb de waslijst met specerijen uit het oorspronkelijke recept vervangen door het specerijen mengsel Baharat, bij ons in de supermarkt of toko te koop. Daarmee bestrooi je de kippendijen en dan bak je de kippendijen en bloemkool even aan in een koekenpan. Ondertussen maak je de heerlijke saus van ui, knoflook, gember, saffraan, wat tomatenpuree en kippenbouillon.

Dan meng je de kip, bloemkool en saus en dat gaat een kwartier de oven in. Vervolgens voeg je tomatenblokjes, citroen, olijven aan de pan toe en laat nog een kwartier garen. Dan bestrooi je de schotel met wat gehakte korianderblaadjes en serveer je het met van die leuke parel couscous.

Overigens, die citroenen zijn die “preserved lemons“, dus die ingelegde citroenen die in zo’n emmertje zitten. Daarvoor zul je denk ik naar de toko moeten. Maar wellicht gaat het ook met gewone citroenen 😉

Recept voor vrolijke kip tajine met bloemkool en tomaten

Enfin, hier dan mijn recept, een bewerking van het origineel van meneer Boulud. Ik heb de bereiding wat aangepast. Omdat de bereiding toch snel ruim een uur tot anderhalf uur kost (vooral oventijd) is het waarschijnlijk voor de meeste mensen vooral een weekend gerecht. Maar dan heb je wel een weekend gerecht waar je vrolijk van wordt met heerlijke smaken!!

Door te beginnen met de saus en parallel de kip en en de bloemkool aan te bakken bespaar je de nodige tijd. Houdt er wel rekening mee dat het inkoken van de saus wat tijd kost. Mede daarom haal ik halverwege de ovenbereiding de deksel van de pan zodat de saus verder in kan dikken. Het wordt overigens niet een echte dikke saus maar dat hoeft ook niet voor dit gerecht.

Kip, bloemkool, heerlijke saffraan saus, groene olijven, citroen, tomatenblokjes, korianderblaadjes met daarbij die leuke parel couscous 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus

Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus is een prachtig gerecht met vrolijke kleuren en heerlijke smaken.  Eten met (parel) couscous.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 8 kippendijen
  • 2-3 el Baharat kruidenmix om de kippendijen mee te bestrooien
  • zout en peper
  • 4 el olijfolie
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 3 roma tomaten of een blik gepelde tomaten

De saus

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 el verse gember geraspt
  • 1 snufje saffraan
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml kippenbouillon

Gerecht afmaken

  • 3 el "preserved lemons" ca 2 citroenen
  • 1 cup groene olijven
  • 1/2 bosje gehakte korianderblaadjes voor garnering optioneel

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    Begin met de saus

    • Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan / hapjespan met deksel en voeg de ui, knoflook, gember en saffraan toe. Bak de uien al roerend zacht / doorschijnend en voeg dan de tomatenpuree en de kippenbouillon toe. Laat dan het geheel zonder deksel op de pan inkoken met één derde. Dit duurt even. Ik haal dan even de staafmixer door de saus zodat je een mooie gladde saus krijgt.

    En bak ondertussen de kip en bloemkool aan

    • Verhit de oven op 180 graden. Bestrooi de kippendijen met zout en peper, twee eetlepels van de spice mix en een paar eetlepels olijfolie.
    • Blancheer de bloemkool roosjes een minuut of drie in kokend wateren zet ze dan in een vergiet onder koud stromend water. Gooi dat kokende water niet weg maar gebruik het om de tomaten (even met een mes een kruisje aan de onderkant zetten) even in te koken. Dan kun je daarna de tomaten makkelijk ontvellen en in blokjes snijden. Je kunt ook wat gepelde tomaten uit blik gebruiken maar ik denk dat verse tomaten in dit geval het beste werkt.
    • Verhit ondertussen een paar eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. En bak de kip in batches aan, en als ze bruin zijn schep ze dan over in de braadpan (of zet even opzij in een kom). Schep de bloemkool roosjes in de olie en bak de bloemkool bruin. Schep die dan ook bij de kip.

    Garen in de oven

    • Meng nu de de kip en bloemkool door de saus, doe de deksel op de pan en zet het een kwartier in de voorverwarmde oven. Schep dan de tomaten blokjes, de citroenen, de olijven in de pan en laat dan het gerecht zonder deksel nog een kwartier in de oven garen.
    • Als de kip gaar is, serveer dan het gerecht - garneer met korianderblaadjes - met parel couscous.

     

    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment